Updates

Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Advies Jeroen Boogaard, 9 okt 2015 12:07

Ommekeer Tesco niet zonder slag of stoot

0 0 Leestijd ongeveer

Omdat Tesco van verdere desinvesteringen afziet, sluiten we niet uit dat er alsnog een claimemissie komt. Daarom houden wij bij een pittige k/w van ruim 20 vast aan ons verkoopadvies.

Na het monsterverlies van ruim £6,0 mrd in het afgelopen boekjaar werkt Tesco hard aan een turnaround. Een van de prioriteiten is het herstellen van de concurrentiepositie in het Verenigd Koninkrijk, goed voor circa 70% van de concernomzet. Op de thuismarkt heeft het bedrijf de afgelopen jaren terrein verloren aan met name de Duitse discounters. Met stevige prijsverlagingen wil Tesco het tij keren. En dat lijkt te lukken, hoewel het herstel langzaam gaat. In het eerste halfjaar van het lopende boekjaar daalde de concernomzet uit voortgezette activiteiten met 1,9% (-0,3% tegen constante wisselkoersen) naar £23,94 mrd. Maar de autonome omzetkrimp op de thuismarkt is op kwartaalbasis wederom verder afgenomen, van 1,3% in het eerste kwartaal naar 1% in het tweede kwartaal. Weliswaar verliest Tesco daarmee nog steeds marktaandeel, maar de trend wordt langzaam beter. De prijsverlagingen gaan echter ten koste van de winstmarge. Het bedrijfsresultaat halveerde ruimschoots naar £354 mln. Voor de tweede jaarhelft voorziet Tesco geen verbetering van de marktomstandigheden. Een snelle ommekeer zit er dan ook zeker niet in. Hierdoor blijft de zwakke balans zorgwekkend. Want ondanks de verkoop van de Zuid-Koreaanse winkelketen is de schuld van £17,7 mrd nog steeds erg hoog.  

Na het monsterverlies van ruim £6,0 mrd in het afgelopen boekjaar werkt Tesco hard aan een turnaround. Een van de prioriteiten is het herstellen van de concurrentiepositie in het Verenigd Koninkrijk, goed voor circa 70% van de concernomzet. Op de thuismarkt heeft het bedrijf de afgelopen jaren terrein verloren aan met name de Duitse discounters. Met stevige prijsverlagingen wil Tesco het tij keren. En dat lijkt te lukken, hoewel het herstel langzaam gaat. In het eerste halfjaar van het lopende boekjaar daalde de concernomzet uit voortgezette activiteiten met 1,9% (-0,3% tegen constante wisselkoersen) naar £23,94 mrd. Maar de autonome omzetkrimp op de thuismarkt is op kwartaalbasis wederom verder afgenomen, van 1,3% in het eerste kwartaal naar 1% in het tweede kwartaal. Weliswaar verliest Tesco daarmee nog steeds marktaandeel, maar de trend wordt langzaam beter. De prijsverlagingen gaan echter ten koste van de winstmarge. Het bedrijfsresultaat halveerde ruimschoots naar £354 mln. Voor de tweede jaarhelft voorziet Tesco geen verbetering van de marktomstandigheden. Een snelle ommekeer zit er dan ook zeker niet in. Hierdoor blijft de zwakke balans zorgwekkend. Want ondanks de verkoop van de Zuid-Koreaanse winkelketen is de schuld van £17,7 mrd nog steeds erg hoog.

 

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!