Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 9 okt 2015 12:50

Johnson & Johnson is klaar voor de toekomst

0 0 Leestijd ongeveer

De aantrekkelijke waardering en het vooruitzicht dat het effect van de dalende omzet van Remicade ruimschoots gecompenseerd wordt via de introductie van nieuwe middelen of via een overname, zijn aanleiding om het koopadvies voor Johnson & Johnson te herhalen.

De kwartaalcijfers die JNJ volgende week publiceert staan in het teken van een stijgende dollar en de patentexpiratie van reumamiddel Remicade. Via de eigen pijplijn of via een overname kan de omzetgroei weer aantrekken. De verwachtingen voor de kwartaalcijfers die Johnson & Johnson (JNJ) op 15 oktober bekendmaakt zijn niet heel hoog gespannen. De onderneming boekt de helft van de omzet buiten de Amerikaanse thuismarkt en de opmars van de dollar drukt al enige tijd de internationale inkomsten. In het tweede kwartaal was meer dan de helft van de omzetdaling van 14% buiten de VS te wijten aan tegenwind op de valutamarkt. Een tweede uitdaging voor het farmacieconcern is om de angst weg te nemen voor het effect dat generieke concurrentie heeft op de afzet van reumamiddel Remicade. In Europa zijn in februari al de eerste biosimilars van dit middel op de markt gekomen. De eerste verkoopcijfers wijzen erop dat doktoren terughoudend zijn met het voorschrijven van de goedkopere kopieën. Hierdoor durfde JNJ het bij de publicatie van de halfjaarcijfers aan om de prognose voor de winst per aandeel in heel 2015 heel licht op te schroeven van een bandbreedte van $6,04-6,19 tot $6,10-6,20. Generieke concurrentie Tegenover die kleine meevaller staat echter een flinke hoeveelheid onzekerheid over de Amerikaanse afzet, waar toezichthouder FDA ruim voor de patentexpiratie in 2018 de deur voor generieke concurrentie al heeft opengezet. Met een jaaromzet van $9 mrd – waarvan bijna tweederde in de VS – was Remicade in 2014 een van de best verkopende middelen ter wereld. De tegenwind van de sterke dollar en het vooruitzicht van groeiende concurrentie voor Remicade vormen de belangrijkste verklaring voor een daling van de koers met ruim 10% sinds november vorig jaar. Voorlopig heeft het er alle schijn van dat het concern de komst van generieke concurrentie goed kan opvangen. Onlangs zijn Imbruvica (leukemie) en Invokana (diabetes) gelanceerd, terwijl daratumumab (beenmergkanker) begin september is opgenomen in een versneld keuringsproces van de FDA. Tot en met 2019 wil de onderneming ten minste tien nieuwe middelen op de markt brengen die in potentie allemaal een jaaromzet van ten minste $1 mrd kunnen halen. Het assortiment kan eventueel verder worden uitgebreid via een overname. Bovendien vormt de divisie geneesmiddelen slechts een van de drie poten waarop Johnson & Johnson is gebouwd. Bij de afdelingen die zich richten op medische apparatuur (36% omzet) en op de verkoop van pleisters, verband en andere medisch materiaal (20% omzet), ontwikkelen de inkomsten zich veel stabieler en voorspelbaarder. Dankzij deze eigenschappen werd het aandeel in het verleden meestal verhandeld voor 18 tot 20 maal de verwachte winst, maar die waardering is nu teruggevallen tot een k/w van 15,6.

De kwartaalcijfers die JNJ volgende week publiceert staan in het teken van een stijgende dollar en de patentexpiratie van reumamiddel Remicade. Via de eigen pijplijn of via een overname kan de omzetgroei weer aantrekken.

De verwachtingen voor de kwartaalcijfers die Johnson & Johnson (JNJ) op 15 oktober bekendmaakt zijn niet heel hoog gespannen. De onderneming boekt de helft van de omzet buiten de Amerikaanse thuismarkt en de opmars van de dollar drukt al enige tijd de internationale inkomsten. In het tweede kwartaal was meer dan de helft van de omzetdaling van 14% buiten de VS te wijten aan tegenwind op de valutamarkt. Een tweede uitdaging voor het farmacieconcern is om de angst weg te nemen voor het effect dat generieke concurrentie heeft op de afzet van reumamiddel Remicade. In Europa zijn in februari al de eerste biosimilars van dit middel op de markt gekomen. De eerste verkoopcijfers wijzen erop dat doktoren terughoudend zijn met het voorschrijven van de goedkopere kopieën. Hierdoor durfde JNJ het bij de publicatie van de halfjaarcijfers aan om de prognose voor de winst per aandeel in heel 2015 heel licht op te schroeven van een bandbreedte van $6,04-6,19 tot $6,10-6,20.

Generieke concurrentie

Tegenover die kleine meevaller staat echter een flinke hoeveelheid onzekerheid over de Amerikaanse afzet, waar toezichthouder FDA ruim voor de patentexpiratie in 2018 de deur voor generieke concurrentie al heeft opengezet. Met een jaaromzet van $9 mrd – waarvan bijna tweederde in de VS – was Remicade in 2014 een van de best verkopende middelen ter wereld. De tegenwind van de sterke dollar en het vooruitzicht van groeiende concurrentie voor Remicade vormen de belangrijkste verklaring voor een daling van de koers met ruim 10% sinds november vorig jaar. Voorlopig heeft het er alle schijn van dat het concern de komst van generieke concurrentie goed kan opvangen. Onlangs zijn Imbruvica (leukemie) en Invokana (diabetes) gelanceerd, terwijl daratumumab (beenmergkanker) begin september is opgenomen in een versneld keuringsproces van de FDA. Tot en met 2019 wil de onderneming ten minste tien nieuwe middelen op de markt brengen die in potentie allemaal een jaaromzet van ten minste $1 mrd kunnen halen. Het assortiment kan eventueel verder worden uitgebreid via een overname. Bovendien vormt de divisie geneesmiddelen slechts een van de drie poten waarop Johnson & Johnson is gebouwd. Bij de afdelingen die zich richten op medische apparatuur (36% omzet) en op de verkoop van pleisters, verband en andere medisch materiaal (20% omzet), ontwikkelen de inkomsten zich veel stabieler en voorspelbaarder. Dankzij deze eigenschappen werd het aandeel in het verleden meestal verhandeld voor 18 tot 20 maal de verwachte winst, maar die waardering is nu teruggevallen tot een k/w van 15,6.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!