Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Advies Freek Tewes, 6 nov 2015 15:24

Total zet mes in investeringen

0 0 Leestijd ongeveer

Op grond van waardering, verwacht neerwaarts risico en dividendrendement is een houdadvies het hoogst haalbare.

Bij Total bleef de winstdaling in het vierde kwartaal beperkt tot 22% en kwam de nettowinst uit op $2,76 mrd, waar de marktconsensus slechts $2,39 mrd was. Daar moet wel bij worden opgemerkt dat het belastingtarief 27,2% was, vergeleken met 54,1% vorig jaar. Opvallend was ook dat Total de productiegroei voor dit jaar naar boven bijstelde van 8 naar 9%. In het derde kwartaal werd zelfs 10% meer geproduceerd. Dat komt door het in gebruik nemen van nieuwe productielocaties.

Alle oliemajors lieten een sterke daling van de upstreamwinst zien. Bij Total daalde de operationele winst uit upstreamactiviteiten met 60% tot $1,11 mrd. Total zag de operationele winst van de raffinage- en chemiedivisie met 82% toenemen tot $1,43 mrd.

De afgelopen twaalf maanden is de olieprijs met meer dan 40% gedaald; hij staat nu bijna 60% lager dan de top van begin 2013. De winst uit de upstreamactiviteiten staat al een aantal kwartalen zwaar onder druk. Niettemin zijn oliemaatschappijen in één ding eensgezind: het dividend is heilig. Om dat te kunnen handhaven, worden er twee maatregelen genomen. De eerste is het doen van desinvesteringen om geld vrij te maken. De tweede is het terugschroeven van de investeringen. Zo meldde Total ruim een maand geleden tijdens een Investor Day dat de investeringen van $23-24 mrd in 2015 verlaagd worden tot $20-21 mrd in 2016 en $17-19 mrd in 2017. Dat is bijna 36% lager dan het piekniveau uit 2013. Total gaat de komende twee jaar ook $2 mrd aan activa afstoten.

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!