Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 8 jan 2016 13:52

Wat is uw oordeel over het ING Dutch Fund?

0 0 Leestijd ongeveer

Het ING Dutch Fund belegt, zoals de naam al zegt, in Nederland. De fondsbeheerder selecteert de beste aandelen van eigen bodem die hij kan vinden. Dit klinkt aantrekkelijk, maar toch adviseren wij om het fonds te verkopen. De hoofdreden is dat ongeveer 70% van de beleggingsfondsen een lager rendement geeft dan het gemiddelde rendement van de aandelen waaruit de fondsbeheerder een selectie maakt. Hier zijn verschillende redenen voor. In de eerste plaats de kosten. De overhead van ING dient betaald te worden en de bank wil daarnaast natuurlijk ook winst maken. De kans dat fondsen van grootbanken behoren tot de 30% die wél een hoger rendement laten zien dan de markt, is klein. Cynisch gezegd komt dit omdat ze de markt niet hoeven te verslaan, en dat komt weer door het gedrag van beleggers zelf. Veel mensen die zoeken naar een alternatief voor de lage spaarrente, gaan naar de adviseur van de bank en komen zo terecht bij één van de huisfondsen. Dit is de reden dat er maar liefst €459 mln in het ING Dutch Fund zit. De prestaties weerspiegelen deze populariteit echter niet. Sinds 2009 is de Amsterdamse AEX-index met 141,64% gestegen, terwijl het ING Dutch Fund na aftrek van alle kosten een rendement heeft laten zien van 123,67%. Er zijn veel goedkopere producten die automatisch de AEX volgen, waarbij de kosten veel lager liggen. Zo heeft de AEX-tracker van SPDR een rendement gerealiseerd van 128,85%, ruim 5 procentpunten meer dan het ING Dutch Fund. Zo ziet u dat de beste aandelen die de fondsbeheer voor u heeft uitgezocht, een lager rendement hebben opgeleverd dan u zou hebben gehad als u de hele AEX had gekocht. Wilt u per se in Nederlandse aandelen beleggen, ruil dan het ING Dutch Fund om voor een tracker van SPDR. Daarnaast kunt u zich afvragen waarom u überhaupt in Nederlandse aandelen zou willen beleggen. De goedkoopste manier van indexbeleggen is met de tracker van de Amerikaanse S&P500: de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, die een steeds groter deel van hun omzet en winst in het buitenland halen. Denk aan Facebook, Apple of Coca-Cola. In de AEX zitten slechts 25 aandelen, waardoor het risico van een investering daar hoger ligt dan dat van een investering in de S&P500. Een tracker van SPDR op de AEX kost daarnaast 0,3% per jaar, terwijl de S&P500 slechts 0,09% per jaar kost.

Het ING Dutch Fund belegt, zoals de naam al zegt, in Nederland. De fondsbeheerder selecteert de beste aandelen van eigen bodem die hij kan vinden. Dit klinkt aantrekkelijk, maar toch adviseren wij om het fonds te verkopen. De hoofdreden is dat ongeveer 70% van de beleggingsfondsen een lager rendement geeft dan het gemiddelde rendement van de aandelen waaruit de fondsbeheerder een selectie maakt.

Hier zijn verschillende redenen voor. In de eerste plaats de kosten. De overhead van ING dient betaald te worden en de bank wil daarnaast natuurlijk ook winst maken. De kans dat fondsen van grootbanken behoren tot de 30% die wél een hoger rendement laten zien dan de markt, is klein. Cynisch gezegd komt dit omdat ze de markt niet hoeven te verslaan, en dat komt weer door het gedrag van beleggers zelf. Veel mensen die zoeken naar een alternatief voor de lage spaarrente, gaan naar de adviseur van de bank en komen zo terecht bij één van de huisfondsen. Dit is de reden dat er maar liefst €459 mln in het ING Dutch Fund zit.

De prestaties weerspiegelen deze populariteit echter niet. Sinds 2009 is de Amsterdamse AEX-index met 141,64% gestegen, terwijl het ING Dutch Fund na aftrek van alle kosten een rendement heeft laten zien van 123,67%. Er zijn veel goedkopere producten die automatisch de AEX volgen, waarbij de kosten veel lager liggen. Zo heeft de AEX-tracker van SPDR een rendement gerealiseerd van 128,85%, ruim 5 procentpunten meer dan het ING Dutch Fund. Zo ziet u dat de beste aandelen die de fondsbeheer voor u heeft uitgezocht, een lager rendement hebben opgeleverd dan u zou hebben gehad als u de hele AEX had gekocht.

Wilt u per se in Nederlandse aandelen beleggen, ruil dan het ING Dutch Fund om voor een tracker van SPDR. Daarnaast kunt u zich afvragen waarom u überhaupt in Nederlandse aandelen zou willen beleggen. De goedkoopste manier van indexbeleggen is met de tracker van de Amerikaanse S&P500: de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, die een steeds groter deel van hun omzet en winst in het buitenland halen. Denk aan Facebook, Apple of Coca-Cola. In de AEX zitten slechts 25 aandelen, waardoor het risico van een investering daar hoger ligt dan dat van een investering in de S&P500. Een tracker van SPDR op de AEX kost daarnaast 0,3% per jaar, terwijl de S&P500 slechts 0,09% per jaar kost.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ