Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Opinie Michiel Pekelharing, 10 jan 2016 13:52

Waarom gaat Arena zo hard onderuit en hoe kijkt u tegen het aandeel aan?

0 0 Leestijd ongeveer

Arena Pharmaceuticals (ARNA) is een Amerikaans farmaciebedrijf met als belangrijkste product het middel Belviq tegen overgewicht. Medio 2012, in de aanloop naar het moment dat Arena toestemming kreeg om dit medicijn op de markt te brengen, schoot de koers van het aandeel binnen enkele maanden met ruim 500% omhoog. Sindsdien staat Arena echter sterk onder druk, en met een correctie van circa 50% in 2015 was Arena vorig jaar een van de grootste dalers binnen de sector. Het is opvallend dat een groot deel van de terugval zich in de tweede jaarhelft aftekende. Het aandeel ging bovendien steeds harder onderuit naarmate 2016 dichterbij kwam, zonder dat daar een specifieke oorzaak voor valt aan te wijzen. Voor Amerikaanse beleggers kan het in sommige gevallen aantrekkelijk zijn om aandelen waarvan de koers flink gedaald is, voor de jaarwisseling te verkopen, aangezien de Amerikaanse fiscus het toestaat om de koersverliezen te gebruiken ter compensatie van de (belastbare) koerswinsten. Daarnaast komt het ook veel voor dat fondsbeheerders een aandeel dat hard gedaald is, voor het jaareinde verkopen. Dan hoeven ze namelijk niet uit te leggen waarom er in de fondsportefeuille die in het jaaroverzicht staat, zo’n grote verliezer is opgenomen. Hoewel de koersdaling van Arena waarschijnlijk wordt veroorzaakt door factoren die niets met de operationele gang van zaken te maken hebben, ligt het niet voor de hand dat de beurskoers in het nieuwe jaar herstelt. Operationeel heeft Arena het namelijk behoorlijk lastig. Ziektekostenverzekeraars weigeren het middel te vergoeden omdat ze zich zorgen maken over eventuele bijwerkingen. In plaats van de gehoopte miljardenomzet, bracht Belviq daarom vorig jaar slechts circa $40 mln op. De kans bestaat dat lopende onderzoeken naar de veiligheid van het medicijn daar verandering in brengen, maar het gaat nog enkele jaren duren voordat de resultaten daarvan bekend zijn. Het kost ook nog veel tijd voordat de andere middelen van Arena in aanmerking komen voor een marktdebuut, zodat de onderneming voorlopig rode cijfers schrijft. Hoewel vorig jaar duidelijk werd dat de koers van het aandeel wel degelijk even kan opveren na meevallende kwartaalcijfers, is er een heel lange adem nodig om te wachten tot meer duidelijkheid over de bijwerkingen van Belviq of de doorbraak van andere middelen leidt tot een structureel koersherstel.

Arena Pharmaceuticals (ARNA) is een Amerikaans farmaciebedrijf met als belangrijkste product het middel Belviq tegen overgewicht. Medio 2012, in de aanloop naar het moment dat Arena toestemming kreeg om dit medicijn op de markt te brengen, schoot de koers van het aandeel binnen enkele maanden met ruim 500% omhoog. Sindsdien staat Arena echter sterk onder druk, en met een correctie van circa 50% in 2015 was Arena vorig jaar een van de grootste dalers binnen de sector.

Het is opvallend dat een groot deel van de terugval zich in de tweede jaarhelft aftekende. Het aandeel ging bovendien steeds harder onderuit naarmate 2016 dichterbij kwam, zonder dat daar een specifieke oorzaak voor valt aan te wijzen. Voor Amerikaanse beleggers kan het in sommige gevallen aantrekkelijk zijn om aandelen waarvan de koers flink gedaald is, voor de jaarwisseling te verkopen, aangezien de Amerikaanse fiscus het toestaat om de koersverliezen te gebruiken ter compensatie van de (belastbare) koerswinsten. Daarnaast komt het ook veel voor dat fondsbeheerders een aandeel dat hard gedaald is, voor het jaareinde verkopen. Dan hoeven ze namelijk niet uit te leggen waarom er in de fondsportefeuille die in het jaaroverzicht staat, zo’n grote verliezer is opgenomen.

Hoewel de koersdaling van Arena waarschijnlijk wordt veroorzaakt door factoren die niets met de operationele gang van zaken te maken hebben, ligt het niet voor de hand dat de beurskoers in het nieuwe jaar herstelt. Operationeel heeft Arena het namelijk behoorlijk lastig. Ziektekostenverzekeraars weigeren het middel te vergoeden omdat ze zich zorgen maken over eventuele bijwerkingen. In plaats van de gehoopte miljardenomzet, bracht Belviq daarom vorig jaar slechts circa $40 mln op. De kans bestaat dat lopende onderzoeken naar de veiligheid van het medicijn daar verandering in brengen, maar het gaat nog enkele jaren duren voordat de resultaten daarvan bekend zijn. Het kost ook nog veel tijd voordat de andere middelen van Arena in aanmerking komen voor een marktdebuut, zodat de onderneming voorlopig rode cijfers schrijft.

Hoewel vorig jaar duidelijk werd dat de koers van het aandeel wel degelijk even kan opveren na meevallende kwartaalcijfers, is er een heel lange adem nodig om te wachten tot meer duidelijkheid over de bijwerkingen van Belviq of de doorbraak van andere middelen leidt tot een structureel koersherstel.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!