Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Opinie Hendrik Jan Davids, 26 jan 2016 14:22

AEX zeer kwetsbaar

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden

Het technische beeld van de AEX-index oogt zeer kwetsbaar. Verschillende factoren maken dat de risico’s op een verdere daling nog niet zijn geweken. Allereerst werd in november een lagere koerstop gevormd in de weekgrafiek. Zoals bekend geeft de vorming van een lagere top aan dat de koopinteresse onder beleggers afneemt. Ook het feit dat de koerstop van november onder het 40-weeks gemiddelde is gebleven geeft de zwakte goed weer. De negatief gekruiste MACD-indicator is een aanwijzing dat het momentum neerwaarts is gericht. Gelukkig heeft het steunniveau rond 405 voor een opleving kunnen zorgen. Of deze tijdelijk is geweest zal nog moeten blijken. Voor de komende weken houden wij een tweetal ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Bij een eventueel verder herstel vanaf het 405-niveau wordt het belangrijk om te zien waar de opleving eindigt. Is dat onder het 40-weeks gemiddelde rond 450, dan is dat een nieuw teken van zwakte. Mocht de AEX al direct onder het 405-niveau zakken, dan wordt een dalende trend op lange termijn in gang gezet.

De schade aan het technische beeld in Nederland valt nog mee in vergelijking met opkomende markten. De weekgrafiek van de MCI Emerging Markets (in dollars) maakt dat duidelijk. Het gematigd oplopende trendkanaal werd al halverwege 2015 verlaten. Sindsdien is de dalende trend in een stroomversnelling geraakt en voorlopig is het einde ervan nog niet in zicht. Niet alleen ten opzichte van Nederland maar ook relatief ten opzichte van de rest van de (ontwikkelde) wereld doen opkomende landen het slechter. Dat blijkt uit het onderste deel van de grafiek, waarin ook een duidelijke dalende trend is te zien. Oftewel: de verwachting is gerechtvaardigd dat ook in de komende maanden opkomende landen achterblijven bij de ontwikkelde markten.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!