Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Advies Stephen Hendriks, 18 sep 2015 14:40

Afhankelijkheid van grondstoffen breekt Engie op

0 0 Leestijd ongeveer

Engie moet op de huidige niveaus zeker worden aangehouden, maar is niet het aantrekkelijkste nutsaandeel.

De zestien door Credit Suisse gevolgde Europese nutsbedrijven hebben gezamenlijk nog bijna €106 mrd aan goodwill op de balans staan, een erfenis van de overnamegolf in de jaren 2006-2009. Volgens de broker is echter nog slechts 9% van al deze goodwill afgeschreven. Naast de lange reeks overnames hebben de nutsbedrijven in de periode 2007-2014 ook nog eens €140 mrd aan investeringen in veel te laag renderende stroomopwekkingscapaciteit gedaan, zo berekende UBS. Het Franse Engie (voorheen GDF Suez) heeft nog voor €21,5 mrd aan goodwill op de balans (58% van de beurswaarde) en heeft ongeveer 23% afgeschreven.

Binnen de nutssector zijn de verschillen opvallend groot. Zowel dit jaar als over de afgelopen drie jaar presteren de gereguleerde netwerkbedrijven veel beter dan de geïntegreerde energiebedrijven, die veel meer last hebben van de lage grondstoffenprijzen en de toegenomen energiezuinigheid. Dat zet de winstgevendheid van de stroomopwekking voor de open markt enorm onder druk. Engie zou meer van zijn stroomopwekkingsactiviteiten moeten afstoten en de opbrengsten daarvan in bijvoorbeeld duurzame energie en energiedistributie moeten investeren, meent UBS.

In de tussentijd blijft regulering – zowel met betrekking tot de ontmanteling van kerncentrales als tariefstelling – een zorg voor beleggers, net als de aanhoudend lage stroomprijs. Wij stellen onze winsttaxatie voor dit jaar voor Engie bij van €1,12 naar €1,02.

ENGIE IS ER SNEL UIT

De levensduur en ontmantelingskosten van kerncentrales blijven een bron van conflicten tussen nutsbedrijven en de overheid. Zowel Eon als RWE heeft al enorme voorzieningen aangelegd (van respectievelijk €16,6 mrd en €10,4 mrd) voor de ontmanteling van de Duitse kerncentrales, maar onduidelijk is of dit voldoende is. De Duitse nutsbedrijven zijn daarnaast in een juridische strijd met de overheid in hun land verwikkeld over de rechtsgeldigheid van de belasting op het gebruik van kernenergie. Engie had een soortgelijk conflict met de Belgische overheid, maar heeft daarover eind juli een akkoord gesloten en kan dit hoofdstuk gaan afsluiten.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!