Commodities: Stilte voor de storm
Er komen steeds meer aanwijzingen dat het grootste deel van de wereldvoorraad suiker in China ligt opgeslagenIn de schaduw van de bekende grondstoffen heeft de suikerprijs de opmars doorgezet. In mei steeg de prijs voor een Amerikaans pond suiker (0,45 kilo) met 8% tot 17,5 dollarcent. Die opleving wordt voornamelijk gedreven door de vrees dat eventuele tekorten minder makkelijk aangevuld kunnen worden dan het zich aanvankelijk liet aanzien. Er komen steeds meer aanwijzingen dat het grootste deel van de wereldvoorraad in China ligt opgeslagen, waar het onderdeel vormt van de strategische reserves die in de regel niet snel worden vrijgegeven. Dat maakt de prijs gevoelig voor signalen dat het aanbod achterblijft bij de verwachtingen. In dit opzicht werkt het regenfront dat over de Braziliaanse productiegebieden trekt niet mee. Brazilië is de grootste suikerleverancier ter wereld. Overvloedige neerslag maakt het lastig om het suikerriet te oogsten en het via verwerkingscentra richting havens te vervoeren. Die tegenvaller kan extra hard aankomen omdat suikerfabrikanten in Azië al hebben gewaarschuwd dat hun productie door het El Niño-effect aanzienlijk lager zal liggen dan gebruikelijk. Met het oog op de recente prijsstijging kan beter nog even gewacht worden met instappen totdat meer duidelijkheid komt over de impact van de Braziliaanse neerslag.
Lees ook: Column: Er staat iets te gebeuren
Voor de belangrijkste grondstoffen was het vorige week stilte voor de storm. De olieprijs fluctueerde rond een niveau van net iets minder dan $50 per vat in de aanloop naar de OPEC-bijeenkomst die donderdag 2 juni van start is gegaan. Handelaren leken de hoop op een productiebeperking te hebben verloren. De laatste dagen komen er echter aanwijzingen dat zowel Iran als Rusland ermee instemt om de productie voorlopig niet verder op te schroeven. Maar als de olieprijs in de nasleep van de bijeenkomst verder oploopt, is het een kwestie van tijd voordat Amerikaanse schalieproducenten weer de ruimte krijgen om met een productieverhoging van de opgelopen prijs te profiteren. De recente prijsopleving heeft deze partijen al wat meer lucht gegeven.
Brent-olie sloot dinsdag op $49,67. Dat was bijna onveranderd ten opzichte van de voorgaande handelsdag. Het markeerde wel de vierde maand op rij dat de prijs hoger sloot – de langste serie in vijf jaar. De goudprijs maakte juist een einde aan deze serie. Dinsdag liep de waarde van het edelmetaal met $1 op tot $1214,80. Dat was de eerste winst na acht opeenvolgende handelsdagen van prijsdalingen. Per saldo viel de goudprijs in mei met 6% terug. De prijsdruk wordt veroorzaakt doordat Fed-voorzitter Janet Yellen er steeds nadrukkelijker op zinspeelt om binnenkort de rent weer te verhogen.
Er komen steeds meer aanwijzingen dat het grootste deel van de wereldvoorraad suiker in China ligt opgeslagen
In de schaduw van de bekende grondstoffen heeft de suikerprijs de opmars doorgezet. In mei steeg de prijs voor een Amerikaans pond suiker (0,45 kilo) met 8% tot 17,5 dollarcent. Die opleving wordt voornamelijk gedreven door de vrees dat eventuele tekorten minder makkelijk aangevuld kunnen worden dan het zich aanvankelijk liet aanzien. Er komen steeds meer aanwijzingen dat het grootste deel van de wereldvoorraad in China ligt opgeslagen, waar het onderdeel vormt van de strategische reserves die in de regel niet snel worden vrijgegeven. Dat maakt de prijs gevoelig voor signalen dat het aanbod achterblijft bij de verwachtingen.
In dit opzicht werkt het regenfront dat over de Braziliaanse productiegebieden trekt niet mee. Brazilië is de grootste suikerleverancier ter wereld. Overvloedige neerslag maakt het lastig om het suikerriet te oogsten en het via verwerkingscentra richting havens te vervoeren. Die tegenvaller kan extra hard aankomen omdat suikerfabrikanten in Azië al hebben gewaarschuwd dat hun productie door het El Niño-effect aanzienlijk lager zal liggen dan gebruikelijk. Met het oog op de recente prijsstijging kan beter nog even gewacht worden met instappen totdat meer duidelijkheid komt over de impact van de Braziliaanse neerslag.
Lees ook: Column: Er staat iets te gebeuren