Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Advies Stephen Hendriks, 20 nov 2015 10:43

Overname Air Liquide te duur betaald

0 0 Leestijd ongeveer

Air Liquide heeft een strategisch zinvolle maar kostbare overname in de VS gedaan. Daardoor is het bedrijf niet meer onze favoriet binnen zijn sector.

De markt voor industriële gassen wordt gedomineerd door vier partijen die samen een marktaandeel van zo'n 75% hebben. Na de deze week aangekondigde overname van Airgas door Air Liquide is het marktaandeel van de top vier gestegen tot 81%. De Fransen betalen $143 per aandeel Airgas. Dat is een flinke premie, want eind september noteerde het aandeel Airgas nog ruim $88. Inclusief de schuld bedraagt de totale overnamesom $13,4 mrd ofwel zo'n €12,5 mrd. Air Liquide verwacht zogeheten synergievoordelen van $300 mln per jaar te kunnen behalen. Analisten van Société Générale zijn nog niet helemaal overtuigd van de haalbaarheid van deze voordelen. Er is immers een relatief geringe overlap van de activiteiten van Air Liquide en Airgas in de VS. Dat is op zich waar, maar dit is tegelijkertijd ook de aantrekkelijke kant van de overname. Het omzetaandeel van Noord- en Zuid-Amerika zal door de overname stijgen van 24 naar 42%. Bovendien krijgt Air Liquide via Airgas toegang tot de Amerikaanse markt voor 'verpakte' – cilinder – gassen. Airgas zal bovendien een platform worden voor verdere acquisities in de VS. In strategische zin valt er weinig op de overname aan te merken, maar de prijs is fors. Om de overname te financieren zal Air Liquide voor €3-4 mrd aan nieuwe aandelen uitgeven. De andere €8,5-9,5 mrd wordt op de obligatiemarkt opgehaald. Door de relatief dure overname, (tijdelijke) verslechtering van de balans en de nog hoge waardering zien wij binnen de sector nu meer heil in Linde.

De markt voor industriële gassen wordt gedomineerd door vier partijen die samen een marktaandeel van zo’n 75% hebben. Na de deze week aangekondigde overname van Airgas door Air Liquide is het marktaandeel van de top vier gestegen tot 81%. De Fransen betalen $143 per aandeel Airgas. Dat is een flinke premie, want eind september noteerde het aandeel Airgas nog ruim $88. Inclusief de schuld bedraagt de totale overnamesom $13,4 mrd ofwel zo’n €12,5 mrd. Air Liquide verwacht zogeheten synergievoordelen van $300 mln per jaar te kunnen behalen.

Analisten van Société Générale zijn nog niet helemaal overtuigd van de haalbaarheid van deze voordelen. Er is immers een relatief geringe overlap van de activiteiten van Air Liquide en Airgas in de VS. Dat is op zich waar, maar dit is tegelijkertijd ook de aantrekkelijke kant van de overname. Het omzetaandeel van Noord- en Zuid-Amerika zal door de overname stijgen van 24 naar 42%. Bovendien krijgt Air Liquide via Airgas toegang tot de Amerikaanse markt voor ‘verpakte’ – cilinder – gassen. Airgas zal bovendien een platform worden voor verdere acquisities in de VS. In strategische zin valt er weinig op de overname aan te merken, maar de prijs is fors. Om de overname te financieren zal Air Liquide voor €3-4 mrd aan nieuwe aandelen uitgeven. De andere €8,5-9,5 mrd wordt op de obligatiemarkt opgehaald. Door de relatief dure overname, (tijdelijke) verslechtering van de balans en de nog hoge waardering zien wij binnen de sector nu meer heil in Linde.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!