Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Opinie Jeroen Boogaard, 26 jan 2016 15:53

Is vermogensbeheerder Fisher Investments een betrouwbare partij?

0 0 Leestijd ongeveer

Wie regelmatig finan­ciële websites bezoekt, is ongetwijfeld wel eens gestuit op de advertenties van Fisher Investments. De campagnes en ook de columns van oprichter Ken Fisher in Forbes Magazine hebben de Amerikaanse vermogensbeheerder geen windeieren gelegd. Het bedrijf, opgericht in 1979, had eind vorig jaar naar eigen zeggen meer dan $63 mrd onder beheer. Daarvan zit het meeste in de Verenigde Staten, maar ook in Europa timmert Fisher Investments aan de weg met een beheerd vermogen van $2 mrd. Sinds 2013 is er ook een vestiging in Nederland, die onder Fisher Investments Europe valt. Deze Britse dochter en daarmee ook de Nederlandse tak staan onder toezicht van de Britse Financial Conduct Authority. Overigens is het toezicht op vermogensbeheerders veel minder streng dan op banken en verzekeraars. Belangrijk is dan ook dat Fisher Investments Nederland geen vermogen van de klanten houdt, maar dat via ‘managed accounts’ bij een bewaarbank of een broker beheert. Nadat de beleggingsmix op basis van de doelstellingen en het risicoprofiel van de klant is vastgesteld, wordt het daadwerkelijke portefeuillebeheer overgelaten aan Fisher Investments in de VS. In Nederland geldt een instapdrempel van €350.000. Afhankelijk van de omvang van het vermogen variëren de jaarlijkse beheerkosten van 1,0% tot 1,5% per jaar. Dat is marktconform, al is ons niet bekend of de tarieven inclusief btw zijn. Daarnaast wordt ook nog een instapfee van maximaal 0,5% in rekening gebracht. Getuige een mededeling op de website ontvangt Fisher geen provisie voor transacties en in Nederland is dat sinds kort ook verboden. De kostenstructuur is op zich helder, maar de bijkomende transactiekosten kunnen flink oplopen, want Fisher is een actieve beheerder. Het bedrijf beperkt zich niet tot een bepaalde beleggingsstijl, maar verder is de strategie ons niet duidelijk. Ook het trackrecord is niet openbaar. De kans is echter, mede gelet op de kosten op de lange termijn, erg klein dat Fisher beter weet te presteren dan de markt. U kunt beter met goedkope indextrackers zelf een portefeuille samenstellen. Een hard oordeel over de betrouwbaarheid van Fisher Investments durven we niet te vellen, maar wij zouden eerder in zee gaan met een Nederlandse vermogensbeheerder die niet alleen transparant is over de kosten maar ook over de prestaties.

Wie regelmatig finan­ciële websites bezoekt, is ongetwijfeld wel eens gestuit op de advertenties van Fisher Investments. De campagnes en ook de columns van oprichter Ken Fisher in Forbes Magazine hebben de Amerikaanse vermogensbeheerder geen windeieren gelegd. Het bedrijf, opgericht in 1979, had eind vorig jaar naar eigen zeggen meer dan $63 mrd onder beheer. Daarvan zit het meeste in de Verenigde Staten, maar ook in Europa timmert Fisher Investments aan de weg met een beheerd vermogen van $2 mrd. Sinds 2013 is er ook een vestiging in Nederland, die onder Fisher Investments Europe valt. Deze Britse dochter en daarmee ook de Nederlandse tak staan onder toezicht van de Britse Financial Conduct Authority. Overigens is het toezicht op vermogensbeheerders veel minder streng dan op banken en verzekeraars. Belangrijk is dan ook dat Fisher Investments Nederland geen vermogen van de klanten houdt, maar dat via ‘managed accounts’ bij een bewaarbank of een broker beheert. Nadat de beleggingsmix op basis van de doelstellingen en het risicoprofiel van de klant is vastgesteld, wordt het daadwerkelijke portefeuillebeheer overgelaten aan Fisher Investments in de VS.

In Nederland geldt een instapdrempel van €350.000. Afhankelijk van de omvang van het vermogen variëren de jaarlijkse beheerkosten van 1,0% tot 1,5% per jaar. Dat is marktconform, al is ons niet bekend of de tarieven inclusief btw zijn. Daarnaast wordt ook nog een instapfee van maximaal 0,5% in rekening gebracht. Getuige een mededeling op de website ontvangt Fisher geen provisie voor transacties en in Nederland is dat sinds kort ook verboden. De kostenstructuur is op zich helder, maar de bijkomende transactiekosten kunnen flink oplopen, want Fisher is een actieve beheerder. Het bedrijf beperkt zich niet tot een bepaalde beleggingsstijl, maar verder is de strategie ons niet duidelijk. Ook het trackrecord is niet openbaar. De kans is echter, mede gelet op de kosten op de lange termijn, erg klein dat Fisher beter weet te presteren dan de markt. U kunt beter met goedkope indextrackers zelf een portefeuille samenstellen. Een hard oordeel over de betrouwbaarheid van Fisher Investments durven we niet te vellen, maar wij zouden eerder in zee gaan met een Nederlandse vermogensbeheerder die niet alleen transparant is over de kosten maar ook over de prestaties.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!