Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Opinie Stephen Hendriks, 20 jan 2016 15:57

Column: Losse flodders

0 0 Leestijd ongeveer

Voor de Britse pers is Labour-leider Jeremy Corbyn een godsgeschenk. Dagelijks worden er pagina’s volgeschreven over de wat onconventionele politicus. Zoals het de Britse pers betaamt, beperkt de berichtgeving zich niet tot louter politieke kwesties, maar worden ook persoonlijke zaken breed uitgemeten. De onconventionele aanpak van Corbyn zorgt echter gelukkig soms ook voor inhoudelijk interessante kwesties. Zo opperde de Labour-leider in een recente speech dat het bedrijven verboden zou moeten worden om dividend uit te keren als zij hun werknemers niet minimaal de 'living wage' betalen, het salaris dat mensen nodig hebben om in hun eerste levensbehoeften te kunnen voorzien. Het was een van de maatregelen die Corbyn zou willen nemen om de grote inkomensongelijkheid in het Verenigd Koninkrijk te verminderen. Het Britse bedrijfsleven was uiteraard niet te spreken over deze mogelijke overheidsinmenging. Dividenden zijn immers belangrijk voor Britse pensioenfondsen en Britse gepensioneerden. Naast het dividendplan ziet Corbyn ook wel iets in het instellen van een maximaal verschil tussen de beloning van het management en die van de slechtst betaalde werknemers, maar het probleem van de beloning van de top ligt wel iets gecompliceerder dan dat. De prikkels die in de beloning van het topmanagement zijn opgenomen en de negatieve gevolgen daarvan voor de investeringsbereidheid en de doorgeschoten kortetermijnvisie, zijn punten waar Corbyn zijn pijlen beter op zou kunnen richten. Het lezen van het boek The road to recovery van de inmiddels gepensioneerde Britse beleggingsexpert en econoom Andrew Smithers zou voor hem, en iedereen die in dit onderwerp geïnteresseerd is, een goede start zijn.

Voor de Britse pers is Labour-leider Jeremy Corbyn een godsgeschenk. Dagelijks worden er pagina’s volgeschreven over de wat onconventionele politicus. Zoals het de Britse pers betaamt, beperkt de berichtgeving zich niet tot louter politieke kwesties, maar worden ook persoonlijke zaken breed uitgemeten. De onconventionele aanpak van Corbyn zorgt echter gelukkig soms ook voor inhoudelijk interessante kwesties. Zo opperde de Labour-leider in een recente speech dat het bedrijven verboden zou moeten worden om dividend uit te keren als zij hun werknemers niet minimaal de ‘living wage’ betalen, het salaris dat mensen nodig hebben om in hun eerste levensbehoeften te kunnen voorzien. Het was een van de maatregelen die Corbyn zou willen nemen om de grote inkomensongelijkheid in het Verenigd Koninkrijk te verminderen.

Het Britse bedrijfsleven was uiteraard niet te spreken over deze mogelijke overheidsinmenging. Dividenden zijn immers belangrijk voor Britse pensioenfondsen en Britse gepensioneerden. Naast het dividendplan ziet Corbyn ook wel iets in het instellen van een maximaal verschil tussen de beloning van het management en die van de slechtst betaalde werknemers, maar het probleem van de beloning van de top ligt wel iets gecompliceerder dan dat. De prikkels die in de beloning van het topmanagement zijn opgenomen en de negatieve gevolgen daarvan voor de investeringsbereidheid en de doorgeschoten kortetermijnvisie, zijn punten waar Corbyn zijn pijlen beter op zou kunnen richten. Het lezen van het boek The road to recovery van de inmiddels gepensioneerde Britse beleggingsexpert en econoom Andrew Smithers zou voor hem, en iedereen die in dit onderwerp geïnteresseerd is, een goede start zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ