Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 14 sep 2015 12:50

Rust keert terug

0 0 Leestijd ongeveer

De voorbeeldportefeuilles zijn, in navolging van de internationale beurzen, in wat rustiger vaarwater terechtgekomen.

De afgelopen weken is het woord 'crash' wel erg vaak gevallen in de internationale pers. En dan niet alleen in verband met de Chinese aandelenmarkt. Dat is wel verklaarbaar. Andrew Lapthorne, kwantitatief strateeg bij Société Générale (SG), berekende dat de marktkapitalisatie van de MSCI ­World Index de afgelopen drie maanden met maar liefst $5 bln, ofwel 13%, is gedaald. De aandelenmarkten van opkomende landen zijn ook in deze MSCI All World Index vertegenwoordig, maar dat geldt niet voor de Chinese A-aandelen. Als de verliezen van de Chinese A-aandelenmarkt bij die van de MSCI All World Index worden opgeteld, bedraagt het verlies op de mondiale aandelenbeurs $9 bln over de afgelopen drie maanden, zo berekende Lap­thorne. Het grootste driemaandsverlies ooit was $12,8 mrd tijdens de financiële crisis in 2008/2009.

De Amerikaanse fondsbeheerder John Huss­man spreekt echter niet van een crash. De S&P500-index staat nog steeds maar een kleine 8% onder de hoogste stand ooit. Het lichte herstel de afgelopen weken stelt Hussman bepaald niet gerust. Volgens deze fondsbeheerder begint een crash pas nadat de markt in eerste instantie met 10-14% is gedaald en vervolgens de helft van deze initiële daling weer heeft goedgemaakt en beleggers hopen dat de marktsituatie is gestabiliseerd.

Defensieve portefeuille

De dalingen op de aandelenmarkten hebben de afgelopen maand zeven procentpunt van het totaalrendement van de defensieve portefeuille afgeschaafd. De terugval van het totaalrendement op het aandelensegment kon helaas niet worden gecompenseerd door het obligatiedeel van de portefeuille. Dat was volledig te wijten aan koersdalingen van de meer risicovolle obligatieposities: het Templeton Global Bond Fund – dat voornamelijk in staatsleningen van opkomende landen (uitgegeven in dollars) belegt – en de Delta Lloyd 9% achtergestelde lening. 

Offensieve portefeuille

De offensieve portefeuille veerde krachtig op en is in 2015 goed voor 2,9% winst. Grote uitblinkers dit jaar qua assetcategorie zijn de twee fondsen die beleggen in small- en midcaps. Het Delta Lloyd Europees Deelnemingen Fonds wint 19,1% in 2015, terwijl Templeton European Small- and Midcap Growth goed is voor +22,9%. Het Templeton-beleggingsfonds zit overigens voor 8% in Nederlandse aandelen, met onder meer 4,4% in TNT Express. 

Portefeuille NL

Onze portefeuille laat sinds begin dit jaar een plus zien van 7,5% vergeleken met de AEX total return die 6,3% is gestegen. Na een aantal turbulente dagen, lijkt de beurs in rustiger vaarwater terechtgekomen. Grootste stijgers dit jaar zijn TKH (28,8%), USG People (25,2%) en Acomo (18,0%). De minnen zijn Arcadis (13,5%), ASML (6,1%) en Value8 (2,4%). Vorige week hebben wij BinckBank in portefeuille genomen, dat na een week een plusje van 1,3% laat zien. Aalberts maakte dinsdag 8 september de overname bekend van het Oostenrijkse Ventrex Automotive, dat 145 werknemers heeft en goed is voor €50 mln omzet. Het is een kleine strategische overname die de divisie Industrial Controls versterkt.