Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
image description
Advies Stephen Hendriks, 4 dec 2015 13:26

Onrust raakt ook Linde

0 0 Leestijd ongeveer

Het aandeel is zwaar afgestraft na neerwaartse aanpassing van de langetermijndoelstellingen. Het advies wordt verlaagd naar 'houden'.

Het commentaar van analisten van Société Générale (SG) over de onheilstijding van Linde van begin deze week was treffend. ‘Producenten van industriële gassen horen geen winstwaarschuwingen te geven en al helemaal niet van deze orde.’ Een begrijpelijke reactie, want de sector industriële gassen kenmerkt zich doorgaans door een stabiele winstgroei, ook in economisch lastiger tijden. Linde heeft echter de doelstellingen voor 2017(!) – die bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers eind oktober nog bevestigd werden – neerwaarts bijgesteld. Eind oktober ging Linde voor 2017 nog uit van een rendement op het ingezette vermogen van 11-12% en een operationele winst van €4,5-4,7 mrd. Die doelstellingen zijn nu bijgesteld naar 9-10% en €4,2-4,5 mrd. Linde gaf drie redenen voor de winstwaarschuwing. Een trager dan verwachte groei van de mondiale industriële productie, minder nieuwe orders voor de engineering-divisie als gevolg van de lage olieprijs en hoger dan verwachte prijsdruk in de VS op gassen die in de (persoonlijke) gezondheidszorg worden gebruikt.

Twee weken geleden spraken wij nog onze voorkeur voor Linde boven de grote concurrent Air Liquide uit. Na de waarschuwing van Linde moet die visie (en het advies) echter worden aangepast. Dit jaar zal de operationele winst de onderkant van de afgegeven bandbreedte zeker moeten halen. Wij waren wat optimistischer en passen de taxatie voor de winst per aandeel voor 2015 licht aan (van €8,72 naar €8,45). Voor 2016 gaan we nu uit van €8,12).

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles