Morgan Stanley: bier en drank
De Europese bier- en sterke drankensector is ronduit duur. De koers-winstverhouding van 22,5 – op basis van de voor de komende twaalf maanden verwachte winst – is de hoogste waardering ooit. Daarmee is de sector 58% hoger gewaardeerd dan de brede MSCI Europe Index en ligt de historisch gemiddelde premie op 40%. Na de twee uitstekende jaren 2014 en 2015 zijn er weinig mogelijkheden meer voor verdere outperformance van de sector ten opzichte van de MSCI Europe. Wel verwacht de broker een gemiddelde stijging van de winst per aandeel van zo’n 6% voor de sector, tegen slechts 1% voor de MSCI Europe als geheel.
Morgan Stanley heeft vijf thema’s benoemd die het komend jaar de ontwikkelingen in de drankensector zullen bepalen. Dat zijn: 1) het risico van sterkere groeivertraging van opkomende landen; 2) blootstelling aan de beter presterende Amerikaanse economie; 3) mogelijkheden voor verdere kostenbesparingen; 4) lagere grondstoffenprijzen; 5) kasstroom genererend vermogen.
Diageo, de Britse fabrikant van sterke dranken, scoort op deze vijf thema’s het beste. Het Britse concern behaalt bijvoorbeeld 41% van de totale winst voor rente en belastingen in de VS en heeft de mogelijkheid om tot eind 2019 nog eens £500 mln op de kosten te besparen. Diageo krijgt dan ook als enige uit de sector een koopadvies van Morgan Stanley, met een koersdoel van 2200 pence.
Over Heineken is de broker minder enthousiast. De Nederlandse bierbrouwer moet het doen met een houdadvies en een €2 hoger koersdoel van €72. Heineken behaalt 62% van de omzet in de nu risicovolle opkomende markten. Morgan Stanley maakt zich met name zorgen over de zwakke ontwikkelingen in Nigeria, waar zo’n 11% van de winst voor rente en belastingen wordt behaald. De k/w 2016 is weliswaar iets gedaald, tot 20, maar is voor Morgan Stanley nog steeds aan de hoge kant. <