Updates

Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden

Portefeuille krijgt weer energie

0 0 Leestijd ongeveer

Het wekelijkse overzicht van de voorbeeldportefeuilles van Beleggers Belangen, met deze week extra aandacht voor de goed renderende ETF-portefeuille.

De ETF-portefeuille was bij de slotkoersen van dinsdag 3 november goed voor een plus van 8,6% in 2015, tegen +6,6% vorige week. Het totaalrendement is daardoor nu 23,1%. Het positieve beursklimaat zorgde voor hogere koersen voor vrijwel alle 17 ETFs, waarbij er een hoofdrol was weggelegd voor de Energy Select Sector ETF van SPDR. Vorige week stond deze ETF nog op een verlies van 15,2% in 2015, een week later is dat verlies gereduceerd tot -7,3%.

Een blik op de performance van de onderliggende waarden verklaart deze enorme koerssprong in slechts vijf dagen tijd. Zwaargewichten in de ETF (ticker XLE), die in de grootste Amerikaanse olie- en gasproducenten belegt, zijn Exxon Mobil en Chevron. Deze twee oliemajors, die samen goed zijn voor een weging van bijna 30% binnen XLE, herstelden zeer sterk van de overdreven verkoopgolf binnen de sector in de voorliggende maanden. Zo sloot Chevron, ook opgenomen in de dividendportefeuille en offensieve portefeuille, dinsdag op $98,14, ofwel ruim tien dollar (12%) hoger dan een week daarvoor. Ten opzichte van het dieptepunt van $69,58 dat Chevron iets meer dan twee maanden geleden aantikte, is het koersherstel inmiddels een zeer indrukwekkende 41%. Een zelfde beeld zien we in iets mindere mate bij grotere concurrent Exxon Mobil, dat deze week 7,1% steeg tot $86,85. Ten opzichte van het dieptepunt in augustus herstelde Exxon inmiddels ruim 30%. Ook de andere 40 aandelen in XLE, die een expense ratio van slechts 0,14% heeft, deden het erg sterk dankzij de hernieuwde interesse van beleggers in een zeer hard afgestrafte sector, mede vanwege geruststellende berichtgeving over het dividend van enkele grote spelers en natuurlijk een hogere olieprijs.

Ook de Consumer Staples ETF blijft het prima doen met een totaalrendement van nu 55,5%. Veel aandelen bereikten deze week een hoogste koers ooit, waaronder PepsiCo en McDonald’s.

Portefeuille NL

De afgelopen week deed onze portefeuille NL het 50 basispunten beter dan de AEX. Dat had nog meer kunnen zijn als Fagron op de laatste dag geen duikeling van bijna 12% had gemaakt. De portefeuille laat nu sinds begin dit jaar een winst zien van 11,2%. USG People maakte vorige week sterke kwartaalresultaten bekend, waarop de koers 7% hoger sloot. De kwartaalupdate van Wolters Kluwer werd met een plus van 2% beloond. Accell komt als laatste portefeuillefonds met cijfers op 17 november.

Offensieve portefeuille

De offensieve portefeuille was bij de slotkoersen van 3 november goed voor een mooie plus van 9,2% dit jaar. Het totaalrendement is nu bijna 25%. De afgelopen weken waren er veel grote uitschieters, met een hoofdrol voor de aan olie- en gas gerelateerde aandelen. Daarvan profiteerden we volop mee dankzij aandelen als Chevron en Schlumberger, maar ook via het Blackrock World Energy Fund. De grote uitblinker dit jaar is Manpowergroup, met een winst van 51,2%. De uitzender bereikte recent een hoogste koers ooit van bijna $97. Deze week voeren we één wijziging door: we verkopen technologiebedrijf EMC (zie ook de recente lezersvraag over dat bedrijf).

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!