Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Opinie Erik Klooster, 17 jun 2016 10:15

Beleggersenquête: welke broker is het beste?

0 0 Leestijd ongeveer

Wie zijn effectenportefeuille laat beheren door een broker wil graag optimale dienstverlening voor minimale kosten. Ook dit jaar vragen we u weer welke brokers u het beste vindt. Lukt het DeGiro om zich aan de top te handhaven, of geeft u de voorkeur aan een andere broker?

DeGiro kwam in december opnieuw als winnaar uit de bus bij het jaarlijkse brokeronderzoek van Beleggers Belangen. De vraag is of het DeGiro bij het komende brokeronderzoek opnieuw lukt om als populairste te eindigen, of dat het stuivertje moet wisselen met de huidige nummers twee en drie: Lynx en Today’s Brokers. Beleggers Belangen houdt het onderzoek sinds 2009; komend najaar alweer voor de achtste keer.

Voorschot
In de beleggersenquête die nu online staat op onze website nemen we alvast een voorschot op het onderzoek. We willen graag weten wat u het belangrijkste criterium vindt bij de keuze van een broker.
Geven de kosten de doorslag, of hecht u meer waarde aan de service? Of gaat het u vooral om het gebruiksgemak, zoals het aanbod van goede apps? Ook vragen we u in de enquête of u klachten heeft over uw huidige broker, en wat voor rapportcijfer uw broker verdient.

Naast de handelsmogelijkheden die DeGiro biedt, heeft het bedrijf zijn toppositie onder particuliere beleggers vooral te danken aan de lage kosten die het in rekening brengt. De kosten wegen zwaar mee omdat ze grote invloed hebben op het totaalrendement, zeker bij kleine beleggers. Opvallend is wel dat voor het eerst de kosten juist niet meer de doorslag gaven bij de keuze voor een broker, zo bleek uit onze beleggersenquête in december. Gebruiksgemak vormde voor het eerst het belangrijkste criterium voor de deelnemers aan de enquête.

Belangrijk onderdeel van het gebruiksgemak vormen tegenwoordig de apps voor smartphones en tablets die brokers aanbieden. Toch kwamen de kosten die brokers in rekening brengen nog steeds op een goede tweede plaats. Ook daar besteden we in het komende brokeronderzoek weer natuurlijk aandacht aan, net als aan de handelsmogelijkheden. Daarbij gaat het vooral om de landen waar beleggers terecht kunnen voor aandelen en obligaties. De meeste Europese landen zijn goed toegankelijk, maar Oost-Europa is al lastiger. Dat geldt ook voor de meeste continenten buiten Europa, met uitzondering uiteraard van Noord-Amerika.

We constateerden na ons laatste brokeronderzoek dat er in Nederland gelukkig genoeg concurrentie is, waardoor brokers wel op hun service móeten letten. Toch bleek ook dat elke broker wel een vlekje heeft, zodat het verstandig is een inventarisatie van uw eisen te maken als u met een broker in zee gaat. Heeft u suggesties voor aspecten om mee te nemen in het onderzoek, dan horen we dat graag op beleggersbelangen@reedbusiness.nl. Overigens kwam uit ons laatste onderzoek naar voren dat de meeste particuliere beleggers tevreden zijn over hun huidige brokers. Alles bij elkaar kregen de brokers van u met een 7,5 een ruime voldoende. Uit de enquête die nu online staat zal blijken of ze weer zo hoog scoren.

Hier vindt u de nieuwe enquête.