Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Opinie Michiel Pekelharing, 13 jan 2016 11:34

Assetallocatie: Valuta’s

0 0 Leestijd ongeveer

Op valutamarkten staan dit jaar voornamelijk de capriolen van de Chinese yuan in de schijnwerpers. De autoriteiten laten de munt in een smalle bandbreedte bewegen ten opzichte van de dollar. Die bandbreedte werd in 2014 vergroot van 1% naar 2%, maar in werkelijkheid zijn de koersuitslagen bijna altijd veel kleiner. Donderdag 7 januari was de daling van de yuan echter het grootst in meer dan vijf maanden en daarmee kwam de munt op het laagste niveau uit sinds 2011. Hoewel de Chinese overheid er veel aan gelegen is om de rust op de financiële markten zoveel mogelijk te bewaren via het inperken van de schommelingen van de yuan, ligt het voor de hand dat de munt in de loop van het jaar verder zal dalen ten opzichte van de dollar. Zakenbank Goldman Sachs voorspelde afgelopen maandag dat handelaren aan het eind van het jaar minstens 7 yuan voor een dollar krijgen, terwijl dat momenteel nog 6,5 is. De sterke afzwakking van de Chinese economie is de belangrijkste reden waarom de overheid de glijvlucht toestaat. Een goedkope yuan zorgt ervoor dat de concurrentiepositie van productiebedrijven verbetert, zodat een groeiende export kan helpen bij het aanjagen van de zwalkende economie. De grootste impact van de afnemende economische groei in China laat zich echter niet voelen via een dalende yuan, maar voornamelijk via grote druk op de prijzen van valuta’s van grondstofexporterende landen. In tegenstelling tot de yuan kunnen de koersen daarvan vrij bewegen. In 2015 leidde dat er al toe dat de waarde van de Canadese dollar, de Braziliaanse real en de Russische roebel met 16%, 33% en 19% daalden ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Deze landen zijn grote exporteurs van grondstoffen zoals ijzererts, metalen en vooral olie, waarvan China een grootverbruiker is. De munten van de drie landen worden in de eerste plaats heel hard geraakt door de daling van de olieprijs, die in de eerste week van januari even het laagste niveau bereikte sinds 2009. Beleggers die willen inspelen op een verdere verzwakking van de Chinese economie kunnen dan ook beter positie kiezen voor een daling van de Canadese dollar, Braziliaanse real of de Russische roebel dan in een terugval van de yuan zelf. <

Op valutamarkten staan dit jaar voornamelijk de capriolen van de Chinese yuan in de schijnwerpers. De autoriteiten laten de munt in een smalle bandbreedte bewegen ten opzichte van de dollar. Die bandbreedte werd in 2014 vergroot van 1% naar 2%, maar in werkelijkheid zijn de koersuitslagen bijna altijd veel kleiner. Donderdag 7 januari was de daling van de yuan echter het grootst in meer dan vijf maanden en daarmee kwam de munt op het laagste niveau uit sinds 2011.

Hoewel de Chinese overheid er veel aan gelegen is om de rust op de financiële markten zoveel mogelijk te bewaren via het inperken van de schommelingen van de yuan, ligt het voor de hand dat de munt in de loop van het jaar verder zal dalen ten opzichte van de dollar. Zakenbank Goldman Sachs voorspelde afgelopen maandag dat handelaren aan het eind van het jaar minstens 7 yuan voor een dollar krijgen, terwijl dat momenteel nog 6,5 is. De sterke afzwakking van de Chinese economie is de belangrijkste reden waarom de overheid de glijvlucht toestaat. Een goedkope yuan zorgt ervoor dat de concurrentiepositie van productiebedrijven verbetert, zodat een groeiende export kan helpen bij het aanjagen van de zwalkende economie.

De grootste impact van de afnemende economische groei in China laat zich echter niet voelen via een dalende yuan, maar voornamelijk via grote druk op de prijzen van valuta’s van grondstofexporterende landen. In tegenstelling tot de yuan kunnen de koersen daarvan vrij bewegen. In 2015 leidde dat er al toe dat de waarde van de Canadese dollar, de Braziliaanse real en de Russische roebel met 16%, 33% en 19% daalden ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Deze landen zijn grote exporteurs van grondstoffen zoals ijzererts, metalen en vooral olie, waarvan China een grootverbruiker is. De munten van de drie landen worden in de eerste plaats heel hard geraakt door de daling van de olieprijs, die in de eerste week van januari even het laagste niveau bereikte sinds 2009. Beleggers die willen inspelen op een verdere verzwakking van de Chinese economie kunnen dan ook beter positie kiezen voor een daling van de Canadese dollar, Braziliaanse real of de Russische roebel dan in een terugval van de yuan zelf. <

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ