Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Advies Karel Mercx, 31 mei 2016 11:02

Sturgeon Capital Iran Fund

0 0 Leestijd ongeveer

Het opheffen van de sancties tegen Iran maakt beleggen in dat land weer mogelijk. Sturgeon Capital heeft daar al een goed fonds voor klaar.

Iran is een interessant land. Behalve een snelle groeier is het een belangrijk knooppunt dat Azië, Afrika en Europa met elkaar verbindt. De overheidsschuld is 10% en de bevolking spaart 40% van wat er jaarlijks binnenkomt. Alles is goedkoop in Iran, van de koers-winstverhouding van aandelen tot en met de lonen van werknemers. In januari zijn de sancties tegen Iran opgeheven omdat het land zich aan de afspraken heeft gehouden omtrent atoomenergie. Hierdoor is Iran weer aangesloten op het mondiale financiële systeem en mogen Europeanen er weer beleggen. Voor Amerikanen is dit niet mogelijk omdat de overheid van de VS Iran nog steeds ziet als een staat die terrorisme ondersteunt.

Het land heeft grote voorraden olie en gas, maar toch behelst de energiesector minder dan 10% van het bruto binnenlands product

In Iran staan ruim 600 aandelen genoteerd; Europese beleggers mogen vier bedrijven niet in omdat die rechtstreeks gelieerd zouden zijn aan de Republikeinse Garde. De totale beurswaarde is ongeveer €150 mrd en de dagelijkse liquiditeit $150 mln. Eén van de eerste beleggingsfondsen met als onderliggende waarde Iraanse aandelen is het Iran Fund van Sturgeon Capital. Dit Londense beleggingsfonds begon in december proef te draaien op de Kaaiman Eilanden, een overzees gebiedsdeel van Groot-Brittannië, voor als de sancties zouden worden opgeheven. Op dit moment zitten er 16 aandelen in.

Fondsbeheerder Kiyan Zandiyeh vindt dat er grote misverstanden zijn rond Iran. Het land heeft grote voorraden olie en gas, maar toch behelst de energiesector minder dan 10% van het bruto binnenlands product. De participatiegraad van vrouwen is voor wereldwijde begrippen laag, maar op de universiteiten is 70% gemiddeld vrouw. Zandiyeh vindt het maken van keuzes en het niet volgen van de benchmark essentieel voor een belegging in Iran. Bedrijven in Iran hebben lange tijd geen concurrentie gehad van de rest van de wereld, maar dat zal nu veranderen. De fondsbeheerder wil beleggen in bedrijven die wereldwijd de beste zijn. In Iran geldt dat voor de glassector. Hiervoor zijn zand en goedkope arbeid vitaal, zaken die nergens zo voorradig zijn als in Iran.

Sturgeon Capital is een hedgefonds. Dit betekent dat er geen beursnotering is. Meer informatie is te vinden op de website van Sturgeon.

Lees ook:

Kooptip: goud
Kooptip Silver Wheaton
De 5 tips van Karel Mercx

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!