Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 27 nov 2015 14:15

Onzekerheid troef bij Pfizer

0 0 Leestijd ongeveer

De relatief hoge mate van onzekerheid is aanleiding het houdadvies niet te verhogen.

Pfizer (PFE) heeft op maandag 23 november aangekondigd dat het fuseert met branchegenoot Allergan (AGN). Samen hebben de concerns een omzet van $63,5 mrd, 110.000 medewerkers en een onderzoeksbudget van circa $9 mrd. Met een beurswaarde van $193,4 mrd is Pfizer de grotere onderneming, maar de transactie wordt zo gestructureerd dat de combinatie zich net zoals Allergan (beurswaarde $118,9 mrd) officieel in Ierland vestigt. Daarmee valt het bedrijf straks onder de Ierse wetgeving, waardoor de winstbelasting daalt tot 17 à 18% ten opzichte van de 25% die Pfizer momenteel betaalt. Naast het fiscale argument speelt ook mee dat het in elkaar schuiven van onder meer de onderzoeks- en marketingafdelingen flink wat besparingen oplevert. De operationele synergievoordelen lopen volgens topman Ian Read van Pfizer op tot circa $2 mrd per jaar. In 2017 – het eerste volledige boekjaar na het samengaan – zal die meevaller waarschijnlijk wegvallen tegen hoge integratiekosten. Read voorspelt dat de transactie ervoor zorgt dat de winst vanaf 2019 minstens 10% hoger ligt dan wanneer Pfizer op eigen kracht was doorgegaan. Het is overigens de vraag of de onderneming tegen die tijd nog de huidige vorm heeft. Pfizer heeft eerder laten weten dat het de mogelijkheid onderzoekt voor de opsplitsing in twee aparte concerns. De ene onderneming zou bestaan uit snelgroeiende activiteiten, zoals middelen die pas net op de markt zijn en een groot deel van de onderzoeksactiviteiten. Het andere bedrijf wordt gevormd door middelen met nog maar een korte of geen patentbescherming. De keuze voor een eventuele opsplitsing wordt over twee jaar gemaakt, aangezien de focus voorlopig ligt op de integratie van Allergan. Daarmee laat Pfizer zelf een zweem van onzekerheid hangen over de toekomst, die toch al met de nodige vraagtekens is omgeven. Het is namelijk nog onduidelijk of de combinatie bepaalde activiteiten moet afstoten om toestemming te krijgen van toezichthouders en bovendien staat het Amerikaanse ministerie van Justitie op het punt om maatregelen te nemen tegen belastingmijdende overnames.

Pfizer (PFE) heeft op maandag 23 november aangekondigd dat het fuseert met branchegenoot Allergan (AGN). Samen hebben de concerns een omzet van $63,5 mrd, 110.000 medewerkers en een onderzoeksbudget van circa $9 mrd. Met een beurswaarde van $193,4 mrd is Pfizer de grotere onderneming, maar de transactie wordt zo gestructureerd dat de combinatie zich net zoals Allergan (beurswaarde $118,9 mrd) officieel in Ierland vestigt. Daarmee valt het bedrijf straks onder de Ierse wetgeving, waardoor de winstbelasting daalt tot 17 à 18% ten opzichte van de 25% die Pfizer momenteel betaalt. Naast het fiscale argument speelt ook mee dat het in elkaar schuiven van onder meer de onderzoeks- en marketingafdelingen flink wat besparingen oplevert.

De operationele synergievoordelen lopen volgens topman Ian Read van Pfizer op tot circa $2 mrd per jaar. In 2017 – het eerste volledige boekjaar na het samengaan – zal die meevaller waarschijnlijk wegvallen tegen hoge integratiekosten. Read voorspelt dat de transactie ervoor zorgt dat de winst vanaf 2019 minstens 10% hoger ligt dan wanneer Pfizer op eigen kracht was doorgegaan. Het is overigens de vraag of de onderneming tegen die tijd nog de huidige vorm heeft. Pfizer heeft eerder laten weten dat het de mogelijkheid onderzoekt voor de opsplitsing in twee aparte concerns. De ene onderneming zou bestaan uit snelgroeiende activiteiten, zoals middelen die pas net op de markt zijn en een groot deel van de onderzoeksactiviteiten. Het andere bedrijf wordt gevormd door middelen met nog maar een korte of geen patentbescherming. De keuze voor een eventuele opsplitsing wordt over twee jaar gemaakt, aangezien de focus voorlopig ligt op de integratie van Allergan.

Daarmee laat Pfizer zelf een zweem van onzekerheid hangen over de toekomst, die toch al met de nodige vraagtekens is omgeven. Het is namelijk nog onduidelijk of de combinatie bepaalde activiteiten moet afstoten om toestemming te krijgen van toezichthouders en bovendien staat het Amerikaanse ministerie van Justitie op het punt om maatregelen te nemen tegen belastingmijdende overnames.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ