Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Opinie Menno van Hoven, 7 jul 2016 14:09

Nieuwe aankopen voor dividendportefeuille

0 0 Leestijd ongeveer

De dividendportefeuille is per 7 juli goed voor een winst van 2% dit jaar, waardoor het totaalrendement uitkomt op +125,2% sinds de start in september 2011. Dit jaar boeken 15 van de 40 aandelen een koerswinst (exclusief dividend) van minimaal 10%. De recente ontwikkelingen leveren een mooie kans op om de portefeuille aan te passen.

Het thema Brexit pakte de afgelopen dagen juist gunstig uit voor de dividendportefeuille, die momenteel niet ver van de hoogste stand van dit jaar noteert. Van de drie Britse aandelen maakten er twee een flinke koerssprong: Diageo en Reckitt-Benckiser. Beide aandelen behalen het grootste deel van hun omzet buiten het Verenigd Koninkrijk en profiteren daarom optimaal van de recente (valuta)ontwikkelingen.

dp chart 7 juli


Twee winnaars en één verliezer
Reckitt-Benckiser is in 2016 nu zelfs het best presterende Europese aandeel met een koerswinst van 21,6% waardoor het totaalrendement is opgelopen naar +178%. Ook Diageo doet het bijzonder goed de laatste weken met een koerswinst van 16,8% dit jaar waardoor het totaalrendement sinds de aankoop eind 2014 op +27,6% is gekomen. Beide aandelen staan momenteel op een hoogste koers ooit en hebben samen een weging van 5,2% binnen de dividendportefeuille.

Het derde Britse aandeel, Whitbread (weging 1,6% in dividendportefeuille), kreeg juist een enorme dreun door Brexit, aangezien vrijwel de volledige omzet in het Verenigd Koninkrijk wordt gerealiseerd. Dit jaar daalt het aandeel 19,1%, waardoor het rendement sinds de aankoop in 2015 nu -26,8% is. Veel analisten verlaagden hun taxaties in anticipatie op lagere economische groei en met name de bijkomende onzekerheid op de hotelmarkt. Nu de grootste stroom downgrades (door onder meer Barclays, Credit Suisse en JPMorgan) gepasseerd is, lijkt het ergste leed geleden qua koers voor Whitbread, dat op lange termijn zonder meer koopwaardig blijft, zeker bij de huidige niveaus. Overigens krijgt Whitbread na een forse reeks downgrades nu nog altijd 10 koopadviezen, bij 12 keer houden en 3 keer verkopen. Bij een koers van 3450 pence is het dividendrendement voor Whitbread opgelopen naar 2,6%. Dat dividend zal normaal gesproken ook de komende jaren verder opgekrikt worden, met of zonder Brexit.


Verenigde Staten
Een ander ‘voordeel’ van Brexit is dat de Amerikaanse dollar fors opliep ten opzichte van de euro, wat met een weging van ruim 60% in de Verenigde Staten een flinke meevaller opleverde. Daarnaast doen de Amerikaanse aandelen het in 2016 veel beter dan hun Europese sectorgenoten.

Veel aandelen tikten ook deze week weer nieuwe hoogste koersen ooit aan, geholpen door de voortdurende ‘search for yield’, helemaal nu de Amerikaanse 10-jaars rente een absoluut dieptepunt van minder dan 1,4% heeft bereikt. Vooral aandelen met een aantrekkelijk dividend dat jaarlijks wordt verhoogd zijn momenteel in trek, en daarvan zitten er gelukkig heel veel in de dividendportefeuille.

Grote uitblinkers zijn de producenten van levensmiddelen, medische apparatuur en vastgoedondernemingen. Dat levert voor de dividendportefeuille deze week hoogste koersen ooit op voor onder meer Becton Dickinson, Simon Property, General Mills, Kellogg, Johnson & Johnson en Colgate-Palmolive.

Grootste stijger in 2016 is nu General Mills, dat eind juni voor de tweede keer dit jaar zijn dividend verhoogde. General Mills wint dit jaar nu 25,8%, en is goed voor een totaalrendement van 110% sinds ik de producent van ontbijtgranen en snacks in augustus 2012 kocht voor de dividendportefeuille.

Andere uitblinkers in 2016 zijn Johnson&Johnson (+19,4%), Pentair (+18,6%), 3M (+16,3%), Chevron (+16,3%) en Kellogg (+14,1%). Liefst 12 Amerikaanse aandelen behalen in 2016 een dubbelcijferig rendement.


Portefeuillewijzigingen
De recente ontwikkelingen bieden enerzijds nieuwe koopkansen in Europa en anderzijds de mogelijkheid om de forse positie in Amerikaanse aandelen (en dus dollars) een klein beetje af te bouwen.

Na de verkoop van SABMiller eerder dit jaar was er nog altijd een kaspositie van nu 2,4% (het feit dat ik deze in Britse ponden aanhield pakte in dit geval negatief uit). Zojuist kondigde ik via Twitter de eerste wijzigingen aan: Ik koop een nieuwe positie in AkzoNobel  voor een weging van 2%, en koop extra aandelen LVMH, dat qua weging van 1,7% naar 2,7% gaat.

Om dat te financieren (de kaspositie was 2,4%) verlaag ik de weging voor Novartis van 4,0% naar 2,5%, en breng ik de weging in zowel Roche als Sanofi terug met 0,5% tot respectievelijk 2,8% en 2,1%. De grote farmaceuten herstelden de laatste tijd flink waardoor een mooi moment ontstaan is de posities wat af te bouwen ten faveure van kleinere aandelen uit andere sectoren met een sterkere dividendgroei, zoals dus nieuwe aankopen Akzo en ook het reeds in portefeuille aanwezige LVMH. Voor LVMH betekent het bijkopen dat de gemiddelde aankoopprijs verbetert. De ‘oude’ positie had een weging van -12%.

dp stats 7 juli

De dividendportefeuille staat ook in 2016 weer op winst

Later vandaag (donderdag 7 juli) zal ik, als Wall Street is geopend, ook afscheid nemen van FMC Corp, met 40% verlies nog altijd de grootste daler in de dividendportefeuille. Ik heb lang geduld gehad met dit aandeel dat na een recente opleving toch weer flink inleverde, deels vanwege de grote exposure naar Brazilië. De opbrengst van FMC, dat zijn dividend in 2016 niet verhoogde, investeer ik in Bayer. Daarmee breng ik de weging in Amerikaanse aandelen terug tot minder dan 60% (FMC weegt 1,4%) en vergroot ik het belang in Bayer, dat nu met slechts 1,1% minimaal is. Na deze switch heb ik een belang van zo’n 2,5% in Bayer, dat ongeacht de uitkomst van de geplande overname van Monsanto, simpelweg interessanter is dan FMC qua dividendrendement, spreiding van activiteiten, geografische spreiding en voorspelbaarheid op langere termijn.

Vanmiddag rond 15:30 zal ik via Twitter ook afscheid nemen van FMC, waarna de opbrengst zoals gezegd wordt belegd in Bayer. Ook voor Bayer geldt, net als bij LVMH, dat een relatief kleine positie met een min van 12% door de nieuwe aankoop een betere gemiddelde prijs zal opleveren.

Na alle bovengenoemde transacties resteert nog altijd een kaspositie van 2%, die ik zal aanhouden in euro’s. Met deze liquiditeiten zal ik zeer geduldig afwachten tot een nieuwe correctie. Indien die er komt zal ik opnieuw toeslaan en één nieuw Europees aandeel kopen dat hoog op mijn verlanglijstje staat.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!