Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 8 jun 2016 13:42

Pershing in ban Valeant

0 0 Leestijd ongeveer

Als beursgenoteerd hedgefonds is Pershing Square niet geschikt voor alle beleggers. Voor wie zich het bovengemiddelde risico kan permitteren, verdient het aandeel een koopadvies, met het oog op het succes van de strategie van Ackman op lange termijn, de naar verhouding lage kosten en de signalen van verbetering bij de belangrijke deelneming Valeant.

Investeringsmaatschappij Pershing Square heeft zijn lot voor een groot deel gekoppeld aan dat van medicijnfabrikant Valeant. Die zet pakte de afgelopen anderhalf jaar niet goed uit, maar daarin lijkt nu langzaam verandering te komen.

Pershing Square is met een beurswaarde van omgerekend €3,3 mrd groter dan AEX-fondsen zoals SBM Offshore en Fugro. Toch zullen de meeste beleggers nooit hebben gehoord van de investeringsmaatschappij, die sinds maandag 13 oktober 2014 genoteerd staat aan Euronext Amsterdam. De onderneming maakt geen producten, zodat er ook niet elk kwartaal relevante omzet- en winstcijfers naar buiten komen. Daar komt bij dat de koersdaling van 37% ten opzichte van de uitgiftekoers van $25 er ook niet voor zal zorgen dat het aandeel bij veel partijen op de beleggingsradar voorkomt. De koersdaling wordt voor een flink deel veroorzaakt door de enorme correctie van het Canadese farmaciebedrijf Valeant (VRX). Valeant heeft de afgelopen jaren voor tientallen miljarden dollars allerlei branchegenoten gekocht. Na de overname werden de productprijzen van de nieuwe aankoop fors opgeschroefd. Die strategie kwam het concern op steeds meer kritiek te staan. Begin 2016 stelde de Amerikaanse beurswaakhond SEC een onderzoek in. Hierdoor kwam een koersdaling die in september vorig jaar was ingezet in een stroomversnelling. Het aandeel staat bijna 90% lager dan een jaar geleden. ­Valeant werd gedwongen om de publicatie van de kwartaalcijfers uit te stellen.

Onderuit

Op dinsdag 7 juni maakte de onderneming bekend dat het verlies over de eerste drie maanden is uitgekomen op €373,7 mln. Exclusief buitengewone posten zou de winst per aandeel met 38% zijn gedaald tot $1,27. Het aandeel ging met bijna 15 onderuit na de cijferpresentatie..

Pershing Square wordt geleid door de activistische belegger Bill Ackman. De forse impact die de vrije val van Valeant heeft op Pershing Square is voornamelijk het gevolg van de zeer geconcentreerde portefeuille die Ackman aanhoudt. Hij heeft de laatste tijd een belang in slechts elf bedrijven en een shortpositie in Herbalife. Zijn werkwijze is erop gericht om door het nemen van een groot belang – vaak 20% of meer – een strategische verandering af te dwingen waardoor verborgen waarde binnen een bedrijf vrijkomt. Tot de terugval die vorig jaar werd ingezet was Ackman zeer succesvol met deze aanpak (zie tabel). Behalve door de malaise bij Valeant wordt de koersdruk veroorzaakt door dalingen van andere aandelen waarin de maatschappij belegt, zoals Platform Specialty Products en Nomad Foods.

Een lichtpuntje voor beleggers is dat er door de koersval voorlopig geen prestatievergoeding van 1,5% betaald hoeft te worden. Dat gebeurt pas weer als het aandeel iets boven de $26 noteert. In de tussentijd geldt alleen de normale beheervergoeding van 1,6%, die aanzienlijk lager ligt dan de 2% die bij andere hedgefondsen gebruikelijk is. Een ander voordeel van het aandeel is dat beleggers op elke handelsdag in of uit kunnen stappen, terwijl investeerders in het hedgefonds zelf maximaal een achtste van hun positie per kwartaal mogen verkopen. Daar komt bij dat de beurskoers van $15,48 ruim 9% onder de intrinsieke waarde van $17,07 op 31 mei staat. De gunstige eigenschappen maken het aandeel Pershing Square tot het beste vehikel om mee te surfen op de beleggingskwaliteiten van Ackman.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.