Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Peter Schutte, 20 nov 2015 13:08

Alternatieven voor PostNL

0 0 Leestijd ongeveer

PostNL kan al met al de vergelijking met de postbedrijven in België, Oostenrijk en Portugal niet doorstaan. Het advies blijft 'houden'.

Beleggers die blijven gokken op hervatting van het contante dividend bij PostNL kunnen beter voor nu en altijd de overstap maken naar branchegenoten over de grens. PostNL stelde de markt begin deze maand teleur met de prognose voor 2016. Door de voorziene winstdaling is het vrijwel onmogelijk om een dividend uit te betalen. Het bedrijf (beurswaarde: €1,35 mrd) werd bij de afsplitsing van TNT in mei 2011 als een dividendaandeel in de markt gezet, maar heeft deze karakteristiek slechts één jaar weten vol te houden. Sinds de tweede helft van 2012 bijten de aandeelhouders van het voormalige staatsbedrijf op een houtje. Hoe anders is dat bij spelers als Österreichische Post (beurswaarde €2,3 mrd), het Belgische Bpost (beurswaarde €4,7 mrd), Deutsche Post DHL (beurswaarde €32,9 mrd), CTT Correios de Portugal en zelfs het onlangs naar de beurs gegane Japan Post. Ook deze bedrijven kampen met een krimpende binnenlandse postmarkt, zij het weliswaar in mindere mate, maar ze zijn stukken innovatiever, efficiënter en bovenal financieel krachtiger dan PostNL. Herna Verhagen, ceo van PostNL, wijst met de beschuldigende vinger naar de Nederlandse toezichthouder ACM, die volgens haar de liberalisering wel erg ruim opvat. Regelgevers in andere Europese landen beschermen hun thuisspelers volgens haar beter. Niettemin zegt PostNL juist in het buitenland goede groeikansen te zien. Ook in andere Europese landen knaagt de internationale concurrentie aan de aanvankelijke monopolistische posities van de grote postbedrijven. De financiële kracht en efficiëntie waar spelers als Österreichische Post en Bpost over beschikken, geeft ze echter veel meer mogelijkheden.

Beleggers die blijven gokken op hervatting van het contante dividend bij PostNL kunnen beter voor nu en altijd de overstap maken naar branchegenoten over de grens.

PostNL stelde de markt begin deze maand teleur met de prognose voor 2016. Door de voorziene winstdaling is het vrijwel onmogelijk om een dividend uit te betalen. Het bedrijf (beurswaarde: €1,35 mrd) werd bij de afsplitsing van TNT in mei 2011 als een dividendaandeel in de markt gezet, maar heeft deze karakteristiek slechts één jaar weten vol te houden. Sinds de tweede helft van 2012 bijten de aandeelhouders van het voormalige staatsbedrijf op een houtje.

Hoe anders is dat bij spelers als Österreichische Post (beurswaarde €2,3 mrd), het Belgische Bpost (beurswaarde €4,7 mrd), Deutsche Post DHL (beurswaarde €32,9 mrd), CTT Correios de Portugal en zelfs het onlangs naar de beurs gegane Japan Post.

Ook deze bedrijven kampen met een krimpende binnenlandse postmarkt, zij het weliswaar in mindere mate, maar ze zijn stukken innovatiever, efficiënter en bovenal financieel krachtiger dan PostNL. Herna Verhagen, ceo van PostNL, wijst met de beschuldigende vinger naar de Nederlandse toezichthouder ACM, die volgens haar de liberalisering wel erg ruim opvat. Regelgevers in andere Europese landen beschermen hun thuisspelers volgens haar beter. Niettemin zegt PostNL juist in het buitenland goede groeikansen te zien. Ook in andere Europese landen knaagt de internationale concurrentie aan de aanvankelijke monopolistische posities van de grote postbedrijven. De financiële kracht en efficiëntie waar spelers als Österreichische Post en Bpost over beschikken, geeft ze echter veel meer mogelijkheden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!