Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 20 jan 2016 13:58

Bedrijfsobligaties

0 0 Leestijd ongeveer

De daling van de olieprijs en de onrust over de toekomst van de wereldeconomie werkt uiteraard niet alleen door op de aandelenmarkt maar ook op die voor bedrijfsobligaties. Dat weerhield bierbrouwer AB Inbev er overigens niet van om probleemloos obligaties ter waarde van $45 mrd te plaatsen. Maar op de markt voor euro-bedrijfsobligaties is de oplopende spanning goed te zien. Effectief rendement en risico-opslag liepen zowel op in het solide – ‘investment grade’ – deel van de markt als onder de meer risicovolle high-yieldleningen. Het effectief rendement op de door Markit samengestelde iBoxx Euro Corporates Index van solide bedrijfsleningen liep in een week tijd op van 1,81 naar 1,90% (effectief rendement en koers bewegen tegengesteld, een hoger effectief rendement correspondeert dus met een lagere koers). Deze stijging was volledig te wijten aan de stijging van de risico-premie, die opliep van 162,3 tot 176,7 basispunten. Het negatieve effect hiervan op de iBoxx Euro Corporates Index werd nog enigszins gecompenseerd door de daling van het effectief rendement op vijfjarige Duitse staatsobligaties. Deze, naast de risico-opslag, tweede bouwsteen van het effectief rendement op bedrijfsobligaties daalde in een week tijd van -0,113% tot -0,165%. De slechtst presterende sectoren op de euro-bedrijfsobligatiemarkt zijn niet-financiële achtergestelde leningen – de zogeheten ‘corporate hybrids’ – en de achtergestelde leningen uitgegeven door verzekeraars. Een van de zwaarst getroffen producten uit laatstgenoemde categorie is de Delta Lloyd 9% achtergestelde lening. De koers van deze lening kan zich niet aan de koersval van het aandeel onttrekken en is dit jaar al bijna 7% gedaald. In juni 2015 hebben wij de lening in onze Koerswijzer en in de defensieve portefeuille opgenomen. We zijn daarbij altijd uitgegaan van een effectief rendement tot de eerste mogelijkheid van vervroegde aflossing tegen een koers van 100, de zogeheten ‘yield to call’. Dat bedroeg destijds 5,2% en na de koersdaling zo’n 7,6%. Wij willen de koersdaling van de Delta Lloyd 9% lening bepaald niet bagatelliseren, maar voor ons zijn en waren twee zaken met betrekking tot deze lening doorslaggevend: aflossing in augustus 2022 op een koers van 100 en de jaarlijkse betaling van de coupon van 9%. Dat blijft onze insteek en daarom houden wij onze positie vast.

De daling van de olieprijs en de onrust over de toekomst van de wereldeconomie werkt uiteraard niet alleen door op de aandelenmarkt maar ook op die voor bedrijfsobligaties. Dat weerhield bierbrouwer AB Inbev er overigens niet van om probleemloos obligaties ter waarde van $45 mrd te plaatsen. Maar op de markt voor euro-bedrijfsobligaties is de oplopende spanning goed te zien. Effectief rendement en risico-opslag liepen zowel op in het solide – ‘investment grade’ – deel van de markt als onder de meer risicovolle high-yieldleningen. Het effectief rendement op de door Markit samengestelde iBoxx Euro Corporates Index van solide bedrijfsleningen liep in een week tijd op van 1,81 naar 1,90% (effectief rendement en koers bewegen tegengesteld, een hoger effectief rendement correspondeert dus met een lagere koers). Deze stijging was volledig te wijten aan de stijging van de risico-premie, die opliep van 162,3 tot 176,7 basispunten. Het negatieve effect hiervan op de iBoxx Euro Corporates Index werd nog enigszins gecompenseerd door de daling van het effectief rendement op vijfjarige Duitse staatsobligaties. Deze, naast de risico-opslag, tweede bouwsteen van het effectief rendement op bedrijfsobligaties daalde in een week tijd van -0,113% tot -0,165%.
De slechtst presterende sectoren op de euro-bedrijfsobligatiemarkt zijn niet-financiële achtergestelde leningen – de zogeheten ‘corporate hybrids’ – en de achtergestelde leningen uitgegeven door verzekeraars. Een van de zwaarst getroffen producten uit laatstgenoemde categorie is de Delta Lloyd 9% achtergestelde lening. De koers van deze lening kan zich niet aan de koersval van het aandeel onttrekken en is dit jaar al bijna 7% gedaald. In juni 2015 hebben wij de lening in onze Koerswijzer en in de defensieve portefeuille opgenomen. We zijn daarbij altijd uitgegaan van een effectief rendement tot de eerste mogelijkheid van vervroegde aflossing tegen een koers van 100, de zogeheten ‘yield to call’. Dat bedroeg destijds 5,2% en na de koersdaling zo’n 7,6%. Wij willen de koersdaling van de Delta Lloyd 9% lening bepaald niet bagatelliseren, maar voor ons zijn en waren twee zaken met betrekking tot deze lening doorslaggevend: aflossing in augustus 2022 op een koers van 100 en de jaarlijkse betaling van de coupon van 9%. Dat blijft onze insteek en daarom houden wij onze positie vast.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ