Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 27 jan 2016 16:57

Voordeel van de twijfel voor Arcadis

0 0 Leestijd ongeveer

De advies- en ingenieursonderneming Arcadis kreeg deze week rake klappen op de beurs van Amsterdam. Het jaarverlies liep verder op tot 25,9%. Het grootste gedeelte van koersdaling kwam na de mededeling van Arcadis dat het concern last heeft van de moeilijke marktomstandigheden. Het bedrijf verlaagde de verwachte winstgroei van 20% naar 10% per jaar. De beheerders van de defensieve portefeuille vragen zich af of het werkelijk zo slecht met Arcadis gesteld is als de koersbeweging van het aandeel laat zien. Arcadis is immers geen Fagron waar de balans zwak was en er overduidelijk geld bij moest. De ebitda van Arcadis is 2 en als klanten de rekeningen betalen wordt die waarde lager. Dit is goed houdbaar. Ons enige twijfelpunt bij Arcadis is het aantal klanten dat zijn rekeningen later is gaan betalen. Op 18 februari komt Arcadis met cijfers en hebben we data over de betalingsmoraal van de klanten. Is het aantal late betalers verder opgelopen, dan gaat Arcadis uit de portefeuille. Als dit niet het geval is, dan voelen wij ons prettig bij een bedrijf met een koers-winstverhouding van 8. Als de winst gelijk blijft en Arcadis naar een k/w van 10 gaat, betekent dat een koerwinst voor het aandeel van 25%. Dit is geen extreme gedachte. Arcadis heeft een weging van 0,89% in de defensieve portefeuille. Door dit lage percentage kan het bedrijf weinig permanentte schade aanrichten in de totale rendementen. Er zijn maar weinig posities in de defensieve portefeuille die dit jaar in de plus staan. Van de 24 verschillende beleggingen zijn dat Wal-Mart (+4,6%), de Global Linked ETF (+1,3%), cash (+0,06%) en goud (+3,4%). Aandelen vinden wij duur; we houden momenteel dan ook maar 30,9% in aandelen aan. Pas als de koersen in 2016 verder gaan dalen zullen wij onze cashpositie van 49,6% gaan aanspreken om aandelen te kopen. Het totaalrendement van de portefeuille sinds de start in 2010 is 18,0%.  

De advies- en ingenieursonderneming Arcadis kreeg deze week rake klappen op de beurs van Amsterdam. Het jaarverlies liep verder op tot 25,9%. Het grootste gedeelte van koersdaling kwam na de mededeling van Arcadis dat het concern last heeft van de moeilijke marktomstandigheden. Het bedrijf verlaagde de verwachte winstgroei van 20% naar 10% per jaar. De beheerders van de defensieve portefeuille vragen zich af of het werkelijk zo slecht met Arcadis gesteld is als de koersbeweging van het aandeel laat zien. Arcadis is immers geen Fagron waar de balans zwak was en er overduidelijk geld bij moest. De ebitda van Arcadis is 2 en als klanten de rekeningen betalen wordt die waarde lager. Dit is goed houdbaar.

Ons enige twijfelpunt bij Arcadis is het aantal klanten dat zijn rekeningen later is gaan betalen. Op 18 februari komt Arcadis met cijfers en hebben we data over de betalingsmoraal van de klanten. Is het aantal late betalers verder opgelopen, dan gaat Arcadis uit de portefeuille. Als dit niet het geval is, dan voelen wij ons prettig bij een bedrijf met een koers-winstverhouding van 8. Als de winst gelijk blijft en Arcadis naar een k/w van 10 gaat, betekent dat een koerwinst voor het aandeel van 25%. Dit is geen extreme gedachte. Arcadis heeft een weging van 0,89% in de defensieve portefeuille. Door dit lage percentage kan het bedrijf weinig permanentte schade aanrichten in de totale rendementen.

Er zijn maar weinig posities in de defensieve portefeuille die dit jaar in de plus staan. Van de 24 verschillende beleggingen zijn dat Wal-Mart (+4,6%), de Global Linked ETF (+1,3%), cash (+0,06%) en goud (+3,4%). Aandelen vinden wij duur; we houden momenteel dan ook maar 30,9% in aandelen aan. Pas als de koersen in 2016 verder gaan dalen zullen wij onze cashpositie van 49,6% gaan aanspreken om aandelen te kopen. Het totaalrendement van de portefeuille sinds de start in 2010 is 18,0%.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!