Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 25 sep 2015 14:11

Matige verwachtingen over Oracle

0 0 Leestijd ongeveer

Met het oog op de huidige waardering (k/w 14,2) en de recente koersdaling lijken beleggers in Oracle niet veel verwachtingen te koesteren wat betreft een mogelijke ommekeer. De verschillende lichtpuntjes en het optimisme over de cloud-inkomsten wijzen er echter op dat het te vroeg is om de softwarereus af te schrijven. In het houdadvies komt dan ook geen verandering.

De omzet van Oracle is in het vorige kwartaal met 1,7% gedaald tot $8,5 mrd. De terugval is een nieuw bewijs dat de overstap van de traditionele licentieverkopen van softwarepakketten naar een model waarbij klanten programmatuur via het internet gebruiken, een lastig en tijdrovend proces is. De beurskoers van de onderneming is sinds eind 2014 met ruim 20% gedaald omdat de vrees dat Oracle bij deze overstap terrein verliest op concurrenten, door de cijfers over de afgelopen kwartalen eerder is aangewakkerd dan weggenomen. De opbrengst uit licentieverkopen viel in de periode tussen begin juni en eind augustus – het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar van het concern – met 15% terug tot $1,5 mrd. Een groei van de inkomsten uit cloud- diensten met 34% tot $451 mln was onvoldoende om die terugval te compenseren. De omzet uit licentie-updates en ondersteuning daalde met 1% tot $4,7 mrd. Tegenover de dalende inkomsten stonden stijgende kosten. Met name door hogere investeringen in de ontwikkeling van nieuwe cloud-diensten, overnamekosten en herstuctureringslasten, stegen de totale kosten met 3% tot $5,8 mrd. Hierdoor daalde de operationele winst met 10% tot $2,7 mrd. Onderaan de streep viel de nettowinst met 20% terug tot $1,7 mrd. Een lichtpuntje in de resultaten was dat de winst per aandeel, $0,53, net iets hoger lag dan waar analisten op hadden gerekend. Het was slechts de tweede keer in bijna twee jaar dat de winst hoger lag dan verwacht. Een andere meevaller was de voorspelling dat de omzet in het lopende kwartaal grofweg op hetzelfde niveau zal uitkomen als in de afgelopen drie maanden, waardoor de gestage inkomstendaling geleidelijk afvlakt. Oracle hield daarbij wel een slag om de arm: verdere stijging van de dollar kan een spelbreker zijn. Voor het lopende boekjaar rekent de onderneming nog altijd op een omzet van $1,5 mrd tot $2,0 mrd uit zogeheten SAAS- en PAAS-cloudsoftware. Daarmee zal het gat met salesforce.com (CRM), dat op dit vlak marktleider is, naar eigen zeggen snel worden gedicht.  

De omzet van Oracle is in het vorige kwartaal met 1,7% gedaald tot $8,5 mrd. De terugval is een nieuw bewijs dat de overstap van de traditionele licentieverkopen van softwarepakketten naar een model waarbij klanten programmatuur via het internet gebruiken, een lastig en tijdrovend proces is. De beurskoers van de onderneming is sinds eind 2014 met ruim 20% gedaald omdat de vrees dat Oracle bij deze overstap terrein verliest op concurrenten, door de cijfers over de afgelopen kwartalen eerder is aangewakkerd dan weggenomen.

De opbrengst uit licentieverkopen viel in de periode tussen begin juni en eind augustus – het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar van het concern – met 15% terug tot $1,5 mrd. Een groei van de inkomsten uit cloud- diensten met 34% tot $451 mln was onvoldoende om die terugval te compenseren. De omzet uit licentie-updates en ondersteuning daalde met 1% tot $4,7 mrd.

Tegenover de dalende inkomsten stonden stijgende kosten. Met name door hogere investeringen in de ontwikkeling van nieuwe cloud-diensten, overnamekosten en herstuctureringslasten, stegen de totale kosten met 3% tot $5,8 mrd. Hierdoor daalde de operationele winst met 10% tot $2,7 mrd. Onderaan de streep viel de nettowinst met 20% terug tot $1,7 mrd. Een lichtpuntje in de resultaten was dat de winst per aandeel, $0,53, net iets hoger lag dan waar analisten op hadden gerekend. Het was slechts de tweede keer in bijna twee jaar dat de winst hoger lag dan verwacht.

Een andere meevaller was de voorspelling dat de omzet in het lopende kwartaal grofweg op hetzelfde niveau zal uitkomen als in de afgelopen drie maanden, waardoor de gestage inkomstendaling geleidelijk afvlakt. Oracle hield daarbij wel een slag om de arm: verdere stijging van de dollar kan een spelbreker zijn. Voor het lopende boekjaar rekent de onderneming nog altijd op een omzet van $1,5 mrd tot $2,0 mrd uit zogeheten SAAS- en PAAS-cloudsoftware. Daarmee zal het gat met salesforce.com (CRM), dat op dit vlak marktleider is, naar eigen zeggen snel worden gedicht.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ