Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 19 aug 2015 09:51

Gokken op twee paarden

0 0 Leestijd ongeveer

Waar waarde-beleggers bewust de kudde ver van zich houden, lopen momentumbeleggers een eindje met de kudde mee. En al staat momentum haaks op waarde, beide belegginsstijlen gaan op zoek naar stijgende aandelen.

Heel wat beleggers zijn de mening toegedaan dat het succes op de beursvloer wordt bepaald door het vinden van een beleggingsstrategie die jaar in jaar uit geld oplevert. De zogeheten heilige graal, een strategie die onder alle marktomstandigheden winst maakt, bestaat niet.

Heilige graal

Er bestaan wel een aantal beleggingsstrategieën die gemeten over een langere periode een mooi rendement opleveren. Als je consequent aandelen van bedrijven koopt die in relatie tot hun waarde – met een lage koers-winstverhouding – laag geprijsd zijn, hark je op termijn een bovengemiddeld rendement binnen. Ook met een momentumstrategie sprokkel je als belegger fraaie rendementen bijeen.

Momentum

De meeste beleggers vinden het moeilijk om beide beleggingsstrategieën met elkaar te combineren: ze vinden dat het momentumeffect haaks op waarde staat. Met momentumaandelen speel je als belegger in op het positieve sentiment. De basisgedachte achter een momentumstrategie is de aanname dat iets wat vaart heeft niet zo vlug tot stilstand komt. Aandelen die in de voorafgaande drie tot twaalf maanden een mooie rit omhoog hebben gemaakt breien in de praktijk vaak een vervolg aan hun recente koersstijging.

Waarde

Waarde-beleggers hebben een voorkeur voor spotgoedkope aandelen en stellen dat de kopers van momentumaandelen dromers zijn die beurskoersen tot in de hemel zien groeien. Een gemakkelijke maat voor goedkoop of duur is de koers-winstverhouding. Over het algemeen geldt hoe hoger de k/w hoe duurder het aandeel. Met andere woorden aandelen met lage k/w’s zijn goedkoop. In feite kopen waarde-beleggers aandelen die onterecht ondergewaardeerd zijn in de hoop dat de markt snel de echte waarde ervan herkent.

Samen sterker

Ogenschijnlijk staan de beide beleggingsstijlen haaks op elkaar, zowel momentumstrategieën als waarde-beleggers schuimen de markt af naar stijgende aandelen. Maar waar de waarde-belegger zich bewust verre van de kudde houdt, loopt de momentumbelegger graag een eindje mee. De vraag is dan ook hoe je beide beleggingsstijlen met elkaar kunt combineren. Patrick O’Shaughnessy (zoon van Jim O’Shaughnessy bekend om zijn bestsellers What Works on Wall Street) rekende een en ander uit met Amerikaanse aandelen. Uit onderstaande 5×5-tabel blijkt dat de combinatie van momentum en waarde tussen 1963 en 2013 het hoogste jaarrendement opleverde. En linksboven is te zien dat de achtergebleven aandelen met torenhoge waarderingen de markt niet kunnen bijbenen.

De aanpak van Patrick O’Shaughnessy vertaald naar Nederlandse aandelen, meer bepaald de AEX All-Tradable (de verzamelindex van Nederlandse hoofd-, midkap en smallcapfondsen) resulteert strikt genomen in drie koopwaardige fondsen, te weten: voedingsbedrijf Wessanen, brillenketen GrandVision en fietsenfabrikant Accell. De hekkensluiters van dienst zijn bouwbedrijf Ballast Nedam, bodemonderzoeker Fugro en mediabedrijf De Telegraaf.

@ Ivan Snurer   Foto: TuinPoster.NL