Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Tips Christian Slagter-Koster, 19 jan 2016 14:17

Yandex

0 0 Leestijd ongeveer

De zorgen over de Russische economie hebben voor Yandex geleid tot een koersdaling van 32% over de afgelopen 12 maanden. Wij zien het huidige koersniveau als een prima instapmoment, maar een Russisch bedrijf blijft wel een bovengemiddeld riskante belegging.

Door de hoge rente en lage olieprijs zet Rusland zich schrap voor zware economische tijden. Het bruto binnenlands product liep over de afgelopen kwartalen met 4% terug en de Russische overheid zal dieper moeten snijden in de uitgaven wanneer de olieprijs verder daalt. Zoekmachinebedrijf Yandex lijkt zich aan de malaise te kunnen onttrekken. Yandex heeft 57,1% van de Russische zoekmachinemarkt in handen, waarin Google een marktaandeel heeft van 35%. Interessant is dat Yandex het aantal zoekopdrachten over het derde kwartaal, dat eindigde op 30 september, op jaarbasis zag stijgen met 4%. Bedrijven is dit niet ontgaan en zij nemen Yandex steeds vaker in de arm om klanten online te bereiken. Het aantal adverteerders nam in het derde kwartaal met 18% toe tot 354.000. Mede hierdoor kwam de omzet van Yandex over het derde kwartaal op jaarbasis 18% hoger uit op RUB15,4 mrd ($233,1 mln), al daalde de nettowinst over dezelfde periode met 2% tot RUB4,3 mrd ($64,6 mln). Voor de komende periode zijn de voortekenenen gunstig. Microsoft gaat Windows 10 in onder meer Rusland, Oekraïne en Turkije standaard voorzien van Yandex-search. Daarnaast kan de recessie in Rusland Yandex juist in de kaart gaan spelen. Bedrijven zullen hun advertentiebudgetten namelijk efficiënter willen inzetten en vaker voor online kiezen.

Door de hoge rente en lage olieprijs zet Rusland zich schrap voor zware economische tijden. Het bruto binnenlands product liep over de afgelopen kwartalen met 4% terug en de Russische overheid zal dieper moeten snijden in de uitgaven wanneer de olieprijs verder daalt. Zoekmachinebedrijf Yandex lijkt zich aan de malaise te kunnen onttrekken. Yandex heeft 57,1% van de Russische zoekmachinemarkt in handen, waarin Google een marktaandeel heeft van 35%. Interessant is dat Yandex het aantal zoekopdrachten over het derde kwartaal, dat eindigde op 30 september, op jaarbasis zag stijgen met 4%.

Bedrijven is dit niet ontgaan en zij nemen Yandex steeds vaker in de arm om klanten online te bereiken. Het aantal adverteerders nam in het derde kwartaal met 18% toe tot 354.000. Mede hierdoor kwam de omzet van Yandex over het derde kwartaal op jaarbasis 18% hoger uit op RUB15,4 mrd ($233,1 mln), al daalde de nettowinst over dezelfde periode met 2% tot RUB4,3 mrd ($64,6 mln). Voor de komende periode zijn de voortekenenen gunstig. Microsoft gaat Windows 10 in onder meer Rusland, Oekraïne en Turkije standaard voorzien van Yandex-search. Daarnaast kan de recessie in Rusland Yandex juist in de kaart gaan spelen. Bedrijven zullen hun advertentiebudgetten namelijk efficiënter willen inzetten en vaker voor online kiezen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ