Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 14 okt 2015 15:40

Pharming flink in de lift

0 0 Leestijd ongeveer

Het nieuws over de exclusiviteit voor Ruconest is geen grote verrassing. In afwachting van de publicatie van de kwartaalcijfers is er dan ook geen aanleiding om het houdadvies bij te stellen.

Pharming heeft tot 16 juli 2026 het alleenrecht om het middel Ruconest, tegen de zeldzame huidziekte angio- oedeem, in de VS op de markt te brengen. Samen met lokale marketingpartner Salix Pharmaceuticals maakte het bedrijf op 8 oktober bekend dat de Food & Drug Administration (FDA) de gebruikelijke exclusiviteitsperiode hanteert van twaalf jaar, na de officiële goedkeuring van zomer vorig jaar. Het nieuws was geen totale verrassing, maar de beurskoers schoot na het bericht op een zeer hoog handelsvolume met 17% omhoog naar €0,31. Het nieuws heeft geen invloed op de Amerikaanse verkopen in de nabije toekomst, maar de beslissing van de FDA heeft het (kleine) risico weggenomen dat de onderneming op de toch al drukke markt voor middelen tegen angio-oedeem over enkele jaren ook moet opboksen tegen generieke concurrentie. Op korte termijn is het voornamelijk van belang dat de onderneming als relatieve nieuwkomer toch een redelijk marktaandeel kan opbouwen. Meer nieuws hierover komt waarschijnlijk op 28 oktober, bij de publicatie van de resultaten over het derde kwartaal. Het meest waarschijnlijke scenario is dat het zeker nog tot na 2016 gaat duren voordat de inkomsten uit de verkopen van Ruconest voldoende zijn om de hoge uitgaven aan onderzoek, marketing en productie te compenseren. Zolang onzeker is wanneer, en hoe ver, Pharming uit de rode cijfers komt, is het aandeel niet koopwaardig en handhaven wij ons houdadvies.

Pharming heeft tot 16 juli 2026 het alleenrecht om het middel Ruconest, tegen de zeldzame huidziekte angio- oedeem, in de VS op de markt te brengen. Samen met lokale marketingpartner Salix Pharmaceuticals maakte het bedrijf op 8 oktober bekend dat de Food & Drug Administration (FDA) de gebruikelijke exclusiviteitsperiode hanteert van twaalf jaar, na de officiële goedkeuring van zomer vorig jaar. Het nieuws was geen totale verrassing, maar de beurskoers schoot na het bericht op een zeer hoog handelsvolume met 17% omhoog naar €0,31.

Het nieuws heeft geen invloed op de Amerikaanse verkopen in de nabije toekomst, maar de beslissing van de FDA heeft het (kleine) risico weggenomen dat de onderneming op de toch al drukke markt voor middelen tegen angio-oedeem over enkele jaren ook moet opboksen tegen generieke concurrentie. Op korte termijn is het voornamelijk van belang dat de onderneming als relatieve nieuwkomer toch een redelijk marktaandeel kan opbouwen. Meer nieuws hierover komt waarschijnlijk op 28 oktober, bij de publicatie van de resultaten over het derde kwartaal. Het meest waarschijnlijke scenario is dat het zeker nog tot na 2016 gaat duren voordat de inkomsten uit de verkopen van Ruconest voldoende zijn om de hoge uitgaven aan onderzoek, marketing en productie te compenseren. Zolang onzeker is wanneer, en hoe ver, Pharming uit de rode cijfers komt, is het aandeel niet koopwaardig en handhaven wij ons houdadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ