Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 20 jan 2016 11:18

Groeitekort

0 0 Leestijd ongeveer

Deze week stelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) opnieuw de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie neerwaarts bij. Dat is op zich geen verrassing, want al jaren liggen de verwachtingen voor economische groei en inflatie te hoog, en niet alleen bij het IMF. 'Wat is er mis met de consensus?' vroeg Citi-econoom Jeremy Hale, zich dan ook af. Wellicht ligt een van de oorzaken van de foutieve ramingen in onderschatting van de invloed van de schuldenberg op de economische groei. Een kleine zeven jaar na het dieptepunt van de financiële crisis – begin maart 2009 – is het schuldprobleem nog steeds niet opgelost. Sterker nog: in opkomende landen zijn de schulden juist sterk gestegen. Daarbij was het aantal wanbetalingen de afgelopen jaren ook nog eens erg laag. Volgens Matt King, bedrijfsobligatiestrateeg bij Citi, leidt het uitblijven van wanbetalingen tot overcapaciteit. Het proces van creatieve destructie, waarbij niet-concurrerende bedrijven van de markt verdwijnen, is onderbroken. Overcapaciteit leidt tot lagere prijzen – niet alleen van olie – en die houden de inflatie laag. Dat leidt weer tot lagere rentetarieven van centrale banken en tot een lage kapitaalmarktrente. Geconfronteerd met deze lage rente gaan beleggers op zoek naar risicovolle activa, zoals aandelen en bedrijfsobligaties, die een relatief aantrekkelijk rendement bieden. Bedrijven kunnen zich daardoor tegen gunstiger voorwaarden financieren en dat zorgt voor een laag aantal wanbetalingen en faillissementen. Dat houdt de overcapaciteit in stand en zo start de cyclus opnieuw, aldus King. Prijsdruk is niet alleen een nationaal fenomeen. Landen importeren ook prijsdaling uit andere landen, zoals China, waarvan de valuta's onder druk staan. Albert Edwards, strateeg bij Société Générale (SG), laat zien dat de door de VS betaalde importprijzen uit Japan, maar nu ook China, fors dalen. Vrees voor recessie De problemen van de wereldeconomie zijn onder meer zichtbaar in de daling van de Amerikaanse inkoopmanagersindex uit de industrie (zie grafiek). Deze index noteert onder de 50 en dat duidt doorgaans op krimp van de economische activiteit en wakkert de vrees voor een recessie aan. De meeste economen en strategen willen echter (nog) helemaal niets weten van een recessie in de VS. Niet alleen omdat de Amerikaanse arbeidsmarkt zich gunstig ontwikkelt, maar vooral omdat de inkoopmanagersindex van de dienstensector nog op een hoog niveau staat (zie grafiek). Omdat de dienstensector een veel groter deel van de Amerikaanse economie uitmaakt dan de industrie, wordt de daling van de inkoopmanagersindex van de industrie door de strategen niet als waarschuwingssignaal voor een recessie gezien. De extreem negatieve Edwards, maar ook de bekende Amerikaanse obligatiebelegger Jeffrey Gundlach, zijn hier minder zeker van. Als een economie richting een recessie gaat, is het altijd de industrie die de dienstensector bij de hand neemt, aldus Edwards. Steven Major, hoofd research vastrentende markten bij HSBC, stelt dan ook dat 'normalisering' van het monetaire beleid niet aan de orde is. Dat duurt nog jaren, aldus Major, want het cyclische herstel van (delen van) de wereldeconomie is tegen de langetermijntrend van noodzakelijke schuldafbouw gebotst. Die botsing heeft vooral effect op risicovolle activa, zoals aandelen en bedrijfsobligaties, waarvan de waardering door extreem stimulerend monetair beleid te ver is opgelopen. Die mening is ook Jeremy Hale toegedaan. Sinds het dieptepunt van de financiële crisis – begin maart 2009 – is de Amerikaanse S&P500-index zo'n 185% gestegen. Slechts eenderde van die stijging komt van een toename van de winst per aandeel, zo berekende Hale. De resterende tweederde is het gevolg van een stijgende waardering. De Europese beurzen hebben nauwelijks winstgroei laten zien. De stijging over de afgelopen jaren is dan ook alleen te danken aan de bereidheid van beleggers om hogere prijzen te betalen zonder dat daar ook hogere winsten tegenover staan. In dit klimaat is het onvermijdelijk dat risicovolle beleggingen worden afgewaardeerd, concludeert Major. Daar is heel weinig tegenin te brengen.

Deze week stelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) opnieuw de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie neerwaarts bij. Dat is op zich geen verrassing, want al jaren liggen de verwachtingen voor economische groei en inflatie te hoog, en niet alleen bij het IMF. ‘Wat is er mis met de consensus?’ vroeg Citi-econoom Jeremy Hale, zich dan ook af.

Wellicht ligt een van de oorzaken van de foutieve ramingen in onderschatting van de invloed van de schuldenberg op de economische groei. Een kleine zeven jaar na het dieptepunt van de financiële crisis – begin maart 2009 – is het schuldprobleem nog steeds niet opgelost. Sterker nog: in opkomende landen zijn de schulden juist sterk gestegen. Daarbij was het aantal wanbetalingen de afgelopen jaren ook nog eens erg laag. Volgens Matt King, bedrijfsobligatiestrateeg bij Citi, leidt het uitblijven van wanbetalingen tot overcapaciteit. Het proces van creatieve destructie, waarbij niet-concurrerende bedrijven van de markt verdwijnen, is onderbroken. Overcapaciteit leidt tot lagere prijzen – niet alleen van olie – en die houden de inflatie laag. Dat leidt weer tot lagere rentetarieven van centrale banken en tot een lage kapitaalmarktrente. Geconfronteerd met deze lage rente gaan beleggers op zoek naar risicovolle activa, zoals aandelen en bedrijfsobligaties, die een relatief aantrekkelijk rendement bieden. Bedrijven kunnen zich daardoor tegen gunstiger voorwaarden financieren en dat zorgt voor een laag aantal wanbetalingen en faillissementen. Dat houdt de overcapaciteit in stand en zo start de cyclus opnieuw, aldus King.
Prijsdruk is niet alleen een nationaal fenomeen. Landen importeren ook prijsdaling uit andere landen, zoals China, waarvan de valuta’s onder druk staan. Albert Edwards, strateeg bij Société Générale (SG), laat zien dat de door de VS betaalde importprijzen uit Japan, maar nu ook China, fors dalen.

Vrees voor recessie
De problemen van de wereldeconomie zijn onder meer zichtbaar in de daling van de Amerikaanse inkoopmanagersindex uit de industrie (zie grafiek). Deze index noteert onder de 50 en dat duidt doorgaans op krimp van de economische activiteit en wakkert de vrees voor een recessie aan. De meeste economen en strategen willen echter (nog) helemaal niets weten van een recessie in de VS. Niet alleen omdat de Amerikaanse arbeidsmarkt zich gunstig ontwikkelt, maar vooral omdat de inkoopmanagersindex van de dienstensector nog op een hoog niveau staat (zie grafiek). Omdat de dienstensector een veel groter deel van de Amerikaanse economie uitmaakt dan de industrie, wordt de daling van de inkoopmanagersindex van de industrie door de strategen niet als waarschuwingssignaal voor een recessie gezien. De extreem negatieve Edwards, maar ook de bekende Amerikaanse obligatiebelegger Jeffrey Gundlach, zijn hier minder zeker van. Als een economie richting een recessie gaat, is het altijd de industrie die de dienstensector bij de hand neemt, aldus Edwards.
Steven Major, hoofd research vastrentende markten bij HSBC, stelt dan ook dat ‘normalisering’ van het monetaire beleid niet aan de orde is. Dat duurt nog jaren, aldus Major, want het cyclische herstel van (delen van) de wereldeconomie is tegen de langetermijntrend van noodzakelijke schuldafbouw gebotst. Die botsing heeft vooral effect op risicovolle activa, zoals aandelen en bedrijfsobligaties, waarvan de waardering door extreem stimulerend monetair beleid te ver is opgelopen.

Die mening is ook Jeremy Hale toegedaan. Sinds het dieptepunt van de financiële crisis – begin maart 2009 – is de Amerikaanse S&P500-index zo’n 185% gestegen. Slechts eenderde van die stijging komt van een toename van de winst per aandeel, zo berekende Hale. De resterende tweederde is het gevolg van een stijgende waardering. De Europese beurzen hebben nauwelijks winstgroei laten zien. De stijging over de afgelopen jaren is dan ook alleen te danken aan de bereidheid van beleggers om hogere prijzen te betalen zonder dat daar ook hogere winsten tegenover staan. In dit klimaat is het onvermijdelijk dat risicovolle beleggingen worden afgewaardeerd, concludeert Major. Daar is heel weinig tegenin te brengen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ