Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 27 nov 2015 13:16

Hewlett-Packard Enterprise op de goede weg

0 0 Leestijd ongeveer

De kwartaalcijfers van Hewlett-Packard Enterprise zijn nog niet overweldigend, maar steken gunstig af tegen die van het voormalige moederbedrijf. Het houdadvies blijft van kracht.

De resultaten van Hewlett-Packard (HPQ) over de periode begin augustus tot eind oktober onderstrepen de noodzaak voor het concern om maatregelen te nemen om de omzetdaling tegen te gaan. In het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2015 vielen de inkomsten met 9% terug naar $25,7 mrd. Die daling markeerde de zestiende keer in de afgelopen 17 kwartalen dat de omzet is teruggelopen. De vraag naar pc’s, printers en gerelateerde artikelen zoals cartridges neemt door de opmars van nieuwe producten als tablets steeds verder af en bovendien staan de prijzen onder druk. In het afgelopen kwartaal kwam dat tot uitdrukking in een omzetdaling van 14% bij de Personal Systems Group – waarin onder meer de pc-activiteiten zijn opgenomen – tot $7,7 mrd. Ook bij de printactiviteiten namen de inkomsten met 14% af. Deze divisie boekte een omzet van $5,0 mrd. De onderneming voorspelt dat de winst per aandeel in het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar op $0,33 tot $0,38 gaat uitkomen, terwijl analisten gemiddeld rekenden op een bedrag van $0,42. De aanhoudende omzetdruk en de tegenvallende winstprognose leidden woensdag in de handel voorbeurs tot een koersdaling van ruim 9%. De zwakke cijfers van de onderneming steken scherp af tegen de degelijke resultaten van Hewlett-Packard Enterprise (HPE). Dit bedrijf is begin november afgesplitst van het moederbedrijf. In HPE zijn alle activiteiten samengebracht op vlakken zoals software-ontwikkeling, consultancy en de fabricage van apparatuur van datacenters. De vraag naar deze diensten en producten laat nog wel groei zien, hoewel dat niet meteen duidelijk uit de kwartaalcijfers blijkt. De inkomsten daalden in de afgelopen drie maanden met 4% naar $14,1 mrd. Als het nadelige effect van de sterke dollar buiten beschouwing blijft, zou die groei 3% zijn geweest. Die stijging was volledig te danken aan een toename van de vergelijkbare omzet met 9% tot $7,4 mrd bij de Enterprise Group. Deze activiteiten profiteerden van een groeiende vraag naar servers en netwerkapparatuur en -diensten door grote internetbedrijven. Topvrouw Meg Whitman vertelde dat het bedrijf sterk begonnen is aan het nieuwe boekjaar. Daarin wordt naar verwachting een winst per aandeel gemaakt van $1,85 tot $1,95 en die prognose ligt aan de bovenkant van de verwachtingen.

De resultaten van Hewlett-Packard (HPQ) over de periode begin augustus tot eind oktober onderstrepen de noodzaak voor het concern om maatregelen te nemen om de omzetdaling tegen te gaan. In het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2015 vielen de inkomsten met 9% terug naar $25,7 mrd. Die daling markeerde de zestiende keer in de afgelopen 17 kwartalen dat de omzet is teruggelopen. De vraag naar pc’s, printers en gerelateerde artikelen zoals cartridges neemt door de opmars van nieuwe producten als tablets steeds verder af en bovendien staan de prijzen onder druk. In het afgelopen kwartaal kwam dat tot uitdrukking in een omzetdaling van 14% bij de Personal Systems Group – waarin onder meer de pc-activiteiten zijn opgenomen – tot $7,7 mrd. Ook bij de printactiviteiten namen de inkomsten met 14% af. Deze divisie boekte een omzet van $5,0 mrd. De onderneming voorspelt dat de winst per aandeel in het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar op $0,33 tot $0,38 gaat uitkomen, terwijl analisten gemiddeld rekenden op een bedrag van $0,42. De aanhoudende omzetdruk en de tegenvallende winstprognose leidden woensdag in de handel voorbeurs tot een koersdaling van ruim 9%.

De zwakke cijfers van de onderneming steken scherp af tegen de degelijke resultaten van Hewlett-Packard Enterprise (HPE). Dit bedrijf is begin november afgesplitst van het moederbedrijf. In HPE zijn alle activiteiten samengebracht op vlakken zoals software-ontwikkeling, consultancy en de fabricage van apparatuur van datacenters. De vraag naar deze diensten en producten laat nog wel groei zien, hoewel dat niet meteen duidelijk uit de kwartaalcijfers blijkt. De inkomsten daalden in de afgelopen drie maanden met 4% naar $14,1 mrd. Als het nadelige effect van de sterke dollar buiten beschouwing blijft, zou die groei 3% zijn geweest. Die stijging was volledig te danken aan een toename van de vergelijkbare omzet met 9% tot $7,4 mrd bij de Enterprise Group. Deze activiteiten profiteerden van een groeiende vraag naar servers en netwerkapparatuur en -diensten door grote internetbedrijven. Topvrouw Meg Whitman vertelde dat het bedrijf sterk begonnen is aan het nieuwe boekjaar. Daarin wordt naar verwachting een winst per aandeel gemaakt van $1,85 tot $1,95 en die prognose ligt aan de bovenkant van de verwachtingen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!