Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Advies Freek Tewes, 31 jan 2016 14:57

Experian ziet de groei versnellen

0 0 Leestijd ongeveer

Experian is een bedrijf met een ijzersterk trackrecord. De derdekwartaalcijfers bevestigen dat de autonome groei bezig is te versnellen. Experian is lager gewaardeerd dan concurrenten Equifax en TransUnion op basis van verschillende waarderingsmaatstaven. De k/w van 17,1 is ook in historisch opzicht laag. Daarbij worden de vooruitzichten steeds gunstiger. Ons koopadvies blijft dan ook van kracht.

Experian is de grootste leverancier van data en analytische instrumenten aan klanten wereldwijd. Het bedrijf is actief in meer dan 65 landen, en is marktleider in het Verenigd Koninkrijk en Brazilië. Het bedrijf helpt ondernemingen bij het beheersen van kredietrisico's, het voorkomen van fraude, gerichte inzet van marketinginstrumenten en automatisering van besluitvorming. Op de consumentenmarkt is Experian actief met het verschaffen van inzicht in kredietwaardigheid en met bescherming tegen identiteitsfraude. Experian heeft een gebroken boekjaar dat loopt tot eind maart. Het aandeel is genoteerd aan de London Stock Exchange en opgenomen in de FTSE100. Versnelling autonome groei Experian gaf medio januari een korte update over de gang van zaken in het derde kwartaal (eindigend 31 december). Na een paar jaar van lagere autonome groei, lijkt het bedrijf de opgaande lijn weer te pakken te hebben. In een aantal markten deed zich een versnelling voor van de autonome groei, terwijl de overige segmenten een stabiel beeld vertoonden met een goede autonome groei. Overall werd in het derde kwartaal een autonome groei gerealiseerd van 6%, terwijl over de eerste zes maanden nog 4% werd gerapporteerd (zie grafiek). In Noord-Amerika, veruit de grootste markt voor Experian en goed voor 55% van de omzet, bedroeg de autonome groei 6%, tegenover slechts 1% in de eerste jaarhelft. Dat kwam vooral door sterke groei in het segment Credit Services, waar de autonome groei 11% bedroeg door dubbelcijferige groei bij de segmenten Automotive en Health. Het segment Consumer Services haalde een autonome groei van 3% en wist daarmee eerder dan verwacht weer te groeien. In Latijns-Amerika boekte Experian een autonome groei van 7%, na 6% in de eerste jaarhelft. Ook hier deed het segment Credit Services (+5%) goede zaken, zowel op de consumentenmarkt als op de zakelijke markt. Ook Decision Analytics (+8%) wist de robuuste groei uit de eerste jaarhelft door te trekken. Overall verwacht Experian voor het gehele jaar 2015/2016 een autonome groei van rond de 5% bij stabiele marges, waarmee het zijn eerder gedane verwachtingen herhaalt. Goede ontwikkeling zorgmarkt Experian betrad in 2008 de zorgmarkt met de overname van SearchAmerica, en nam in 2011 Medical Present Value over. Deze werden samengevoegd tot Experian Health­care. De acquisitie van Passport Health, eind 2013, leverde veel synergie op met de bestaande activiteiten en geeft schaalgrootte. De markt, die in 2012 nog $1,9 mrd groot was, zal naar verwachting groeien tot $3 mrd in 2017. Een week na publicatie van de derdekwartaalupdate maakte Experian bekend dat het onderdeel Health het beste derde kwartaal ooit achter de rug heeft, met 66 nieuwe contracten. Ook hebben 192 klanten hun contracten uitgebreid met aanvullende diensten. Wij denken dat Health­­, dat onderdeel is van het segment Credit Services, dit en volgend jaar een flinke groei zal laten zien. Uit de derdekwartaalupdate was de opgaande trend al duidelijk merkbaar, want het segment Credit Services liet een stevige autonome groei zien van 11%, waar vooral het onderdeel Health een sterke bijdrage aan had geleverd. Gezien de goede positionering van Experian in de zeer aantrekkelijke zorgmarkt, verwachten wij dat de groei van Health dit en volgend jaar 15-20% zal bedragen. Big data neemt grote vlucht De bedrijfstak waarin bedrijven als Experian opereren, heeft een oligopolistische structuur, mede door de grote drempels om de markt te betreden. Dat komt enerzijds door de grote hoeveelheid data waarover een bedrijf moet beschikken en anderzijds doordat het een zeer solide relatie moet hebben met dataleveranciers. Bij een bedrijf als Experian gaat het vaak om 'big data' (omvangrijke en complexe dataverzamelingen). De groei van de investeringen in deze big data zal volgens onderzoeksbureau IDC de komende jaren een grote vlucht nemen: de wereldwijde markt van deze technologie en services zal in 2019 een omvang bereiken van $48,6 mrd, doordat steeds meer bedrijven ervan gebruik gaan maken. Dit betekent een samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) over de periode 2014-2019 van 23,1%. De bedrijfstakken met de hoogste verwachte groei in de komende jaren zijn beleggings- en investeringsservicebedrijven (26%), banken (26%) en media (25%). Experian is zeer goed gepositioneerd om van deze ontwikkelingen te profiteren. In de Verenigde Staten is het bedrijf de nummer twee, achter Dun & Bradstreet, en in het Verenigd Koninkrijk en Brazilië is het marktleider. Concurrenten minder aantrekkelijk De Amerikaanse kredietbureaus Equifax en TransUnion zijn het beste te vergelijken met Experian. Het zijn rechtstreekse concurrenten, terwijl Dun & Bradstreet slechts een deelconcurrent is. TransUnion heeft sinds juni vorig jaar een beursnotering, en was daarvoor voor 49% in handen van Advent International en Goldman Sachs. Het bedrijf stelt kredietrapportages op voor uitlenende partijen, die zo de kredietwaardigheid kunnen bepalen. TransUnion is veel minder gediversifieerd dan Experian, en is daardoor gevoeliger voor neergang in een van zijn markten. Het bedrijf maakt al een geruime tijd geen winst en over de eerste negen maanden van 2015 bedroeg het verlies $13,3 mln. Equifax doet het veel beter dan TransUnion en heeft een sterk derde kwartaal achter de rug. De verwachtingen voor de winst per aandeel over 2015 werden een paar procent naar boven bijgesteld. Beide concurrenten zijn op verschillende waarderingsgronden duurder dan Experian. Daarnaast heeft Experian door de jaren heen een ijzersterk trackrecord opgebouwd.

Experian is de grootste leverancier van data en analytische instrumenten aan klanten wereldwijd. Het bedrijf is actief in meer dan 65 landen, en is marktleider in het Verenigd Koninkrijk en Brazilië. Het bedrijf helpt ondernemingen bij het beheersen van kredietrisico’s, het voorkomen van fraude, gerichte inzet van marketinginstrumenten en automatisering van besluitvorming. Op de consumentenmarkt is Experian actief met het verschaffen van inzicht in kredietwaardigheid en met bescherming tegen identiteitsfraude. Experian heeft een gebroken boekjaar dat loopt tot eind maart. Het aandeel is genoteerd aan de London Stock Exchange en opgenomen in de FTSE100.

Versnelling autonome groei
Experian gaf medio januari een korte update over de gang van zaken in het derde kwartaal (eindigend 31 december). Na een paar jaar van lagere autonome groei, lijkt het bedrijf de opgaande lijn weer te pakken te hebben. In een aantal markten deed zich een versnelling voor van de autonome groei, terwijl de overige segmenten een stabiel beeld vertoonden met een goede autonome groei. Overall werd in het derde kwartaal een autonome groei gerealiseerd van 6%, terwijl over de eerste zes maanden nog 4% werd gerapporteerd (zie grafiek).

In Noord-Amerika, veruit de grootste markt voor Experian en goed voor 55% van de omzet, bedroeg de autonome groei 6%, tegenover slechts 1% in de eerste jaarhelft. Dat kwam vooral door sterke groei in het segment Credit Services, waar de autonome groei 11% bedroeg door dubbelcijferige groei bij de segmenten Automotive en Health. Het segment Consumer Services haalde een autonome groei van 3% en wist daarmee eerder dan verwacht weer te groeien.

In Latijns-Amerika boekte Experian een autonome groei van 7%, na 6% in de eerste jaarhelft. Ook hier deed het segment Credit Services (+5%) goede zaken, zowel op de consumentenmarkt als op de zakelijke markt. Ook Decision Analytics (+8%) wist de robuuste groei uit de eerste jaarhelft door te trekken. Overall verwacht Experian voor het gehele jaar 2015/2016 een autonome groei van rond de 5% bij stabiele marges, waarmee het zijn eerder gedane verwachtingen herhaalt.

Goede ontwikkeling zorgmarkt
Experian betrad in 2008 de zorgmarkt met de overname van SearchAmerica, en nam in 2011 Medical Present Value over. Deze werden samengevoegd tot Experian Health­care. De acquisitie van Passport Health, eind 2013, leverde veel synergie op met de bestaande activiteiten en geeft schaalgrootte. De markt, die in 2012 nog $1,9 mrd groot was, zal naar verwachting groeien tot $3 mrd in 2017. Een week na publicatie van de derdekwartaalupdate maakte Experian bekend dat het onderdeel Health het beste derde kwartaal ooit achter de rug heeft, met 66 nieuwe contracten. Ook hebben 192 klanten hun contracten uitgebreid met aanvullende diensten. Wij denken dat Health­­, dat onderdeel is van het segment Credit Services, dit en volgend jaar een flinke groei zal laten zien. Uit de derdekwartaalupdate was de opgaande trend al duidelijk merkbaar, want het segment Credit Services liet een stevige autonome groei zien van 11%, waar vooral het onderdeel Health een sterke bijdrage aan had geleverd. Gezien de goede positionering van Experian in de zeer aantrekkelijke zorgmarkt, verwachten wij dat de groei van Health dit en volgend jaar 15-20% zal bedragen.

Big data neemt grote vlucht
De bedrijfstak waarin bedrijven als Experian opereren, heeft een oligopolistische structuur, mede door de grote drempels om de markt te betreden. Dat komt enerzijds door de grote hoeveelheid data waarover een bedrijf moet beschikken en anderzijds doordat het een zeer solide relatie moet hebben met dataleveranciers. Bij een bedrijf als Experian gaat het vaak om ‘big data’ (omvangrijke en complexe dataverzamelingen). De groei van de investeringen in deze big data zal volgens onderzoeksbureau IDC de komende jaren een grote vlucht nemen: de wereldwijde markt van deze technologie en services zal in 2019 een omvang bereiken van $48,6 mrd, doordat steeds meer bedrijven ervan gebruik gaan maken. Dit betekent een samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) over de periode 2014-2019 van 23,1%. De bedrijfstakken met de hoogste verwachte groei in de komende jaren zijn beleggings- en investeringsservicebedrijven (26%), banken (26%) en media (25%). Experian is zeer goed gepositioneerd om van deze ontwikkelingen te profiteren. In de Verenigde Staten is het bedrijf de nummer twee, achter Dun & Bradstreet, en in het Verenigd Koninkrijk en Brazilië is het marktleider.

Concurrenten minder aantrekkelijk
De Amerikaanse kredietbureaus Equifax en TransUnion zijn het beste te vergelijken met Experian. Het zijn rechtstreekse concurrenten, terwijl Dun & Bradstreet slechts een deelconcurrent is.
TransUnion heeft sinds juni vorig jaar een beursnotering, en was daarvoor voor 49% in handen van Advent International en Goldman Sachs. Het bedrijf stelt kredietrapportages op voor uitlenende partijen, die zo de kredietwaardigheid kunnen bepalen. TransUnion is veel minder gediversifieerd dan Experian, en is daardoor gevoeliger voor neergang in een van zijn markten. Het bedrijf maakt al een geruime tijd geen winst en over de eerste negen maanden van 2015 bedroeg het verlies $13,3 mln. Equifax doet het veel beter dan TransUnion en heeft een sterk derde kwartaal achter de rug. De verwachtingen voor de winst per aandeel over 2015 werden een paar procent naar boven bijgesteld.

Beide concurrenten zijn op verschillende waarderingsgronden duurder dan Experian. Daarnaast heeft Experian door de jaren heen een ijzersterk trackrecord opgebouwd.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ