Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 24 sep 2015 17:55

Hobbels op de weg

0 0 Leestijd ongeveer

Nog los van de perikelen bij Volkswagen ziet Schroders moeilijkheden opdoemen op de automarkt in China.

De Chinese autoverkopen lopen terug. Schroders, onderzoekt de oorzaken en implicaties daarvan voor beleggers en kijkt naar de hobbels die er op de weg liggen voor binnen- en buitenlandse merken op de Chinese automarkt.

De belangrijkste reden voor de teruglopende autoverkopen is de vertragende Chinese economie. Maar het is vooral ook een teken van een markt die volwassen wordt. Een volwassen markt groeit nou eenmaal langzamer en meer schoksgewijs in plaats van geleidelijk, omdat het sterker reageert op macro-economische fluctuaties.

Verrassend, en alarmerend voor buitenlandse investeerders, is de toenemende voorkeur voor Chinese merken, met name in het afgelopen half jaar. Binnenlandse merken hebben de volledige groei voor hun rekening genomen, terwijl de verkopen van joint venture-merken vlak bleven. De marktleiders General Motors en Volkswagen zagen zelfs een daling van 5%. De populariteit van auto’s van eigen bodem komt enerzijds door een subsidieregeling voor kleine en zuinige auto’s en anderzijds door de explosieve groei van het SUV-segment, waarin Chinese merken domineren.

Chinese automerken zijn bezig met een inhaalslag op het gebied van productkwaliteit en -portfolio. Chinese consumenten hebben nog steeds een voorliefde voor de buitenlandse joint venture-merken, maar als de keuze gemaakt moet worden tussen een binnenlandse SUV en een buitenlandse sedan, wordt het moeilijk. Vandaar ook de recente kortingsacties bij buitenlandse automerken.

Het marktaandeel van binnenlandse merken zal stabiliseren, zo verwacht Schroders, maar wel op een hoger niveau dan de afgelopen jaren het geval was. De joint venture-merken krijgen met meer concurrentie te maken. Dit zal de marges tot normalere niveaus terugbrengen.

Waardeketen

Op de middellange termijn acht Schroders het goed mogelijk dat Chinese merken omhoog kruipen in de waardeketen. De sprong van slecht naar redelijk is sneller gemaakt dan de volgende stap om concurrerende modellen op de wereldmarkt te brengen. De vermogensbeheerder schat dat de expertise in autotechniek nog zo’n 10-12 jaar achterloopt bij de wereldmerken.

De voorkeur van Schroders gaat uit naar premium merken, die met name profiteren van hogere inkomens en groeiende vraag. De mondiale toeleveranciers hebben een langdurige periode van groei voor de boeg. Schroders denkt niet dat de Chinese merken veel voet aan de grond krijgen op de Westerse automarkten, maar wel in eigen land een groter marktaandeel zullen veroveren in de niches van de opkomende markt. Een veranderde perceptie bij de binnenlandse consumenten, met name bij de jonge autokopers en kopers buiten de tier 1- en 2-steden, kunnen wijzen op een mogelijke verschuiving in de Chinese automarkt ten gunste van de binnenlandse merken.


Foto: Michael Coghlan