Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 8 jan 2016 15:19

Chinese Yuan bepaalt prijs grondstoffen

0 0 Leestijd ongeveer

Dat China belangrijk is voor het wereldwijde aandelenklimaat, begint tot steeds meer beleggers door te dringen. Op de eerste handelsdag van het jaar werd bekend dat de Chinese economie meer afkoelt dan verwacht. De inkoopmanagersindex PMI, waar een stand van 50 geen krimp en geen groei betekent, kwam uit op 48,2, tegen een verwachting van 48,9. De Chinese aandelenmarkt daalden 7%, waarop de aandelenhandel werd stilgelegd tot de volgende dag. Europese aandelenmarkten gingen daarop ook met vele procenten onderuit. De situatie in China is daarmee niet alleen de belangrijkste thermometer voor de grondstoffenmarkt, maar ook voor de aandelenmarkt. Tegelijk is de yuan de beste barometer voor de Chinese economie. Het belooft een interessant jaar te worden voor grondstoffen.

De afkoelende Chinese economie trekt de grondstoffenprijzen omlaag. Mochten de problemen in China uitmonden in een wereldwijde recessie, dan zullen ze nog verder dalen. De Chinese yuan is de leidende indicator voor de grondstoffenmarkt. Wie wil weten wat er in 2016 gaat gebeuren met de grondstoffenprijzen, moet weten wat er in 2016 in China gebeurt. Het Aziatische land is met afstand de belangrijkste speler op de grondstoffenmarkt. Zo gaat van de totale wereldconsumptie van aluminium maar liefst 54% naar China. Voor nikkel is dat 50%, voor koper 48%, voor zink 46%, voor tin 46% en voor lood 40%. Bovendien nemen de Chinezen ook 45% van de wereldwijde staalconsumptie voor hun rekening. Als gevolg van de verwevenheid van China met de grondstoffenmarkten, zorgt een Chinese groeiversnelling voor sterke stijging van de brede grondstoffenindices, zoals de Bloomberg Commodity Index. Zo steeg deze index tussen juli 2007 en juli 2008 met 37,95%. Vorig jaar ging de index echter met 24,70% onderuit als gevolg van de groeivertraging in China. Het is overigens lastig om de Chinese economie te analyseren. In het westen gelooft bijna niemand de cijfers die de Chinese overheid publiceert, en de cijfers die wél te controleren zijn, vallen bijna allemaal zwaar tegen. Zo blijkt uit importcijfers van de landen die goederen uit China invoeren, dat de Chinese export nu 6,8% lager ligt dan een jaar geleden. Deze dalende exportcijfers zetten druk op de Chinese economie. Stimuleren Deze druk op de Chinese economie noopt de centrale bank van China tot stimulerend beleid. Dat kan twee vormen aannemen. De eerste is een renteverlaging. De tweede is devaluatie van de nationale munt, de yuan. Het nadeel van een renteverlaging is dat er kredietspeculatie mee wordt aangewakkerd, wat voor zeepbellen zorgt. Het nadeel van een devaluatie is dat je er deflatie mee naar de rest van de wereld exporteert; Chinese producten dalen immers voor andere landen in prijs. China devalueerde op 11 augustus zijn munt (zie grafiek). De wereld schrok, en zette de aandelenmarkten flink lager; zo ging de AEX intraday met 9% onderuit. De centrale bank van China koos vervolgens voor verlaging van zowel de rente als de reserveverplichting van banken. De laatste weken devalueert de Chinese munt in een rustiger tempo, maar zolang de daling aanhoudt, gaan wij ervan uit dat de Chinese economie afkoelt, met aanhoudende druk op de grondstoffenprijzen tot gevolg. De tweede belangrijke variabele voor de prijs van grondstoffen is de groei van de wereldeconomie. In 2008 stokte deze als gevolg van de kredietcrisis, en in de laatste zes maanden van het jaar ging de Bloomberg Commodity Index met 49,69% onderuit. De enorme klap die de wereldeconomie te verwerken kreeg, zorgde uiteraard voor afnemende vraag naar grondstoffen. Er is een kans dat de grondstoffenmarkt in 2016 een nieuwe crisis inluidt. 25% van de winsten van bedrijven uit opkomende markten komt namelijk direct en indirect uit grondstoffen. De gedaalde grondstoffenprijzen zullen er dan ook voor zorgen dat veel van deze economieën gaan vertragen. De opkomende markten maken tweederde uit van de wereldeconomie. Hoe goedkoper de Chinese munt, hoe lager de grondstoffenprijzen en hoe groter de kans op een groeivertraging zoals in 2008.  

De afkoelende Chinese economie trekt de grondstoffenprijzen omlaag. Mochten de problemen in China uitmonden in een wereldwijde recessie, dan zullen ze nog verder dalen. De Chinese yuan is de leidende indicator voor de grondstoffenmarkt.

Wie wil weten wat er in 2016 gaat gebeuren met de grondstoffenprijzen, moet weten wat er in 2016 in China gebeurt. Het Aziatische land is met afstand de belangrijkste speler op de grondstoffenmarkt. Zo gaat van de totale wereldconsumptie van aluminium maar liefst 54% naar China. Voor nikkel is dat 50%, voor koper 48%, voor zink 46%, voor tin 46% en voor lood 40%. Bovendien nemen de Chinezen ook 45% van de wereldwijde staalconsumptie voor hun rekening.

Als gevolg van de verwevenheid van China met de grondstoffenmarkten, zorgt een Chinese groeiversnelling voor sterke stijging van de brede grondstoffenindices, zoals de Bloomberg Commodity Index. Zo steeg deze index tussen juli 2007 en juli 2008 met 37,95%. Vorig jaar ging de index echter met 24,70% onderuit als gevolg van de groeivertraging in China. Het is overigens lastig om de Chinese economie te analyseren. In het westen gelooft bijna niemand de cijfers die de Chinese overheid publiceert, en de cijfers die wél te controleren zijn, vallen bijna allemaal zwaar tegen. Zo blijkt uit importcijfers van de landen die goederen uit China invoeren, dat de Chinese export nu 6,8% lager ligt dan een jaar geleden. Deze dalende exportcijfers zetten druk op de Chinese economie.

Stimuleren

Deze druk op de Chinese economie noopt de centrale bank van China tot stimulerend beleid. Dat kan twee vormen aannemen. De eerste is een renteverlaging. De tweede is devaluatie van de nationale munt, de yuan. Het nadeel van een renteverlaging is dat er kredietspeculatie mee wordt aangewakkerd, wat voor zeepbellen zorgt. Het nadeel van een devaluatie is dat je er deflatie mee naar de rest van de wereld exporteert; Chinese producten dalen immers voor andere landen in prijs.

China devalueerde op 11 augustus zijn munt (zie grafiek). De wereld schrok, en zette de aandelenmarkten flink lager; zo ging de AEX intraday met 9% onderuit. De centrale bank van China koos vervolgens voor verlaging van zowel de rente als de reserveverplichting van banken. De laatste weken devalueert de Chinese munt in een rustiger tempo, maar zolang de daling aanhoudt, gaan wij ervan uit dat de Chinese economie afkoelt, met aanhoudende druk op de grondstoffenprijzen tot gevolg.

De tweede belangrijke variabele voor de prijs van grondstoffen is de groei van de wereldeconomie. In 2008 stokte deze als gevolg van de kredietcrisis, en in de laatste zes maanden van het jaar ging de Bloomberg Commodity Index met 49,69% onderuit. De enorme klap die de wereldeconomie te verwerken kreeg, zorgde uiteraard voor afnemende vraag naar grondstoffen.

Er is een kans dat de grondstoffenmarkt in 2016 een nieuwe crisis inluidt. 25% van de winsten van bedrijven uit opkomende markten komt namelijk direct en indirect uit grondstoffen. De gedaalde grondstoffenprijzen zullen er dan ook voor zorgen dat veel van deze economieën gaan vertragen. De opkomende markten maken tweederde uit van de wereldeconomie. Hoe goedkoper de Chinese munt, hoe lager de grondstoffenprijzen en hoe groter de kans op een groeivertraging zoals in 2008.

 

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ