Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 30 mrt 2016 18:02

Dollar en opkomende markten sturen pensioenportefeuille

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Het totaalrendement van de pensioenportefeuille daalde afgelopen week licht, van -1,19 tot -1,31%. De belangrijkste oorzaken voor de lichte teruggang in rendement waren de verzwakking van de dollar ten opzichte van de euro en de daling van de aandelenbeurzen van opkomende markten in de tweede helft van vorige week. Deze daling werd in de eerste helft van deze week niet meer goedgemaakt. Daardoor kwam het herstel van onze twee posities in aandelen uit opkomende markten – het Comgest Magellan Fonds en het Skagen Kon-Tiki Fonds – abrupt tot stilstand. Het verlies op het Comgest Magellan Fonds liep deze week op van -2,48 tot -4,13%, Skagen Kon-Tiki viel terug van -1,22 tot -2,00%.

Onze twee posities in opkomende markten blijven dit jaar daarmee achter bij de MSCI Emerging Markets Index die over 2016 ruim 2,5% in de plus staat. Daar maken we ons echter geen zorgen over. Beide fondsen zitten vanaf de startdatum – 1 juli 2011 – in de pensioenportefeuille en hebben sindsdien duidelijk beter gepresteerd dan de MSCI Emerging Markets, zoals onderstaande grafiek ook duidelijk maakt.

De tweede negatieve factor deze week was de verzwakking van de dollar ten opzichte van de euro. Ongeveer een derde van de portefeuille is in dollars genoteerd. De daling van de dollar oversteeg de lichte koersstijgingen van de PowerShares FTSE RAFI US ETF en de iShares U.S. Preferred Stock ETF. De koersstijgingen van de SPDR Gold Trust en de ProShares S&P500 Aristocrats waren echter dusdanig sterk dat het rendement op deze posities ondanks de zwakke dollar toch toenam.

Bekijk hier de pensioenportefeuille

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!