Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 25 jan 2016 14:27

HSBC: Britse beurs

0 0 Leestijd ongeveer

Zowel aandelenanalisten als institutionele beleggers kijken met een roze bril naar de Britse beurs, meent de Britse bank HSBC. Institutionele beleggers hebben een relatief groot belang in Britse aandelen, terwijl de aandelenanalisten per saldo nog altijd positief gestemd zijn. Dat is opmerkelijk, aldus de bank, want de Britse beurs blijft al vier jaar achter bij de rest van Europa. De belangrijkste reden dat de Britse beurs de afgelopen vier jaar 17% slechter heeft gepresteerd dan de rest van Europa, is de relatief grote weging van de sectoren Olie & Gas en Mijnbouw. Vier jaar geleden lag de gezamenlijke weging van deze sectoren voor de Britse beurs op meer dan 30%, tegen zo'n 15% voor de rest van Europa. Deze weging is door de daling van de grondstoffenprijzen in zowel het Verenigd Koninkrijk als de rest van Europa gehalveerd. Overigens neemt HSBC wel een lichte kentering in het sentiment waar. Het optimisme van de analisten neemt wat af, net als de posities van institutionele beleggers in Britse aandelen. Daar is alle reden voor. HSBC verwacht dit jaar namelijk een winstgroei van 4% voor Britse bedrijven, tegen 14% voor bedrijven uit de rest van Europa. Naast de zwakkere winstgroei ziet de bank nog een reden om zeer voorzichtig te zijn met Britse aandelen: het politiek risico. Later dit jaar houdt het Verenigd Koninkrijk immers het referendum waarin wordt besloten of het land nog deel wil blijven uitmaken van de Europese Unie. Politieke onzekerheid is een negatieve factor voor de aandelenbeurs, aldus HSBC. De bank verwijst naar de zwakke prestatie van de Spaanse beurs in delen van vorig jaar – ondanks een herstel van de economie – als gevolg van de Spaanse verkiezingen en de 'Catalaanse kwestie'. Net als in de aanloop naar het Schotse referendum, verwacht HSBC dat de politieke onzekerheid zich met name in een (verdere) verzwakking van het Britse pond zal manifesteren. De meest aantrekkelijke kant van de Britse beurs blijft het relatief hoge dividend­rendement van 4,1%, maar ook hier plaatst HSBC een kanttekening. Om het dividend in stand te houden, moeten Britse bedrijven – en dan vooral de olie- en mijnbouwbedrijven – namelijk een steeds groter deel van de nettowinst als dividend uitkeren. Deze 'pay-out ratio' bedraagt al 60% en is daarmee opgelopen tot het hoogste punt in 13 jaar tijd, waarschuwt HSBC.

Zowel aandelenanalisten als institutionele beleggers kijken met een roze bril naar de Britse beurs, meent de Britse bank HSBC. Institutionele beleggers hebben een relatief groot belang in Britse aandelen, terwijl de aandelenanalisten per saldo nog altijd positief gestemd zijn. Dat is opmerkelijk, aldus de bank, want de Britse beurs blijft al vier jaar achter bij de rest van Europa.

De belangrijkste reden dat de Britse beurs de afgelopen vier jaar 17% slechter heeft gepresteerd dan de rest van Europa, is de relatief grote weging van de sectoren Olie & Gas en Mijnbouw. Vier jaar geleden lag de gezamenlijke weging van deze sectoren voor de Britse beurs op meer dan 30%, tegen zo’n 15% voor de rest van Europa. Deze weging is door de daling van de grondstoffenprijzen in zowel het Verenigd Koninkrijk als de rest van Europa gehalveerd.

Overigens neemt HSBC wel een lichte kentering in het sentiment waar. Het optimisme van de analisten neemt wat af, net als de posities van institutionele beleggers in Britse aandelen. Daar is alle reden voor. HSBC verwacht dit jaar namelijk een winstgroei van 4% voor Britse bedrijven, tegen 14% voor bedrijven uit de rest van Europa.

Naast de zwakkere winstgroei ziet de bank nog een reden om zeer voorzichtig te zijn met Britse aandelen: het politiek risico. Later dit jaar houdt het Verenigd Koninkrijk immers het referendum waarin wordt besloten of het land nog deel wil blijven uitmaken van de Europese Unie. Politieke onzekerheid is een negatieve factor voor de aandelenbeurs, aldus HSBC. De bank verwijst naar de zwakke prestatie van de Spaanse beurs in delen van vorig jaar – ondanks een herstel van de economie – als gevolg van de Spaanse verkiezingen en de ‘Catalaanse kwestie’.

Net als in de aanloop naar het Schotse referendum, verwacht HSBC dat de politieke onzekerheid zich met name in een (verdere) verzwakking van het Britse pond zal manifesteren. De meest aantrekkelijke kant van de Britse beurs blijft het relatief hoge dividend­rendement van 4,1%, maar ook hier plaatst HSBC een kanttekening. Om het dividend in stand te houden, moeten Britse bedrijven – en dan vooral de olie- en mijnbouwbedrijven – namelijk een steeds groter deel van de nettowinst als dividend uitkeren. Deze ‘pay-out ratio’ bedraagt al 60% en is daarmee opgelopen tot het hoogste punt in 13 jaar tijd, waarschuwt HSBC.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!