Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Opinie Menno van Hoven, 13 jan 2016 16:30

Offensieve portefeuille: teleurstellend begin van 2016

0 0 Leestijd ongeveer

Bij de slotkoersen van dinsdag 12 januari levert de offensieve portefeuille dit jaar 4,7% in en zakt het totaalrendement terug naar +17,7%. In lijn met de zwakke start in 2016 op de wereldwijde effectenbeurzen zijn het vooral de grondstofgerelateerde aandelen en (dus) de opkomende markten die fors inleveren. Een grote verliezer in 2016 is het Blackrock World Energy Fund (-7,9%), dat na een zeer slecht 2015 ook het nieuwe jaar slecht is gestart door de lage olieprijs. Ook het DWS Agribusiness fonds levert dit jaar bijna 9% in, waarbij de link met de belangrijke opkomende markten overduidelijk is. Onze drie beleggingsfondsen binnen de categorie opkomende markten leveren dit jaar gemiddeld 7,9% in. Bij de individuele aandelenposities zijn er ook geen grote verrassingen. Mijnbouwer Rio Tinto verloor in 2016 al ruim 18% en het eveneens Britse Weir Group, dat onder meer pompen voor de olie- en mijnbouwindustrie maakt, al ruim 16%. Na de forse daling voor deze aandelen in 2015 is de ellende dus nog steeds niet over voor beleggers. Voor de offensieve portefeuille hebben we onze blootstelling aan grondstoffen en opkomende markten eind 2014 gelukkig fors teruggebracht, waarmee erger werd voorkomen. Toch leverden ook de vele kwaliteitsaandelen uit meer voorspelbare sectoren allemaal 4 tot 10% in, met bijvoorbeeld een koersverlies van 12,5% in 2016 voor grote uitblinker Wabco. Slechts twee aandelen ontsnapten aan de verkoopgolf: discountretailer Dollar Tree en vuilnisophaler Republic Services. Dollar Tree liftte mee op een positieve stemming binnen de sector na een zeer slecht 2015 en steeg 2,2%, mede op het nieuws dat de topman vertrekt. Republic Services, met Bill Gates als grootaandeelhouder, steeg 1,8%. Mede dankzij de royale kaspositie van 17% doet de offensieve portefeuille het relatief goed. We zullen aanvullende koersdalingen aangrijpen om nieuwe sterke aandelen toe te voegen.

Bij de slotkoersen van dinsdag 12 januari levert de offensieve portefeuille dit jaar 4,7% in en zakt het totaalrendement terug naar +17,7%. In lijn met de zwakke start in 2016 op de wereldwijde effectenbeurzen zijn het vooral de grondstofgerelateerde aandelen en (dus) de opkomende markten die fors inleveren. Een grote verliezer in 2016 is het Blackrock World Energy Fund (-7,9%), dat na een zeer slecht 2015 ook het nieuwe jaar slecht is gestart door de lage olieprijs. Ook het DWS Agribusiness fonds levert dit jaar bijna 9% in, waarbij de link met de belangrijke opkomende markten overduidelijk is. Onze drie beleggingsfondsen binnen de categorie opkomende markten leveren dit jaar gemiddeld 7,9% in.
Bij de individuele aandelenposities zijn er ook geen grote verrassingen. Mijnbouwer Rio Tinto verloor in 2016 al ruim 18% en het eveneens Britse Weir Group, dat onder meer pompen voor de olie- en mijnbouwindustrie maakt, al ruim 16%. Na de forse daling voor deze aandelen in 2015 is de ellende dus nog steeds niet over voor beleggers.

Voor de offensieve portefeuille hebben we onze blootstelling aan grondstoffen en opkomende markten eind 2014 gelukkig fors teruggebracht, waarmee erger werd voorkomen. Toch leverden ook de vele kwaliteitsaandelen uit meer voorspelbare sectoren allemaal 4 tot 10% in, met bijvoorbeeld een koersverlies van 12,5% in 2016 voor grote uitblinker Wabco. Slechts twee aandelen ontsnapten aan de verkoopgolf: discountretailer Dollar Tree en vuilnisophaler Republic Services. Dollar Tree liftte mee op een positieve stemming binnen de sector na een zeer slecht 2015 en steeg 2,2%, mede op het nieuws dat de topman vertrekt. Republic Services, met Bill Gates als grootaandeelhouder, steeg 1,8%.
Mede dankzij de royale kaspositie van 17% doet de offensieve portefeuille het relatief goed. We zullen aanvullende koersdalingen aangrijpen om nieuwe sterke aandelen toe te voegen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ