Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Advies Freek Tewes, 25 jan 2016 15:05

Schlumberger houdt marges goed op peil

0 0 Leestijd ongeveer

Voor de (zeer) langetermijnbelegger blijft Schlumberger een mooi aandeel. Hoewel de vooruitzichten beter zijn dan die van de concurrentie, zijn deze echter niet meer in lijn met de waardering, waardoor wij ons advies verlagen naar 'houden'.

Schlumberger presenteerde vorige week vrijdag onverwacht goede cijfers over het vierde kwartaal. De vooruitzichten zijn echter niet al te positief door de onder druk staande olieprijs. Schlumberger behaalde een omzet van $7,74 mrd (consensus 7,78), wat 9% lager is dan in het derde kwartaal. De gewone (verwaterde) winst per aandeel daalde 17% op kwartaalbasis tot $0,65 (consensus 0,63). Daarmee kwam de winst per aandeel over 2015 uit op $3,37, iets boven onze taxatie van $3,34. Over geheel 2015 daalde de operationele marge met 342 basispunten tot 18,4%, wat gezien de moeilijke marktomstandigheden een robuuste marge is. Zoals verwacht ging de Noord-Amerikaanse marge hard onderuit. Deze daalde van 18,9% in 2014 naar 10,2%. De internationale marge (buiten de VS) bleef opmerkelijk goed op peil en leverde op jaarbasis slechts 29 basispunten in, op 23,6%. De grotere internationale focus van Schlumberger ten opzichte van concurrenten Baker Hughes, Halliburton en Weatherford blijkt weer eens van grote waarde. Een ander sterk punt is de goede kostenbeheersing. Schlumberger schrapte in het vierde kwartaal nog eens 10.000 banen, nadat eerder dat jaar al 20.000 banen waren verdwenen. Dat betekent een personeelsreductie van 25%. Nog geen verbetering in 2016 Schlumberger verwacht dat de marktomstandigheden in 2016 moeilijk zullen blijven. Dat sluit aan bij de jaarlijkse E&P Spending Outlook van Barclays, die twee weken geleden werd gepubliceerd. Nadat olie- en gasmaatschappijen in 2015 de investeringen wereldwijd met 23% hadden teruggeschroefd, verwacht Barclays een verdere terugval met 15% in 2016. Het is pas de tweede keer dat de investeringen in twee opeenvolgende jaren dalen in de 31 jaar dat Barclays zijn onderzoek verricht. Er is bovendien een behoorlijk neerwaarts risico, aangezien de verwachte daling is gebaseerd op een prijs van $50 voor een vat Brent-olie en $45 voor een vat WTI-olie. De kans lijkt dus groot dat de prognose van een daling met 15% in de loop van dit jaar wordt verlaagd. Ook in 2016 is het weer Noord-Amerika waar de hardste klappen vallen. Na een daling met 35% in 2015 zullen de investeringen met nog eens 27% terugvallen in 2016. Internationaal (buiten de VS) wordt een daling van 11% verwacht (2015: -17%). Rusland (+3,6%) en het Midden-Oosten (+6,0%) zijn regio’s waarvoor een groei wordt voorspeld. In Rusland is het vooral een valutakwestie door de sterke devaluatie van de roebel ten opzicht van de Amerikaanse dollar: de productiekosten zijn in roebels, de opbrengsten in dollars. De sterkere terugval in Noord-Amerika blijkt ook duidelijk uit het aantal actieve boorplatforms. Baker Hughes Rotary Rig Count laat zien dat het aantal platforms internationaal met 16,6% is afgenomen in 2015, terwijl de terugval in Noord-Amerika maar liefst 61,2% bedroeg. In de zomermaanden leek er een stabilisatie te zijn, maar de daling is vanaf augustus weer aanzienlijk verscherpt (zie grafiek). Beter dan de concurrentie Door de goede kostendiscipline en internationale focus weet Schlumberger de omzet en winstgevendheid beter op peil te houden dan de concurrentie. Maandag maakte Halliburton de vierdekwartaalcijfers bekend. Over 2015 daalde de omzet met 32,4% (Schlumberger -27,0%) bij een 61,1% lagere winst per aandeel (Schlumberger -39,5%). Ook op margegebied is Schlumberger superieur, met een operationele marge van 18,4% tegen 11,0% voor Halliburton. Daarbij gaat Schlumberger voor $10 mrd aan aandelen inkopen. Door de magere vooruitzichten hebben wij onze taxaties echter fors verlaagd, wat leidt tot een k/w van 27,2 voor 2016. Dat is te veel gevraagd. <

Schlumberger presenteerde vorige week vrijdag onverwacht goede cijfers over het vierde kwartaal. De vooruitzichten zijn echter niet al te positief door de onder druk staande olieprijs. Schlumberger behaalde een omzet van $7,74 mrd (consensus 7,78), wat 9% lager is dan in het derde kwartaal. De gewone (verwaterde) winst per aandeel daalde 17% op kwartaalbasis tot $0,65 (consensus 0,63). Daarmee kwam de winst per aandeel over 2015 uit op $3,37, iets boven onze taxatie van $3,34. Over geheel 2015 daalde de operationele marge met 342 basispunten tot 18,4%, wat gezien de moeilijke marktomstandigheden een robuuste marge is. Zoals verwacht ging de Noord-Amerikaanse marge hard onderuit. Deze daalde van 18,9% in 2014 naar 10,2%. De internationale marge (buiten de VS) bleef opmerkelijk goed op peil en leverde op jaarbasis slechts 29 basispunten in, op 23,6%. De grotere internationale focus van Schlumberger ten opzichte van concurrenten Baker Hughes, Halliburton en Weatherford blijkt weer eens van grote waarde. Een ander sterk punt is de goede kostenbeheersing. Schlumberger schrapte in het vierde kwartaal nog eens 10.000 banen, nadat eerder dat jaar al 20.000 banen waren verdwenen. Dat betekent een personeelsreductie van 25%.

Nog geen verbetering in 2016
Schlumberger verwacht dat de marktomstandigheden in 2016 moeilijk zullen blijven. Dat sluit aan bij de jaarlijkse E&P Spending Outlook van Barclays, die twee weken geleden werd gepubliceerd. Nadat olie- en gasmaatschappijen in 2015 de investeringen wereldwijd met 23% hadden teruggeschroefd, verwacht Barclays een verdere terugval met 15% in 2016. Het is pas de tweede keer dat de investeringen in twee opeenvolgende jaren dalen in de 31 jaar dat Barclays zijn onderzoek verricht. Er is bovendien een behoorlijk neerwaarts risico, aangezien de verwachte daling is gebaseerd op een prijs van $50 voor een vat Brent-olie en $45 voor een vat WTI-olie. De kans lijkt dus groot dat de prognose van een daling met 15% in de loop van dit jaar wordt verlaagd.

Ook in 2016 is het weer Noord-Amerika waar de hardste klappen vallen. Na een daling met 35% in 2015 zullen de investeringen met nog eens 27% terugvallen in 2016. Internationaal (buiten de VS) wordt een daling van 11% verwacht (2015: -17%). Rusland (+3,6%) en het Midden-Oosten (+6,0%) zijn regio’s waarvoor een groei wordt voorspeld. In Rusland is het vooral een valutakwestie door de sterke devaluatie van de roebel ten opzicht van de Amerikaanse dollar: de productiekosten zijn in roebels, de opbrengsten in dollars. De sterkere terugval in Noord-Amerika blijkt ook duidelijk uit het aantal actieve boorplatforms. Baker Hughes

Rotary Rig Count laat zien dat het aantal platforms internationaal met 16,6% is afgenomen in 2015, terwijl de terugval in Noord-Amerika maar liefst 61,2% bedroeg. In de zomermaanden leek er een stabilisatie te zijn, maar de daling is vanaf augustus weer aanzienlijk verscherpt (zie grafiek).

Beter dan de concurrentie
Door de goede kostendiscipline en internationale focus weet Schlumberger de omzet en winstgevendheid beter op peil te houden dan de concurrentie. Maandag maakte Halliburton de vierdekwartaalcijfers bekend. Over 2015 daalde de omzet met 32,4% (Schlumberger -27,0%) bij een 61,1% lagere winst per aandeel (Schlumberger -39,5%). Ook op margegebied is Schlumberger superieur, met een operationele marge van 18,4% tegen 11,0% voor Halliburton. Daarbij gaat Schlumberger voor $10 mrd aan aandelen inkopen. Door de magere vooruitzichten hebben wij onze taxaties echter fors verlaagd, wat leidt tot een k/w van 27,2 voor 2016. Dat is te veel gevraagd. <

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ