Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Advies Freek Tewes, 17 jan 2016 21:19

Randstad blijft zich nog steeds goed ontwikkelen

0 0 Leestijd ongeveer

De markten waarop Randstad actief is, blijven zich positief ontwikkelen. De recente koerszwakte biedt een goed moment om in te stappen, mede gezien de waardering, die in lijn ligt met die van concurrenten. Wij herhalen ons koopadvies.

Randstad werd begin jaren '60 door Frits Goldschmeding opgericht onder de naam Uitzendbureau Amstelveen. Als student economie schreef Goldschmeding zijn doctoraalscriptie over tijdelijke arbeid, en concludeerde dat er in Nederland grote mogelijkheden waren voor een goed geleid en degelijk opererend uitzendbureau. De netto-inkomsten in het eerste jaar bedroegen ƒ9,08 (€4,12). In 1964 werd de naam veranderd in Randstad Uitzendbureau, en in 1965 volgde de eerste stap buiten Nederland met Interlabor Interim in België. In 1990 kreeg Randstad Holding een notering aan de Amsterdamse beurs. De netto-inkomsten bedroegen in dat jaar meer dan ƒ90 mln (circa €40 mln). Inmiddels is Randstad uitgegroeid tot de op een na grootste uitzender ter wereld, na Adecco, met een omzet in 2014 van €17,3 mrd en ruim 29.000 werknemers in 39 landen. De laatste grote acquisitie werd medio 2011 gedaan, toen Randstad voor $771 mln SFN Group (het voormalige Spherion) overnam, waarmee het van de zesde naar de derde positie ging in de Verenigde Staten. Sterk vierde kwartaal Tijdens de Capital Markets Day, medio januari, gaf Randstad een update van de groei in het vierde kwartaal voor zover die tot op dat moment bekend was. In het derde kwartaal bedroeg de omzetgroei 5,4% (in september 5,7%). In de maand oktober werd een groei van maar liefst 7,7% behaald, en in de maand november lijkt deze hoge groei te hebben doorgezet. De goede ontwikkeling valt ook af te lezen aan de brutowinst. Over het derde kwartaal was de groei hiervan 5,8%, en in oktober 8,4%. Het hogere groeitempo was zowel in de VS als Europa zichtbaar. In de VS werd in oktober een omzetgroei van 6% geboekt, terwijl dit in het derde kwartaal en de maand september nog 5% was. In Europa was de groei in Nederland en Duitsland gelijk aan die uit het derde kwartaal. In Frankrijk (+8% versus +3% in kwartaal 3), België (+10% versus +1%), Spanje/Portugal (+14% versus +8%) en Italië (+26% versus +20%) was duidelijk sprake van een groeiversnelling. De kosten zullen in het vierde kwartaal slechts marginaal toenemen ten opzichte van het derde kwartaal. Aangezien het aantal permanente plaatsingen alsook de omzet in het professionele segment en het MKB-segment aan het toenemen is, verwachten wij dat de marges in het vierde kwartaal aanzienlijk zullen verbeteren. Daarbij zullen in 2015 en 2016 de kostenbesparingen jaarlijks €30-35 mln bedragen, waarvan halverwege november al in totaal €50 mln was gerealiseerd. Randstad gaf tijdens de Capital Markets Day al aan dat de beoogde 4,4-4,6% ebita-marge gehaald zal worden en dat ook de 5,0-6,0% voor 2016 haalbaar is. Groei door overnames De strategische focus van Randstad in de komende jaren zal onder meer liggen op het doen van acquisities met als aandachtsgebieden het professionele segment, schaalgrootte (een top-3-positie in elke markt) en bestaande markten. De aangekondigde overname van Proffice, eind november, voldoet aan al deze punten. Proffice is een Zweedse uitzender, actief in Scandinavië, met 10.000 mensen in dienst. Randstad heeft activiteiten in Denemarken, Zweden en Noorwegen. Door de overname wordt Randstad de op twee na grootste uitzender in Scandinavië en de op een na grootste in Zweden; de Zweedse markt groeit stevig, maar de Noorse ondervindt tegenwind van de lage olieprijs. Daarnaast haalt Proffice 30% van zijn omzet uit het professionele segment. Randstad betaalt SEK 25 per aandeel Proffice, wat een premie is van 25,6% op de slotkoers van 27 november. Daarmee wordt het bedrijf gewaardeerd op SEK 1,65mrd (€178 mln). Proffice is een sterke lokale partij met klanten in het MKB segment, wat een goede aanvulling is op het klantenbestand van Randstad, dat vooral uit grote bedrijven bestaat. Hoewel het geen grote overname is, is het naar onze mening wel een strategisch belangrijke die goed in de strategie van Randstad past. Sterke marktontwikkelingen Voor Randstad zijn Noord-Amerika (24%), Nederland (16%) en Frankrijk (15%) de belangrijkste markten. Deze markten laten nog steeds een solide beeld zien en de vooruitzichten zijn eveneens goed te noemen. De laatste cijfers van brancheorganisatie ABU voor de Nederlandse markt hebben betrekking op periode 12 (week 45-48). De groei van de uitzendomzet over deze periode bedraagt 11%, terwijl het aantal uitzenduren met 10% is toegenomen. De stijging van de omzet is daarmee nog wat sterker dan over de voorgaande vier perioden (zie grafiek). Zowel het segment 'blue collar' (laaggeschoold werk) als 'white collar' (hooggeschoold werk) doet het goed. In de markt zijn wat geluiden te horen over mogelijke verzwakking van de uitzendmarkt in de VS, maar vooralsnog lijken die voorbarig. Onderzoeks- en adviesorganisatie Staffing Industry Analysts gaat voor 2015 uit van een groei van 7% en voor 2016 van 6%, in de veronderstelling dat de Amerikaanse economie met respectievelijk 2,4 en 2,6% zal groeien. Dat de verwachte groei over 2016 iets lager ligt, is niet meteen een bron van zorg. Ten eerste is het vrij gebruikelijk dat voorspellingen over langere perioden wat conservatief worden ingestoken, en ten tweede is ook een groei van 6% zeer solide te noemen. Voor de Amerikaanse markt geldt eveneens dat de trend nog opwaarts gericht is (zie grafiek). Ook de Franse markt zit in de lift en lijkt eindelijk ten goede te keren. De ingezette groeiversnelling in september (+6,1%) heeft in oktober geresulteerd in een nog grotere groei van 9,6%, gevolgd door een groei van 5,0% in november. De laatste drie maanden ligt de groei dus een aanzienlijk stuk boven de 1-3% die Randstad eerder dit jaar realiseerde – met uitzondering van mei, toen het concern een groei van 6% noteerde. Aantrekkelijke waardering Wij geven Randstad al geruime tijd een koopadvies. De laatste tijd is er sprake van wat koersdruk door adviesverlagingen van analisten en, zoals genoemd, mogelijke afvlakking van de groei op de uitzendmarkt in de VS. Voor ons zijn dat evenwel geen redenen om ons advies te wijzigen. Integendeel: wij denken dat de lagere koers een mooi instapmoment biedt. Randstad wordt momenteel verhandeld op een k/w 2015 van 15,6 en een k/w 2016 van 13,1. Voor Adecco is de k/w 2016 11,8 en voor Manpowergroup 12,4. Adecco is het goedkoopst, maar heeft ook een flink lagere verwachte winstgroei. De k/w 2016 van Manpower zit tussen beide in, met een naar onze verwachting goede winstgroei. Er is bij Randstad dus geen sprake van een hoge waardering ten opzichte van de concurrenten, gezien de gunstige vooruitzichten. Daarbij is ook het dividendrendement van 3,1% aantrekkelijk. Randstad maakt op donderdag 18 februari de jaarcijfers bekend.

Randstad werd begin jaren ’60 door Frits Goldschmeding opgericht onder de naam Uitzendbureau Amstelveen. Als student economie schreef Goldschmeding zijn doctoraalscriptie over tijdelijke arbeid, en concludeerde dat er in Nederland grote mogelijkheden waren voor een goed geleid en degelijk opererend uitzendbureau. De netto-inkomsten in het eerste jaar bedroegen ƒ9,08 (€4,12). In 1964 werd de naam veranderd in Randstad Uitzendbureau, en in 1965 volgde de eerste stap buiten Nederland met Interlabor Interim in België. In 1990 kreeg Randstad Holding een notering aan de Amsterdamse beurs. De netto-inkomsten bedroegen in dat jaar meer dan ƒ90 mln (circa €40 mln). Inmiddels is Randstad uitgegroeid tot de op een na grootste uitzender ter wereld, na Adecco, met een omzet in 2014 van €17,3 mrd en ruim 29.000 werknemers in 39 landen. De laatste grote acquisitie werd medio 2011 gedaan, toen Randstad voor $771 mln SFN Group (het voormalige Spherion) overnam, waarmee het van de zesde naar de derde positie ging in de Verenigde Staten.

Sterk vierde kwartaal
Tijdens de Capital Markets Day, medio januari, gaf Randstad een update van de groei in het vierde kwartaal voor zover die tot op dat moment bekend was. In het derde kwartaal bedroeg de omzetgroei 5,4% (in september 5,7%). In de maand oktober werd een groei van maar liefst 7,7% behaald, en in de maand november lijkt deze hoge groei te hebben doorgezet.

De goede ontwikkeling valt ook af te lezen aan de brutowinst. Over het derde kwartaal was de groei hiervan 5,8%, en in oktober 8,4%. Het hogere groeitempo was zowel in de VS als Europa zichtbaar. In de VS werd in oktober een omzetgroei van 6% geboekt, terwijl dit in het derde kwartaal en de maand september nog 5% was. In Europa was de groei in Nederland en Duitsland gelijk aan die uit het derde kwartaal. In Frankrijk (+8% versus +3% in kwartaal 3), België (+10% versus +1%), Spanje/Portugal (+14% versus +8%) en Italië (+26% versus +20%) was duidelijk sprake van een groeiversnelling. De kosten zullen in het vierde kwartaal slechts marginaal toenemen ten opzichte van het derde kwartaal. Aangezien het aantal permanente plaatsingen alsook de omzet in het professionele segment en het MKB-segment aan het toenemen is, verwachten wij dat de marges in het vierde kwartaal aanzienlijk zullen verbeteren. Daarbij zullen in 2015 en 2016 de kostenbesparingen jaarlijks €30-35 mln bedragen, waarvan halverwege november al in totaal €50 mln was gerealiseerd. Randstad gaf tijdens de Capital Markets Day al aan dat de beoogde 4,4-4,6% ebita-marge gehaald zal worden en dat ook de 5,0-6,0% voor 2016 haalbaar is.

Groei door overnames
De strategische focus van Randstad in de komende jaren zal onder meer liggen op het doen van acquisities met als aandachtsgebieden het professionele segment, schaalgrootte (een top-3-positie in elke markt) en bestaande markten. De aangekondigde overname van Proffice, eind november, voldoet aan al deze punten. Proffice is een Zweedse uitzender, actief in Scandinavië, met 10.000 mensen in dienst. Randstad heeft activiteiten in Denemarken, Zweden en Noorwegen. Door de overname wordt Randstad de op twee na grootste uitzender in Scandinavië en de op een na grootste in Zweden; de Zweedse markt groeit stevig, maar de Noorse ondervindt tegenwind van de lage olieprijs. Daarnaast haalt Proffice 30% van zijn omzet uit het professionele segment. Randstad betaalt SEK 25 per aandeel Proffice, wat een premie is van 25,6% op de slotkoers van 27 november. Daarmee wordt het bedrijf gewaardeerd op SEK 1,65mrd (€178 mln). Proffice is een sterke lokale partij met klanten in het MKB
segment, wat een goede aanvulling is op het klantenbestand van Randstad, dat vooral uit grote bedrijven bestaat. Hoewel het geen grote overname is, is het naar onze mening wel een strategisch belangrijke die goed in de strategie van Randstad past.

Sterke marktontwikkelingen
Voor Randstad zijn Noord-Amerika (24%), Nederland (16%) en Frankrijk (15%) de belangrijkste markten. Deze markten laten nog steeds een solide beeld zien en de vooruitzichten zijn eveneens goed te noemen. De laatste cijfers van brancheorganisatie ABU voor de Nederlandse markt hebben betrekking op periode 12 (week 45-48). De groei van de uitzendomzet over deze periode bedraagt 11%, terwijl het aantal uitzenduren met 10% is toegenomen. De stijging van de omzet is daarmee nog wat sterker dan over de voorgaande vier perioden (zie grafiek). Zowel het segment ‘blue collar’ (laaggeschoold werk) als ‘white collar’ (hooggeschoold werk) doet het goed.

In de markt zijn wat geluiden te horen over mogelijke verzwakking van de uitzendmarkt in de VS, maar vooralsnog lijken die voorbarig. Onderzoeks- en adviesorganisatie Staffing Industry Analysts gaat voor 2015 uit van een groei van 7% en voor 2016 van 6%, in de veronderstelling dat de Amerikaanse economie met respectievelijk 2,4 en 2,6% zal groeien. Dat de verwachte groei over 2016 iets lager ligt, is niet meteen een bron van zorg. Ten eerste is het vrij gebruikelijk dat voorspellingen over langere perioden wat conservatief worden ingestoken, en ten tweede is ook een groei van 6% zeer solide te noemen. Voor de Amerikaanse markt geldt eveneens dat de trend nog opwaarts gericht is (zie grafiek).
Ook de Franse markt zit in de lift en lijkt eindelijk ten goede te keren. De ingezette groeiversnelling in september (+6,1%) heeft in oktober geresulteerd in een nog grotere groei van 9,6%, gevolgd door een groei van 5,0% in november. De laatste drie maanden ligt de groei dus een aanzienlijk stuk boven de 1-3% die Randstad eerder dit jaar realiseerde – met uitzondering van mei, toen het concern een groei van 6% noteerde.

Aantrekkelijke waardering
Wij geven Randstad al geruime tijd een koopadvies. De laatste tijd is er sprake van wat koersdruk door adviesverlagingen van analisten en, zoals genoemd, mogelijke afvlakking van de groei op de uitzendmarkt in de VS. Voor ons zijn dat evenwel geen redenen om ons advies te wijzigen. Integendeel: wij denken dat de lagere koers een mooi instapmoment biedt. Randstad wordt momenteel verhandeld op een k/w 2015 van 15,6 en een k/w 2016 van 13,1. Voor Adecco is de k/w 2016 11,8 en voor Manpowergroup 12,4. Adecco is het goedkoopst, maar heeft ook een flink lagere verwachte winstgroei. De k/w 2016 van Manpower zit tussen beide in, met een naar onze verwachting goede winstgroei. Er is bij Randstad dus geen sprake van een hoge waardering ten opzichte van de concurrenten, gezien de gunstige vooruitzichten. Daarbij is ook het dividendrendement van 3,1% aantrekkelijk. Randstad maakt op donderdag 18 februari de jaarcijfers bekend.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ