Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 7 aug 2015 08:06

Door het dak of door het wak

0 0 Leestijd ongeveer

Bullmarkten duren niet eeuwig, toch verwacht Birinyi dat de S&P 500 binnen twee jaar het niveau van 3.200 punten zal aandoen. Robertson voorspelt echter een stand van 1.100 punten in maart 2016. Gaat de S&P 500 door het dak of zakt de index door het wak?

Laszlo Birinyi, directeur van Birinyi Associates, zei in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNBC dat de S&P 500 binnen twee jaar naar de 3.200 punten gaat. Een boude uitspraak? Hij is wel de man die medio vorig jaar correct voorspelde dat de S&P 500 tegen eind 2014 in de buurt van de 2.100 punten zou noteren.

Volgens Birinyi realiseren de meeste beleggers zich niet dat ze de tweede grootste rally ooit van de S&P 500 meemaken. Opmerkingen over de problemen in China en Griekenland pareert hij met eerdere onheilsberichten, die keer op keer sinds de start van de bull-run niet zijn uitgekomen.

Of de voorspelling van Birinyi zal uitkomen, weten we uiterlijk eind dit jaar. Want als zijn glazen bol niet stuk is, dan klimt de S&P 500 in de komende drie tot zes maanden naar het niveau van 2.240 punten. Een correctie in de klassieke zin van het woord (lees: beurskrach) ziet de superbull niet, wel stelt Birinyi dat er een correctie in tijd (zijwaartse markt) zal plaatsvinden.

Tegengeluid

Charles Robertson, de hoofdeconoom van Renaissance Capital, weet dat de meeste beleggers het niet graag horen, maar acht jaar na een megacrash (1929, 1973 en 2007) volgt de volgende beurskrach. Waarom? Omdat overheden in hun drang naar normalisatie de stimuleringsmaatregelen van weleer te drastisch terugdraaien.

Maar dat betekent toch dat de volgende crash dit jaar plaatsvindt en niet in 2016? Robertson stelt evenwel dat Amerikaanse aandelen in aanloop naar de presidentsverkiezingen altijd bijzonder sterk presteren en verleent daarom uitstel tot maart 2016. Als zijjn voorspelling daadwerkelijk zou uitkomen, dan keldert de S&P 500 naar de elfhonderd punten, het niveau van oktober 2011.

Jeremy Grantham, de legendarische oprichter van Grantham Mayo van Otterloo, waarschuwt eveneens voor een beurskrach, die kort voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen of kort erna zal plaatsvinden. Over de nakende renteverhogingen van de Federal Reserve maakt hij zich geen zorgen: wat iedereen weet, maakt de markt niet heet. Als trigger voor de grote correctie ziet hij de euforie op vlak van fusies en overnames.

Bullmarkten duren inderdaad niet eeuwig, dus waarom zou je nu nog aandelen kopen? Als de rally aanhoudt dan zijn aandelen met een hoge bèta succesvoller. Als u volop van de rally wil profiteren, moet u aandelen kopen waarvan de bèta groter is dan één. De markt heeft altijd een bèta van één. Als de algemene marktbeweging omhoog is, stijgen aandelen met een hoge marktvolatiliteit dankzij hun koersbeweeglijkheid sneller dan gemiddeld.

Achteraf kun je gemakkelijk stellen wanneer de bullmarkt begon en eindigde, maar door de jaren heen doen laagvolatiele aandelen het beter dan andere. Ook dividendaandelen zijn in de regel minder volatiel dan andere en het dividend is een belangrijke bron van rendement, zeker wanneer de rente laag is. Maar nu nog laagvolatiele dividendaandelen kopen? De bullmarkt is zes jaar oud, de stortvloed aan liquiditeit dreef de waarderingen van aandelen op en de renteverhoging van de Federal Reserve is in aantocht!

Wat is wijsheid

Het antwoord is simpel: je weet nooit van tevoren wat de toekomst brengt. En hoewel in tijden van economische rampspoed en beurscrises dividendaandelen net zo hard dalen als andere aandelen, veren dividendaandelen met een betrouwbare dividendgeschiedenis (consistente verhoging van het dividend) sneller op. De toegevoegde waarde van de lage bèta zit hem in het feit dat laagvolatiele dividendaandelen minder hard dalen, waardoor u uw aandelen makkelijker zult kunnen vasthouden. @ Ivan Snurer