Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 6 nov 2015 16:58

Winstgroei HSBC verhult Aziatische tegenwind

0 0 Leestijd ongeveer

Kostenbesparingen en strategische keuzes stuwen de resultaten, maar de afzwakkende Chinese economie is een risicofactor. De aantrekkelijke waardering (k/w 7,5) en het hoge dividendrendement (7%) vormen aanleiding om het koopadvies te handhaven.

De winst voor belastingen van HSBC is in het derde kwartaal met bijna een derde omhoog geschoten naar $6,1 mrd. Dat kwam vooral door een flinke daling van de operationele kosten met 18,5% naar $9,0 mrd, voornamelijk dankzij valutaschommelingen en lagere uitgaven aan juridische kosten en voor het schikken van rechtszaken. De kosten voor de normale bedrijfsuitoefening namen licht toe van $8,4 naar $8,6 mrd. Topman Stuart Gulliver voorspelt dat de onderneming volgend jaar alle maatregelen heeft afgerond om te voldoen aan strengere eisen van toezichthouders, zodat de stijging van de uitgaven voor compliance na 2016 weer kunnen dalen. Voor die tijd moeten al de effecten zichtbaar worden van de strategische doelen die de onderneming in juni naar buiten heeft gebracht. HSBC wil onder meer $4,5 tot $5 mrd aan kostenbesparingen doorvoeren, de totale waarde van de risicogewogen activa met een kwart terugbrengen en de activiteiten in Turkije en Brazilië van de hand doen. Een verschuiving naar relatief snel groeiende markten als China is een ander speerpunt in de strategische omslag. Met het oog op de gunstige demografie in Azië en het groeiende aantal vermogende particulieren is dat een voor de hand liggende zet, maar de toenemende afhankelijkheid van de Chinese markt is momenteel meer een last dan een lust. De economie in dat land koelt steeds verder af en de volatiliteit op de lokale aandelenmarkt is in de nazomer enorm toegenomen. Gulliver zei eerder overigens al dat hij een zogeheten harde landing van de Chinese economie onwaarschijnlijk acht.

HONGKONG

Vooralsnog heeft de afzwakking nog nauwelijks vat op de resultaten van HSBC. De winst na belastingen viel in Azië met 4,4% terug naar $3,5 mrd. In totaal heeft de bank een blootstelling van $916 mrd aan activa aan de regio, waarvan $635 mrd betrekking heeft op kredieten en voorschotten in Hongkong en $96 mrd op het Chinese vasteland. Hoewel het overgrote deel bestaat uit leningen met een relatief hoge kredietwaardigheid (70% investment grade) en met een vrij korte looptijd (80% minder dan een jaar), kan de bank wel degelijk een tik krijgen als de afkoeling van de Chinese economie versneld doorzet. De link met Azië – goed voor twee derde van de winst – kan mogelijk toenemen als HSBC er begin volgend jaar voor kiest om het hoofdkantoor naar Hongkong te verplaatsen. Aanvankelijk zou de knoop over een eventueel vertrek uit Londen voor het eind van 2015 worden doorgehakt, maar het concern schuift die beslissing nog enkele maanden voor zich uit.

De winst voor belastingen van HSBC is in het derde kwartaal met bijna een derde omhoog geschoten naar $6,1 mrd. Dat kwam vooral door een flinke daling van de operationele kosten met 18,5% naar $9,0 mrd, voornamelijk dankzij valutaschommelingen en lagere uitgaven aan juridische kosten en voor het schikken van rechtszaken. De kosten voor de normale bedrijfsuitoefening namen licht toe van $8,4 naar $8,6 mrd. Topman Stuart Gulliver voorspelt dat de onderneming volgend jaar alle maatregelen heeft afgerond om te voldoen aan strengere eisen van toezichthouders, zodat de stijging van de uitgaven voor compliance na 2016 weer kunnen dalen.

Voor die tijd moeten al de effecten zichtbaar worden van de strategische doelen die de onderneming in juni naar buiten heeft gebracht. HSBC wil onder meer $4,5 tot $5 mrd aan kostenbesparingen doorvoeren, de totale waarde van de risicogewogen activa met een kwart terugbrengen en de activiteiten in Turkije en Brazilië van de hand doen. Een verschuiving naar relatief snel groeiende markten als China is een ander speerpunt in de strategische omslag. Met het oog op de gunstige demografie in Azië en het groeiende aantal vermogende particulieren is dat een voor de hand liggende zet, maar de toenemende afhankelijkheid van de Chinese markt is momenteel meer een last dan een lust. De economie in dat land koelt steeds verder af en de volatiliteit op de lokale aandelenmarkt is in de nazomer enorm toegenomen. Gulliver zei eerder overigens al dat hij een zogeheten harde landing van de Chinese economie onwaarschijnlijk acht.

HONGKONG

Vooralsnog heeft de afzwakking nog nauwelijks vat op de resultaten van HSBC. De winst na belastingen viel in Azië met 4,4% terug naar $3,5 mrd. In totaal heeft de bank een blootstelling van $916 mrd aan activa aan de regio, waarvan $635 mrd betrekking heeft op kredieten en voorschotten in Hongkong en $96 mrd op het Chinese vasteland. Hoewel het overgrote deel bestaat uit leningen met een relatief hoge kredietwaardigheid (70% investment grade) en met een vrij korte looptijd (80% minder dan een jaar), kan de bank wel degelijk een tik krijgen als de afkoeling van de Chinese economie versneld doorzet. De link met Azië – goed voor twee derde van de winst – kan mogelijk toenemen als HSBC er begin volgend jaar voor kiest om het hoofdkantoor naar Hongkong te verplaatsen. Aanvankelijk zou de knoop over een eventueel vertrek uit Londen voor het eind van 2015 worden doorgehakt, maar het concern schuift die beslissing nog enkele maanden voor zich uit.

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!