Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Christian Slagter-Koster, 24 jul 2015 11:22

Recordwinst voor Apple dankzij groeimarkt China

0 0 Leestijd ongeveer

Hoewel de iPhone-verkopen niet voldeden aan de verwachtingen, liet Apple wederom sterke financiële prestaties zien. Met China als groeimotor verwachten wij ook voor de komende kwartalen goede resultaten. Wij handhaven ons houdadvies.

De grote vraag vooraf was of Apple (AAPL) over het derde kwartaal zou kunnen voldoen aan de hoge verwachtingen. De koers was de afgelopen twaalf maanden met 35% gestegen, met een sprong van 10% sinds 9 juli. Maar ondanks recordcijfers stelde Apple bij de presentatie op 21 juli teleur. Over het afgelopen kwartaal kwam de omzet op jaarbasis 33% hoger uit op $49,6 mrd, waarvan $31,37 mrd werd gerealiseerd door de iPhone. De verkoop van de smartphone steeg op jaarbasis met 35% tot 47,5 miljoen stuks, maar dit was lager dan de 48,8 miljoen waar analisten op hadden gerekend.

IPHONE TREKT DE KAR IN CHINA

De groei was vooral te danken aan China, waar de omzet met 112% opliep tot $13,2 mrd. Ook hier had de iPhone een voortrekkersrol, met een verkooptoename op jaarbasis van 87%. Daarnaast werden het afgelopen kwartaal 10,9 miljoen iPads en 4,8 miljoen Mac pc’s verscheept. Apple werkt aan een nieuwe versie van de iPad met een groter scherm, waarmee het zijn slag wil slaan op de zakelijke markt als vervanger van de laptop. Wij denken echter niet dat dit product een grote rol zal vervullen.

Vraagtekens blijven er verder bestaan over het voorlopige succes van de Apple Watch. Het slimme horloge valt onder het kopje ‘overige’, waar de omzet het afgelopen kwartaal $900 mln hoger uitkwam op $2,6 mrd. Topman Tim Cook heeft aangegeven dat de verkopen van de iPod, die ook onder deze categorie valt, nog altijd dalen. Daarmee schatten wij in dat de omzet van de Apple Watch het afgelopen kwartaal rond de $1 mrd bedroeg, maar onduidelijk blijft hoeveel er voor Apple aan de strijkstok blijft hangen. Uiteindelijk kwam de nettowinst van Apple over het afgelopen kwartaal 45% hoger uit op een record van $10,7 mrd of $1,85 per aandeel, waarbij de brutomarge 39,7% bedroeg. Vooruitkijkend naar het vierde kwartaal van het boekjaar rekent Apple op een omzet tussen $49-51 mrd, terwijl de brutomarge tussen 38,5-39,5% uitkomt. Ook dit vormde een teleurstelling voor analisten, die uitgingen van een omzet van $51,1 mrd. Wij zijn echter content met de reële verwachtingen en wijzen op de riante kaspositie van het bedrijf. Inmiddels zit er $203 mrd in de kas, waarmee Apple het eerste bedrijf is geworden dat de barrière van $200 mrd heeft doorbroken. Dit biedt mogelijkheden om meer kapitaal aan aandeelhouders uit te keren via bijvoorbeeld een verhoging van het jaardividend, dat momenteel op $2,08 per aandeel staat en een dividendrendement genereert van 1,6%.

De grote vraag vooraf was of Apple (AAPL) over het derde kwartaal zou kunnen voldoen aan de hoge verwachtingen. De koers was de afgelopen twaalf maanden met 35% gestegen, met een sprong van 10% sinds 9 juli. Maar ondanks recordcijfers stelde Apple bij de presentatie op 21 juli teleur. Over het afgelopen kwartaal kwam de omzet op jaarbasis 33% hoger uit op $49,6 mrd, waarvan $31,37 mrd werd gerealiseerd door de iPhone. De verkoop van de smartphone steeg op jaarbasis met 35% tot 47,5 miljoen stuks, maar dit was lager dan de 48,8 miljoen waar analisten op hadden gerekend.

IPHONE TREKT DE KAR IN CHINA

De groei was vooral te danken aan China, waar de omzet met 112% opliep tot $13,2 mrd. Ook hier had de iPhone een voortrekkersrol, met een verkooptoename op jaarbasis van 87%. Daarnaast werden het afgelopen kwartaal 10,9 miljoen iPads en 4,8 miljoen Mac pc’s verscheept. Apple werkt aan een nieuwe versie van de iPad met een groter scherm, waarmee het zijn slag wil slaan op de zakelijke markt als vervanger van de laptop. Wij denken echter niet dat dit product een grote rol zal vervullen.

Vraagtekens blijven er verder bestaan over het voorlopige succes van de Apple Watch. Het slimme horloge valt onder het kopje ‘overige’, waar de omzet het afgelopen kwartaal $900 mln hoger uitkwam op $2,6 mrd. Topman Tim Cook heeft aangegeven dat de verkopen van de iPod, die ook onder deze categorie valt, nog altijd dalen. Daarmee schatten wij in dat de omzet van de Apple Watch het afgelopen kwartaal rond de $1 mrd bedroeg, maar onduidelijk blijft hoeveel er voor Apple aan de strijkstok blijft hangen. Uiteindelijk kwam de nettowinst van Apple over het afgelopen kwartaal 45% hoger uit op een record van $10,7 mrd of $1,85 per aandeel, waarbij de brutomarge 39,7% bedroeg.

Vooruitkijkend naar het vierde kwartaal van het boekjaar rekent Apple op een omzet tussen $49-51 mrd, terwijl de brutomarge tussen 38,5-39,5% uitkomt. Ook dit vormde een teleurstelling voor analisten, die uitgingen van een omzet van $51,1 mrd. Wij zijn echter content met de reële verwachtingen en wijzen op de riante kaspositie van het bedrijf. Inmiddels zit er $203 mrd in de kas, waarmee Apple het eerste bedrijf is geworden dat de barrière van $200 mrd heeft doorbroken. Dit biedt mogelijkheden om meer kapitaal aan aandeelhouders uit te keren via bijvoorbeeld een verhoging van het jaardividend, dat momenteel op $2,08 per aandeel staat en een dividendrendement genereert van 1,6%.

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!