Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Advies Freek Tewes, 1 feb 2016 11:53

Caterpillar

0 0 Leestijd ongeveer

De kostenbesparingen sorteren effect, maar het is de vraag in hoeverre een sterke dollar dit effect teniet zal doen. Gezien de magere vooruitzichten zijn de aandelen te duur. 'Verkopen'.

Caterpillar presenteerde vorige week donderdag de vierdekwartaalcijfers. De omzet daalde in 2015 met 15% tot $47,0 mrd, bij een 27% lagere wpa van $4,64, iets boven onze taxatie van $4,60. In het vierde kwartaal werd een wpa van $0,74 behaald. Dat zorgde voor een flinke koersstijging, gezien de marktverwachting van $0,69. Het belangrijkst waren de verwachtingen voor 2016, en die werden naar beneden bijgesteld. Caterpillar verwacht een omzet van $40-44 mrd, wat gemiddeld $3,5 mrd lager is dan de verwachting uit oktober. Er wordt voor 2016 een wpa verwacht van $4,00, waar de consensus op $3,48 lag – een andere reden voor de koersstijging. Daar zit echter een meevaller van $0,50 in, door een wijziging in de wijze waarop de pensioenlasten en overige kosten worden verantwoord. Caterpillar zal hoe dan ook een lastig jaar tegemoet gaan, met een 15% lagere wpa en een 6-15% lagere omzet. Voor 2016 gaat het bedrijf nog niet uit van een herstel van de wereldeconomie en/of de grondstofprijzen.

Caterpillar presenteerde vorige week donderdag de vierdekwartaalcijfers. De omzet daalde in 2015 met 15% tot $47,0 mrd, bij een 27% lagere wpa van $4,64, iets boven onze taxatie van $4,60. In het vierde kwartaal werd een wpa van $0,74 behaald. Dat zorgde voor een flinke koersstijging, gezien de marktverwachting van $0,69.

Het belangrijkst waren de verwachtingen voor 2016, en die werden naar beneden bijgesteld. Caterpillar verwacht een omzet van $40-44 mrd, wat gemiddeld $3,5 mrd lager is dan de verwachting uit oktober. Er wordt voor 2016 een wpa verwacht van $4,00, waar de consensus op $3,48 lag – een andere reden voor de koersstijging. Daar zit echter een meevaller van $0,50 in, door een wijziging in de wijze waarop de pensioenlasten en overige kosten worden verantwoord. Caterpillar zal hoe dan ook een lastig jaar tegemoet gaan, met een 15% lagere wpa en een 6-15% lagere omzet. Voor 2016 gaat het bedrijf nog niet uit van een herstel van de wereldeconomie en/of de grondstofprijzen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ