Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Opinie Harriët Verbeek, 11 jan 2016 12:22

Belegger van de week

0 0 Leestijd ongeveer

Jan Haverbeke (67) noemt zichzelf een rustige langetermijnbelegger. Hij handelt niet veel omdat de transactiekosten ten koste gaan van het rendement. Waarom bent u met beleggen begonnen? 'Belegger is een traditie in mijn familie. Mijn vader belegde, en ook mijn grootmoeder was al actief op de beurs. Mijn vader schreef regelmatig op hoe hij ervoor stond, en mijn moeder adviseerde hem soms om de winst te pakken. Ik vond het fascinerend dat je met beleggen geld kon verdienen. Op mijn 21ste ben ik zelf met een bescheiden bedrag begonnen.' Waarom bent u nu een actieve belegger? 'Ik ben beslist geen actieve belegger! Ik wil mijn dagelijks ritme niet laten bepalen door de beurs. Nu ik met pensioen ben, geniet ik vooral van mijn vrije tijd.' Wat was uw grootste succes? 'Dat zijn mijn aandelen ABN Amro geweest. Ik ben zelf werkzaam geweest in de bancaire sector en ik mocht vanwege mijn functie maar een korte periode in het jaar handelen op de beurs. ABN Amro werd in 2007 overgenomen door een consortium dat bestond uit Fortis, RBS en Banco Santander, en de koers bleef maar stijgen. Uiteraard wilde ik mijn winst nemen, maar ik heb mij keurig aan het handelsverbod gehouden. Toen de periode aanbrak dat ik wel mocht handelen, bleek dat precies op het juiste moment te zijn. De koers stond op het hoogste punt. Het was te mooi om waar te zijn.' Wat was uw grootste teleurstelling? 'Dan moet ik wat verder terug in de tijd, naar de jaren '70. Het aandeel Honig zakte weg en ik besloot met een flink bedrag in te stappen omdat ik ervan uitging dat de koers zou herstellen. Maar helaas, het fonds werd weggevaagd. Honig ging in 1978 failliet en ik was mijn hele investering kwijt. Dat was een flink echec. Maar je leert ook van teleurstellingen. Bij een succes denk je dat je gouden vingers hebt, maar door een teleurstelling word je weer op je plaats gezet.' Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen? 'Aan mijn beleggingsportefeuille besteed ik een paar uur per maand. Maar ik volg natuurlijk dagelijks het nieuws en lees een paar kranten. Het Financieele Dagblad is mijn favoriet, omdat het nieuws heel feitelijk wordt weergegeven. Daarnaast lees ik NRC, dat het nieuws wat gekleurder brengt.' Wat is uw beleggingsstijl? 'Mijn stijl is heel rustig. Ik handel niet overdreven veel, want daarmee spek je vooral de kas van de financiële instellingen. Ik ben een langetermijnbelegger, hoewel mijn beleggingshorizon nu wel wat korter wordt door mijn leeftijd.' Wat is uw grootste ergernis? 'Ik erger mij aan "beurslievelingen", zoals Imtech of SBM Offshore. Voor dit soort favorieten op de beurs heb ik een groeiend wantrouwen ontwikkeld. Als er dan ook nog een verhaal over fraude omheen hangt, moet je als belegger wegwezen. Het is mij bij Imtech overkomen. De leiding had hoge verwachtingen gekweekt bij beleggers, maar achteraf bleek dat zij het hoofd in de strop had gestoken. Zelf heb ik mijn aandelen Imtech redelijk snel verkocht, waardoor ik slechts een bescheiden verlies leed.' Welke belegger bewondert u het meest? 'George Soros, om zijn visie en resultaten. Hij is een belegger met internationaal aanzien en heeft zoveel invloed dat hij de werkelijkheid misschien wel naar zijn hand zet. Hoewel, hij wordt ouder en ik weet niet of hij zijn successen op de beurs kan continueren.' Wat verwacht u de komende tijd van de beurs? 'De situatie is zorgelijk door de crisis op de beurs in China. Welke gevolgen dat heeft, weten we nu nog niet. Misschien vallen de schellen ons straks van de ogen en zakt de wereldhandel in elkaar. De laatste jaren zijn er veel onplezierige ontwikkelingen op de beurs. Het is erg onrustig.' Welke tip hebt u voor andere beleggers? 'Als er een echte reden is tot paniek, handel dan meteen en verkoop. In andere gevallen hanteer ik een oude beurswijsheid: blijf zitten tot je geschoren bent. Overigens ben ik zelf geen paniekerig type. Tegendraads handelen kan flinke winst opleveren, zeker als je een langetermijnbelegger bent.'

Jan Haverbeke (67) noemt zichzelf een rustige langetermijnbelegger. Hij handelt niet veel omdat de transactiekosten ten koste gaan van het rendement.

Waarom bent u met beleggen begonnen?
‘Belegger is een traditie in mijn familie. Mijn vader belegde, en ook mijn grootmoeder was al actief op de beurs. Mijn vader schreef regelmatig op hoe hij ervoor stond, en mijn moeder adviseerde hem soms om de winst te pakken. Ik vond het fascinerend dat je met beleggen geld kon verdienen. Op mijn 21ste ben ik zelf met een bescheiden bedrag begonnen.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?
‘Ik ben beslist geen actieve belegger! Ik wil mijn dagelijks ritme niet laten bepalen door de beurs. Nu ik met pensioen ben, geniet ik vooral van mijn vrije tijd.’

Wat was uw grootste succes?
‘Dat zijn mijn aandelen ABN Amro geweest. Ik ben zelf werkzaam geweest in de bancaire sector en ik mocht vanwege mijn functie maar een korte periode in het jaar handelen op de beurs. ABN Amro werd in 2007 overgenomen door een consortium dat bestond uit Fortis, RBS en Banco Santander, en de koers bleef maar stijgen. Uiteraard wilde ik mijn winst nemen, maar ik heb mij keurig aan het handelsverbod gehouden. Toen de periode aanbrak dat ik wel mocht handelen, bleek dat precies op het juiste moment te zijn. De koers stond op het hoogste punt. Het was te mooi om waar te zijn.’

Wat was uw grootste teleurstelling?
‘Dan moet ik wat verder terug in de tijd, naar de jaren ’70. Het aandeel Honig zakte weg en ik besloot met een flink bedrag in te stappen omdat ik ervan uitging dat de koers zou herstellen. Maar helaas, het fonds werd weggevaagd. Honig ging in 1978 failliet en ik was mijn hele investering kwijt. Dat was een flink echec. Maar je leert ook van teleurstellingen. Bij een succes denk je dat je gouden vingers hebt, maar door een teleurstelling word je weer op je plaats gezet.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?
‘Aan mijn beleggingsportefeuille besteed ik een paar uur per maand. Maar ik volg natuurlijk dagelijks het nieuws en lees een paar kranten. Het Financieele Dagblad is mijn favoriet, omdat het nieuws heel feitelijk wordt weergegeven. Daarnaast lees ik NRC, dat het nieuws wat gekleurder brengt.’

Wat is uw beleggingsstijl?
‘Mijn stijl is heel rustig. Ik handel niet overdreven veel, want daarmee spek je vooral de kas van de financiële instellingen. Ik ben een langetermijnbelegger, hoewel mijn beleggingshorizon nu wel wat korter wordt door mijn leeftijd.’

Wat is uw grootste ergernis?
‘Ik erger mij aan “beurslievelingen”, zoals Imtech of SBM Offshore. Voor dit soort favorieten op de beurs heb ik een groeiend wantrouwen ontwikkeld. Als er dan ook nog een verhaal over fraude omheen hangt, moet je als belegger wegwezen. Het is mij bij Imtech overkomen. De leiding had hoge verwachtingen gekweekt bij beleggers, maar achteraf bleek dat zij het hoofd in de strop had gestoken. Zelf heb ik mijn aandelen Imtech redelijk snel verkocht, waardoor ik slechts een bescheiden verlies leed.’

Welke belegger bewondert u het meest?
‘George Soros, om zijn visie en resultaten. Hij is een belegger met internationaal aanzien en heeft zoveel invloed dat hij de werkelijkheid misschien wel naar zijn hand zet. Hoewel, hij wordt ouder en ik weet niet of hij zijn successen op de beurs kan continueren.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?
‘De situatie is zorgelijk door de crisis op de beurs in China. Welke gevolgen dat heeft, weten we nu nog niet. Misschien vallen de schellen ons straks van de ogen en zakt de wereldhandel in elkaar. De laatste jaren zijn er veel onplezierige ontwikkelingen op de beurs. Het is erg onrustig.’

Welke tip hebt u voor andere beleggers?
‘Als er een echte reden is tot paniek, handel dan meteen en verkoop. In andere gevallen hanteer ik een oude beurswijsheid: blijf zitten tot je geschoren bent. Overigens ben ik zelf geen paniekerig type. Tegendraads handelen kan flinke winst opleveren, zeker als je een langetermijnbelegger bent.’

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ