Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 9 jan 2016 18:48

Zijn de kosten van factorbeleggen echt zo hoog?

0 0 Leestijd ongeveer

Factorbeleggen is het beleggen in aandelen met een aantrekkelijk waardering, een hoge kwaliteit van de winst, een lage beweeglijkheid of bijvoorbeeld een gunstig koersbeeld. In nummer 50 hebben wij als voorbeeld hiervan het Robeco Global AC Multi Factor Equitie Fund behandeld. Op de website van Robeco staat dat dit fonds drie verschillende soorten kosten heeft: de beheerkosten (0,55%), de servicekosten (0,12%) en de variabele lopende kosten (0,70%). Wij hadden hieruit abusievelijk geconcludeerd dat als er drie verschillende soorten kosten zijn, de totale kosten de optelsom zijn van deze drie. De werkelijkheid is echter dat de variabele lopende kosten de totale kosten zijn, die dus bestaan uit de beheerkosten en de servicekosten. De beheerkosten bestaan uit de vergoedingen die Robeco rekent voor het professioneel beheren van het fonds. Onder de servicekosten vallen onder andere de kosten voor jaarverslagen en koerspublicaties. De kosten die Robeco de belegger in rekening brengt, bedragen dus geen 1,37%, maar 0,70%. Robeco zou dit een stuk duidelijker kunnen communiceren door simpelweg te vermelden dat de totale kosten 0,70% bedragen, en dit getal vervolgens uit te splitsen naar de deelkosten. De vermogensbeheerder heeft hier vooral zichzelf mee, omdat de kosten hoger lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Dit zou beleggers onnodig kunnen afschrikken. Robeco meldt ons dat het fonds ook via de Rabobank verkrijgbaar is. Rabobank-klanten betalen een vergoeding die geen 0,70% bedraagt, maar 0,39%. Dat gebeurt via een alternatieve shareclasse (het is gebruikelijk dat er voor fondsen meerdere shareclasses ontstaan). Dit staat echter nergens op de pagina van het Robeco Global All Country Multi Factor Equity Fund vermeld. Voor de belegger betekent het een hoger rendement, gratis en zonder extra risico, als hij een extra beleggingsrekening opent bij de Rabobank. Onze oorspronkelijke conclusie dat u beter van dit fonds af kunt blijven vanwege de hoge kosten, was onjuist. Toch maakt dat Robeco niet tot onze favoriet als het om factorbeleggen gaat. Dat is Deutsche Bank, die 0,25% per jaar rekent en dat, net als het Robeco-fonds, werkt met een algoritme dat de juiste aandelen selecteert. Het Robeco Global AC Multi Factor Equities Fund bestaat echter pas sinds oktober, en dat is te kort om gefundeerde uitspraken te kunnen doen over de prestaties. Wij houden het fonds in de gaten en komen er in de toekomst nog eens op terug.

Factorbeleggen is het beleggen in aandelen met een aantrekkelijk waardering, een hoge kwaliteit van de winst, een lage beweeglijkheid of bijvoorbeeld een gunstig koersbeeld. In nummer 50 hebben wij als voorbeeld hiervan het Robeco Global AC Multi Factor Equitie Fund behandeld. Op de website van Robeco staat dat dit fonds drie verschillende soorten kosten heeft: de beheerkosten (0,55%), de servicekosten (0,12%) en de variabele lopende kosten (0,70%).

Wij hadden hieruit abusievelijk geconcludeerd dat als er drie verschillende soorten kosten zijn, de totale kosten de optelsom zijn van deze drie. De werkelijkheid is echter dat de variabele lopende kosten de totale kosten zijn, die dus bestaan uit de beheerkosten en de servicekosten. De beheerkosten bestaan uit de vergoedingen die Robeco rekent voor het professioneel beheren van het fonds. Onder de servicekosten vallen onder andere de kosten voor jaarverslagen en koerspublicaties.

De kosten die Robeco de belegger in rekening brengt, bedragen dus geen 1,37%, maar 0,70%. Robeco zou dit een stuk duidelijker kunnen communiceren door simpelweg te vermelden dat de totale kosten 0,70% bedragen, en dit getal vervolgens uit te splitsen naar de deelkosten. De vermogensbeheerder heeft hier vooral zichzelf mee, omdat de kosten hoger lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Dit zou beleggers onnodig kunnen afschrikken.

Robeco meldt ons dat het fonds ook via de Rabobank verkrijgbaar is. Rabobank-klanten betalen een vergoeding die geen 0,70% bedraagt, maar 0,39%. Dat gebeurt via een alternatieve shareclasse (het is gebruikelijk dat er voor fondsen meerdere shareclasses ontstaan). Dit staat echter nergens op de pagina van het Robeco Global All Country Multi Factor Equity Fund vermeld. Voor de belegger betekent het een hoger rendement, gratis en zonder extra risico, als hij een extra beleggingsrekening opent bij de Rabobank.

Onze oorspronkelijke conclusie dat u beter van dit fonds af kunt blijven vanwege de hoge kosten, was onjuist. Toch maakt dat Robeco niet tot onze favoriet als het om factorbeleggen gaat. Dat is Deutsche Bank, die 0,25% per jaar rekent en dat, net als het Robeco-fonds, werkt met een algoritme dat de juiste aandelen selecteert. Het Robeco Global AC Multi Factor Equities Fund bestaat echter pas sinds oktober, en dat is te kort om gefundeerde uitspraken te kunnen doen over de prestaties. Wij houden het fonds in de gaten en komen er in de toekomst nog eens op terug.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ