Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 25 nov 2015 09:40

Hoe goed zijn Buffett & Co werkelijk

0 0 Leestijd ongeveer

Als belegger kun je de koopadviezen van bankanalisten opvolgen, maar je kunt ook de favoriete aandelen van topbeleggers kopen. Hun faam is vaak wereldwijd gevestigd, maar hoe goed zijn Buffett & Co werkelijk en moet je hen wel volgen?

Als je bij een bank aan je beleggingsadviseur vraagt of je aandelen moet kopen, kun je net zo goed je kapper om advies vragen of je haar moet worden geknipt. Banken verdienen geld aan de transacties die beleggers doen en hebben er baat bij als klanten kopen en verkopen.

Natuurlijk heb je ook partijen die met hun eigen(zinnige) kijk op de markten en (tegendraadse) prognoses op de beurs mooie rendementen behalen. De meeste van hen lopen niet graag te koop met hun koop- en verkooptransacties, maar in de Verenigde Staten zijn institutionele beleggers verplicht om middels het formulier 13F vier keer per jaar bij de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse tegenhanger van de Autoriteit Financiële Markten, een overzicht met hun aandelenposities aan te leveren.

Eenieder die dat wil, kan hierop actie ondernemen, maar de verplichte kwartaalrapportages van de SEC zijn een vertraagde weergave, vaak van 45 dagen. Die verplichtstelling geldt ook voor onafhankelijke vermogensbeheerders die voor eigen rekening beleggen én hun beleggingsvehicle voor derden opstellen. Dit gegeven biedt de kleine man de mogelijkheid om mee te liften op het handelsgedrag van succesrijke hedgefundmanagers, nochtans geven de meesten hun geheim van hoe zij te werk gaan niet graag prijs.

Vijf goeroes

Succesvolle beleggers die niet in dienst van een bank of verzekeraar werken krijgen de geuzennaam goeroe toebedeeld en krijgen al gauw een schaar van volgelingen.

Neem Warren Buffett: in de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten, is het een wijdverbreid verschijnsel om alles wat hij doet na te apen. Met een geschat vermogen 66,7 miljard dollar is de bestuursvoorzitter van Berkshire Hathaway de derde rijkste man op aarde.

Joel Greenblatt is bij het grote publiek bekend van de bestseller The Little Book that Beat the Markets. In dat boek laat hij zien hoe beleggers met een simpele aandelenformule, de zogeheten Magic Fomula, superrendement kunnen behalen. Zelf vergaarde hij een fortuin met zijn hedgefund Gotham Capital.

Carl Icahn van Icahn Associates werd niet rijk met beleggen, maar met het doorverkoen van bedrijven. Hij is een activistische belegger die bij het zittende management behoorlijk tekeer kan gaan. Het personage van Gordon Gekko in de film Wall Street zou op hem gebaseerd zijn.

John Paulson is de oprichter van Paulson & Co. Hij nam eind 2006 tijdig maatregelen toen hij zag dat een kredietcrisis aanstaande was. Paulson verdiende miljarden aan de prijsimplosie van de Amerikaanse huizenmark, nu hebben biotechbedrijven en farma-aandelen nadrukkelijk zijn aandacht.

Voordat Jim Simons Renaissance Technologies oprichte, doceerde hij wiskunde aan Harvard en tijdens de Vietnam-oorlog versleutelde hij berichten voor het ministerie van Defensie. Onder kenners staat Renaissance Technologies bekend als het beste quantfonds ter wereld.

Tien grootste posities

Als je vanaf de jaarwisseling van 2010 conform de 13F-filings de beleggingsportefeuilles van Buffett & Co kopieerde met de tien grootste aandelenposities, dan had je per 20 november een bruto jaarrendement gerealiseerd van 11,2 procent. Dat is 141 basispunten minder dan het totaalgemiddelde van de S&P 500, te weten 12,6 procent.

Zoals altijd gaan achter een gemiddelde grote verschillen schuil en al verwacht je het niet van dit illuster vijftal is computerbelegger Jim Simons de primus. Anderhalve maand na het verstrijken van een kwartaal openbaart de SEC de longposities van institutionele beleggers, dus ook die van Renaissance Technologies waar computers aandelen kopen voor luttele seconden. Het rendement van Berkshire Hathaway ligt daarentegen in lijn met het marktgemiddelde. Warren Buffett heeft al meerdere keren te kennen gegeven dat hij geduldig wacht op nieuwe koopkansen. De hekkensluiter van dienst is John Paulson wiens rendement het laatste anderhalf jaar gedrukt wordt door zijn positie in goudprijs en loodzware overweging in farma en biotech.

Uitbesteden

Beleggers die weinig tijd of kunde hebben, maar zich toch willen optrekken aan aandelenportefeuille van hedgefundmanagers en beleggende miljardairs kunnen teruggrijpen op trackers die nauwgezet het doen en laten van topbeleggers volgen. Twee jaar lang had Global X met zijn Guru Index ETF dat de goeroe-index van Soloactive spiegelt het monopoly, maar sinds augustus 2014 kun je ook kiezen voor de ETF van iBillionaire, de miljardairsindex is een product van Direxion.

Helaas geldt voor beide ETF’s dat zij sinds de dip van oktober vorig jaar het rendement van de S&P 500 niet meer kunnen bijbenen.

@ Ivan Snurer

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!