Wat vindt u van de ING Perpetual Securities II?
Verder deed de weer opgelaaide twijfel over de financiële positie van de Europese banken en verzekeraars de koers de laatste tijd ook geen goed. Er is doorgaans een sterke correlatie tussen de koersen van dit soort bankobligaties en de bankaandelen. Wanneer ING in de problemen komt, is de houder van de perpetual achtergesteld bij niet-achtergestelde obligaties en seniorobligaties van ING. Ook mag ING de rentebetaling uitstellen of deze uitkeren in aandelen. De coupons zijn wel cumulatief, zodat de uitgestelde rentebetalingen alsnog voldaan worden bij hervatting van de uitkeringen.
Gezien het debiteurenrisico en het achterstellingsrisico is de risicopremie van 0,5% een uiterst karige vergoeding. In 2003 was een dergelijke opslag nog gangbaar, maar na de kredietcrisis kijken we toch anders tegen banken aan. Zelfs de grootste financiële instellingen kunnen failliet gaan, getuige Fortis en SNS. Sinds 2013 mag ING de lening elk kwartaal aflossen, maar daar zal de bank gezien de lage coupon niet snel aan beginnen. Voorlopig is er dan ook geen zicht op een positief aflossingsrendement. Het is daarom wachten op een rentestijging, wat de koers van deze perpetual vanwege de variabele coupon naar hogere regionen zal brengen. Herstel van het vertrouwen in de financiële sector zal deze obligatie ook goed doen. ING Groep, met ING Bank als voornaamste activiteit, staat er sowieso relatief goed voor en wij schatten het debiteurenrisico momenteel dan ook laag in.
De perpetual vinden wij echter niet aantrekkelijk vanwege het armoedige couponrendement van circa 0,8% en de kleine kans op vervroegde aflossing.