Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Advies Freek Tewes, 3 sep 2015 16:09

Vooruitzichten voor BNP Paribas verbeteren

0 0 Leestijd ongeveer

BNP draaide dit kwartaal beter en lijkt op de goede weg. Eén zwaluw maakt echter nog geen zomer. De cost/income ratio van 63,9% is nog hoog en vertoont een grillig verloop. Wij vinden het voor een koopadvies te vroeg, maar verhogen ons advies tot 'houden'.

BNP Paribas heeft een goed eerste halfjaar achter de rug. Vooral het tweede kwartaal verliep voortvarend. De inkomsten lagen in het tweede kwartaal 15,8% hoger op jaarbasis op €11,08 mrd (consensus 10,58). De nettowinst voor eenmalige posten steeg met 13,7% tot €2,55 mrd. Vorig jaar moest BNP Paribas in het tweede kwartaal nog een last van €5,95 mrd nemen als onderdeel van de schikking voor witwaspraktijken. De betere cijfers kwamen vooral door goede resultaten bij investment banking. Daarnaast had BNP de wind mee door de appreciatie van de dollar en een boekwinst van €420 mln van de verkoop van het 7%-belang in Klépierre-Corio. FRANKRIJK EN ITALIË VRAAGTEKENS Van de inkomsten uit retailactiviteiten komt ruim 40% uit Frankrijk en zo’n 20% uit Italië. Als eigenaar van de Italiaanse bank BNL loopt BNP een substantieel risico als de Italiaanse staat niet meer aan zijn verplichtingen zou voldoen. BNP had eind 2014 voor circa €11 mrd Italiaanse staatsobligaties en voor ongeveer €125 mrd andere Italiaanse schuldbewijzen in portefeuille. Daar tegenover staat een eigen vermogen van €83 mrd. BNP heeft in het verleden al eens op bezittingen moeten afschrijven en heeft in de crisis ook een kwartaal in de rode cijfers afgesloten. De economie van Italië draait nog alles behalve op volle toeren. Het IMF verwacht dit jaar een kleine groei van 0,7% en volgend jaar 1,2%. Geen percentages die tegen een stootje kunnen. Een andere zorg zijn de verslechterende vooruitzichten voor Frankrijk, de grootste markt van BNP, waar het herstel achter lijkt te blijven bij de rest van de EU. Als het economisch herstel gaat haperen, de kredietverliezen toenemen en het vertrouwen in de economie wegebt, kan BNP flink geraakt worden. In de eerste zes maanden waren de inkomsten uit zowel Frankrijk (-3,4%) als uit Italië (-2,9%) lager dan een jaar geleden. UITBREIDING IN INDIA BNP heeft onlangs de Indiase broker Sharekhan overgenomen. Sharekhan is een van de grootste retailbrokers van India met 1,2 miljoen klanten. Doel is de activiteiten op retailgebied uit te breiden om zo te profiteren van de verwachte toeloop van particuliere beleggers. Sinds de eerste helft van dit jaar zijn de vooruitzichten voor retailbrokers aanzienlijk verbeterd. De sector heeft een groot potentieel, aangezien nog geen 1,5% van de huishoudens direct in aandelen belegt. In China is dit 10% en in de VS zelfs 20%. De overname is de tweede stap die BNP Paribas in India zet, nadat het in 2007 een 34%-belang nam in een lokale broker, die inmiddels 750.000 retailklanten heeft.

BNP Paribas heeft een goed eerste halfjaar achter de rug. Vooral het tweede kwartaal verliep voortvarend. De inkomsten lagen in het tweede kwartaal 15,8% hoger op jaarbasis op €11,08 mrd (consensus 10,58). De nettowinst voor eenmalige posten steeg met 13,7% tot €2,55 mrd. Vorig jaar moest BNP Paribas in het tweede kwartaal nog een last van €5,95 mrd nemen als onderdeel van de schikking voor witwaspraktijken. De betere cijfers kwamen vooral door goede resultaten bij investment banking. Daarnaast had BNP de wind mee door de appreciatie van de dollar en een boekwinst van €420 mln van de verkoop van het 7%-belang in Klépierre-Corio.

FRANKRIJK EN ITALIË VRAAGTEKENS

Van de inkomsten uit retailactiviteiten komt ruim 40% uit Frankrijk en zo’n 20% uit Italië. Als eigenaar van de Italiaanse bank BNL loopt BNP een substantieel risico als de Italiaanse staat niet meer aan zijn verplichtingen zou voldoen. BNP had eind 2014 voor circa €11 mrd Italiaanse staatsobligaties en voor ongeveer €125 mrd andere Italiaanse schuldbewijzen in portefeuille. Daar tegenover staat een eigen vermogen van €83 mrd. BNP heeft in het verleden al eens op bezittingen moeten afschrijven en heeft in de crisis ook een kwartaal in de rode cijfers afgesloten. De economie van Italië draait nog alles behalve op volle toeren. Het IMF verwacht dit jaar een kleine groei van 0,7% en volgend jaar 1,2%. Geen percentages die tegen een stootje kunnen. Een andere zorg zijn de verslechterende vooruitzichten voor Frankrijk, de grootste markt van BNP, waar het herstel achter lijkt te blijven bij de rest van de EU. Als het economisch herstel gaat haperen, de kredietverliezen toenemen en het vertrouwen in de economie wegebt, kan BNP flink geraakt worden. In de eerste zes maanden waren de inkomsten uit zowel Frankrijk (-3,4%) als uit Italië (-2,9%) lager dan een jaar geleden.

UITBREIDING IN INDIA

BNP heeft onlangs de Indiase broker Sharekhan overgenomen. Sharekhan is een van de grootste retailbrokers van India met 1,2 miljoen klanten. Doel is de activiteiten op retailgebied uit te breiden om zo te profiteren van de verwachte toeloop van particuliere beleggers. Sinds de eerste helft van dit jaar zijn de vooruitzichten voor retailbrokers aanzienlijk verbeterd. De sector heeft een groot potentieel, aangezien nog geen 1,5% van de huishoudens direct in aandelen belegt. In China is dit 10% en in de VS zelfs 20%. De overname is de tweede stap die BNP Paribas in India zet, nadat het in 2007 een 34%-belang nam in een lokale broker, die inmiddels 750.000 retailklanten heeft.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ