Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Advies Jeroen Boogaard, 11 dec 2015 12:34

Beleggers hebben weinig aan fusie DuPont

0 0 Leestijd ongeveer

De voorgenomen fusie van DuPont met branchegenoot Dow Chemical levert aandeelhouders geen al te hoge premie op. Het advies blijft 'houden'.

De Amerikaanse chemiebedrijven Dow Chemical en DuPont zouden een fusie overwegen. Om problemen met toezichthouders voor te zijn, wil het nieuwe bedrijf zich na de fusie naar verluidt opsplitsen in twee of drie afzonderlijke ondernemingen, die landbouwproducten, fijnchemie en materialen herbergen. Onder druk van activistische aandeelhouders hebben beide ondernemingen de afgelopen jaren hun portefeuille reeds geherstructureerd, waarbij lager renderende bulkchemicaliën zijn afgestoten. Volgens sommige aandeelhouders is dat echter niet genoeg. Zo pleit de activistische aandeelhouder Trian Fund Management al langer voor een opsplitsing van DuPont. De zwakke prestaties van het concern kostten topvrouw Ellen Kullman onlangs de kop. DuPont heeft vooral last van een lagere vraag naar gewasbeschermingsmiddelen en landbouwzaden. Dit geldt echter ook voor Dow Chemical en de gehele industrie. Niet voor niets gonst het hier al langer van de overname- en fusiegeruchten. Zo wees het Zwitserse Syngenta eerder een bod van Monsanto af. Vooral in de landbouwmarkt kunnen DuPont en Dow Chemical waarschijnlijk veel synergievoordelen behalen. Nabeurs stegen beide aandelen met circa 7% in reactie op het nieuws. Hoewel Dow Chemical naar omzet gemeten een stuk groter is dan DuPont, zijn beide bedrijven op de beurs evenveel waard. Daardoor ligt een fusie op basis van gelijkwaardigheid voor de hand en is de kans op een stevige premie voor de aandeelhouders van DuPont klein. Wel denken we dat de fusie en de splitsing van de activiteiten de nodige waarde zullen creëren. Wij herhalen daarom ons houdadvies voor DuPont, ondanks de stevige k/w van ruim 20 voor volgend jaar.

De Amerikaanse chemiebedrijven Dow Chemical en DuPont zouden een fusie overwegen.

Om problemen met toezichthouders voor te zijn, wil het nieuwe bedrijf zich na de fusie naar verluidt opsplitsen in twee of drie afzonderlijke ondernemingen, die landbouwproducten, fijnchemie en materialen herbergen. Onder druk van activistische aandeelhouders hebben beide ondernemingen de afgelopen jaren hun portefeuille reeds geherstructureerd, waarbij lager renderende bulkchemicaliën zijn afgestoten. Volgens sommige aandeelhouders is dat echter niet genoeg. Zo pleit de activistische aandeelhouder Trian Fund Management al langer voor een opsplitsing van DuPont.

De zwakke prestaties van het concern kostten topvrouw Ellen Kullman onlangs de kop. DuPont heeft vooral last van een lagere vraag naar gewasbeschermingsmiddelen en landbouwzaden. Dit geldt echter ook voor Dow Chemical en de gehele industrie. Niet voor niets gonst het hier al langer van de overname- en fusiegeruchten. Zo wees het Zwitserse Syngenta eerder een bod van Monsanto af. Vooral in de landbouwmarkt kunnen DuPont en Dow Chemical waarschijnlijk veel synergievoordelen behalen.

Nabeurs stegen beide aandelen met circa 7% in reactie op het nieuws. Hoewel Dow Chemical naar omzet gemeten een stuk groter is dan DuPont, zijn beide bedrijven op de beurs evenveel waard. Daardoor ligt een fusie op basis van gelijkwaardigheid voor de hand en is de kans op een stevige premie voor de aandeelhouders van DuPont klein. Wel denken we dat de fusie en de splitsing van de activiteiten de nodige waarde zullen creëren. Wij herhalen daarom ons houdadvies voor DuPont, ondanks de stevige k/w van ruim 20 voor volgend jaar.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ