Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Advies Stephen Hendriks, 18 sep 2015 14:32

Tweedeling in nutssector

0 0 Leestijd ongeveer

Eon moet op de huidige niveaus zeker worden aangehouden, maar is minder aantrekkelijk dan het Italiaanse Enel.

Alle bezwaren die beleggers al enige tijd tegen de nutssetcor hebben, werden medio vorige week bevestigd door een onheilstijding van Eon. De Duitse nutsgigant wil zichzelf in twee bedrijven opsplitsen. Het nieuwe Eon zal bestaan uit duurzame energie-opwekking, distributie van stroom en gas en 'customer solutions' (onder meer advisering en 'slimme' energiemeters). Van dit nieuwe Eon moeten de traditionele stroomopwekkingsactiviteiten (onder meer de steenkool- en nucleaire centrales), olie- & gaswining en de energiehandel worden afgesplitst in een nieuw bedrijf genaamd Uniper. Een deel van dat voornemen wordt nu gedwarsboomd door plannen voor een nieuwe wet in Duitsland, die voorziet in het scheiden van verplichtingen en eigendom van kerncentrales. Dat houdt in dat de kosten van de ontmanteling van de kerncentrales altijd bij het bedrijf blijven dat de centrales in gebruik heeft genomen. De wet moet ervoor zorgen dat de nutsbedrijven hun 'nucleaire' verplichtingen niet kunnen afschuiven op een andere entiteit, bijvoorbeeld een afsplitsing als Uniper. Vooruitlopend op deze wet besloot Eon de nucleaire activiteiten dan maar niet bij het af te splitsen Uniper onder te brengen. 'Een verantwoordelijk management kan zijn aandeelhouders geen overeenkomst aanbevelen waarin een bedrijf ongelimiteerde financiële verantwoordelijkheid draagt voor de handelingen van een ander onafhankelijk bedrijf', sprak Eon-topman Johannes Teyssen, die de afsplitsing van Uniper niet wil vertragen door op de uitkomst van het definitieve wetsvoorstel te wachten. Het gevolg is dat ook de financiële structuur van de afsplitsing zal veranderen. Het nieuwe Eon houdt immers de nucleaire verplichtingen, maar zal nu meer cash krijgen dan eerder was voorzien.

MEER SLECHT NIEUWS

Eon had in datzelfde bericht nog meer slecht nieuws. De Duitsers zullen een afschrijving nemen van meer dan €1 mrd op (vooral de goodwill op) hun traditionele stroomopwekkingsactiviteiten. Door de lage olie- en steenkoolprijzen en de overcapaciteit op de Duitse markt staan de stroomprijzen onder zware druk.

De grote afschrijving van Eon is noodzakelijk en zal zeker niet de laatste binnen de sector zijn. De zestien door Credit Suisse gevolgde Europese nutsbedrijven hebben gezamenlijk nog bijna €106 mrd aan goodwill op de balans staan, een erfenis van de overnamegolf in de jaren 2006-2009. Volgens de broker is echter nog slechts 9% van al deze goodwill afgeschreven. Naast de lange reeks overnames hebben de nutsbedrijven in de periode 2007-2014 ook nog eens €140 mrd aan investeringen in veel te laag renderende stroomopwekkingscapaciteit gedaan, zo berekende UBS. Eon heeft – op basis van de laatste cijfers – nog slechts 14% van zijn goodwill afgeschreven en heeft nog voor €12,4 mrd aan goodwill op de balans staan – liefst 80% van de beurswaarde van het concern. Afschrijvingen op materiële en immateriële activa zijn 'non-cash', en Eon verklaarde dan ook dat het dividend van €0,50 ondanks de miljardenafschrijving dit jaar niet in gevaar zal komen. Credit Suisse stelt terecht dat een afschrijving een duidelijke indicatie geeft van de verwachtingen van het management over de kasstroom van de onderneming. Die verwachtingen worden ook wel in de koersen weerspiegeld. Na de sectoren Basismaterialen en Olie & Gas is de nutssector zowel over dit jaar als over de afgelopen drie jaar de slechtst presterende van de negentien door indexaanbieder Stoxx onderscheiden Europese sectoren. Binnen de nutssector zijn de verschillen opvallend groot. Zowel dit jaar als over de afgelopen drie jaar presteren de gereguleerde netwerkbedrijven veel beter dan de geïntegreerde energiebedrijven, die veel meer last hebben van de lage grondstoffenprijzen en de toegenomen energiezuinigheid. Dat zet de winstgevendheid van de stroomopwekking voor de open markt enorm onder druk. UBS juicht de stap van Eon – waarbij de traditionele stroomopwekkingsactiviteiten worden afgesplitst – dan ook toe. Wij stellen onze winsttaxatie voor dit jaar voor Eon (van €0,78 naar €0,70) neerwaarts bij.

Alle bezwaren die beleggers al enige tijd tegen de nutssetcor hebben, werden medio vorige week bevestigd door een onheilstijding van Eon. De Duitse nutsgigant wil zichzelf in twee bedrijven opsplitsen. Het nieuwe Eon zal bestaan uit duurzame energie-opwekking, distributie van stroom en gas en ‘customer solutions’ (onder meer advisering en ‘slimme’ energiemeters). Van dit nieuwe Eon moeten de traditionele stroomopwekkingsactiviteiten (onder meer de steenkool- en nucleaire centrales), olie- & gaswining en de energiehandel worden afgesplitst in een nieuw bedrijf genaamd Uniper.

Een deel van dat voornemen wordt nu gedwarsboomd door plannen voor een nieuwe wet in Duitsland, die voorziet in het scheiden van verplichtingen en eigendom van kerncentrales. Dat houdt in dat de kosten van de ontmanteling van de kerncentrales altijd bij het bedrijf blijven dat de centrales in gebruik heeft genomen. De wet moet ervoor zorgen dat de nutsbedrijven hun ‘nucleaire’ verplichtingen niet kunnen afschuiven op een andere entiteit, bijvoorbeeld een afsplitsing als Uniper. Vooruitlopend op deze wet besloot Eon de nucleaire activiteiten dan maar niet bij het af te splitsen Uniper onder te brengen. ‘Een verantwoordelijk management kan zijn aandeelhouders geen overeenkomst aanbevelen waarin een bedrijf ongelimiteerde financiële verantwoordelijkheid draagt voor de handelingen van een ander onafhankelijk bedrijf’, sprak Eon-topman Johannes Teyssen, die de afsplitsing van Uniper niet wil vertragen door op de uitkomst van het definitieve wetsvoorstel te wachten. Het gevolg is dat ook de financiële structuur van de afsplitsing zal veranderen. Het nieuwe Eon houdt immers de nucleaire verplichtingen, maar zal nu meer cash krijgen dan eerder was voorzien.

MEER SLECHT NIEUWS

Eon had in datzelfde bericht nog meer slecht nieuws. De Duitsers zullen een afschrijving nemen van meer dan €1 mrd op (vooral de goodwill op) hun traditionele stroomopwekkingsactiviteiten. Door de lage olie- en steenkoolprijzen en de overcapaciteit op de Duitse markt staan de stroomprijzen onder zware druk.

De grote afschrijving van Eon is noodzakelijk en zal zeker niet de laatste binnen de sector zijn. De zestien door Credit Suisse gevolgde Europese nutsbedrijven hebben gezamenlijk nog bijna €106 mrd aan goodwill op de balans staan, een erfenis van de overnamegolf in de jaren 2006-2009. Volgens de broker is echter nog slechts 9% van al deze goodwill afgeschreven. Naast de lange reeks overnames hebben de nutsbedrijven in de periode 2007-2014 ook nog eens €140 mrd aan investeringen in veel te laag renderende stroomopwekkingscapaciteit gedaan, zo berekende UBS. Eon heeft – op basis van de laatste cijfers – nog slechts 14% van zijn goodwill afgeschreven en heeft nog voor €12,4 mrd aan goodwill op de balans staan – liefst 80% van de beurswaarde van het concern.

Afschrijvingen op materiële en immateriële activa zijn ‘non-cash’, en Eon verklaarde dan ook dat het dividend van €0,50 ondanks de miljardenafschrijving dit jaar niet in gevaar zal komen. Credit Suisse stelt terecht dat een afschrijving een duidelijke indicatie geeft van de verwachtingen van het management over de kasstroom van de onderneming.

Die verwachtingen worden ook wel in de koersen weerspiegeld. Na de sectoren Basismaterialen en Olie & Gas is de nutssector zowel over dit jaar als over de afgelopen drie jaar de slechtst presterende van de negentien door indexaanbieder Stoxx onderscheiden Europese sectoren.

Binnen de nutssector zijn de verschillen opvallend groot. Zowel dit jaar als over de afgelopen drie jaar presteren de gereguleerde netwerkbedrijven veel beter dan de geïntegreerde energiebedrijven, die veel meer last hebben van de lage grondstoffenprijzen en de toegenomen energiezuinigheid. Dat zet de winstgevendheid van de stroomopwekking voor de open markt enorm onder druk. UBS juicht de stap van Eon – waarbij de traditionele stroomopwekkingsactiviteiten worden afgesplitst – dan ook toe. Wij stellen onze winsttaxatie voor dit jaar voor Eon (van €0,78 naar €0,70) neerwaarts bij.

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!