Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Goedkope olie schaadt opkomende landen

0 0 Leestijd ongeveer

De lage olieprijs is voor sommige landen een zegen, maar per saldo toch een vloek voor de opkomende economieën, zegt Schroders.

Een versnelling van de economische groei in de ontwikkelde markten wordt weer deels teniet gedaan door een vertraging in de opkomende markten. Schroders wijzigt in de nieuwe Economic & Strategy Viewpoint per saldo niets aan de groeiverwachting van 2,8% voor de wereldeconomie in 2015, hoewel in de onderliggende cijfers een forse verschuiving plaatsheeft. De opkomende markten moeten een veer laten.

Volgens Keith Wade, hoofdeconoom bij Schroders, zijn er vier factoren die de  ontwikkelde markten meer in de kaart spelen dan de opkomende.

1. De daling van de olieprijs. De opkomende markten zijn veelal meer netto olie-importeurs en de opkomende markten olie-producenten.
2. Er is minder overloop van de vraag uit ontwikkelde markten richting opkomende landen.
3. De recente valutabewegingen. De dollar profiteert van de schalie-olieproductie en het Amerikaanse technologisch leiderschap. De euro en yen noteren juist laag en stimuleren de exporten van deze economieën. Een sterke dollar drukt op de opkomende markten.
4. Een aantal gebeurtenissen binnen de opkomende markten heeft een remmend effect, zoals de sancties tegen Rusland en het schandaal rond Petrobras in Brazilië.

De prognoses van Schroders voor de BRIC-landen zijn verslechterd. Volgens Craig Botham, econoom opkomende markten, zijn er al langer zorgen over de kwetsbaarheid van deze economieën voor een renteverhoging in de VS. De olieprijs heeft een gemengd effect op de BRIC’s, met Rusland als de grote verliezer.

  • China

China heeft enigszins baat bij de lage olieprijs, de inflatie daalt erdoor. De economie is grotendeels gereguleerd door de staat en daarmee worden prijseffecten ook gecontroleerd.

  • Brazilië

De groeiverwachting voor Brazilië is neerwaarts bijgesteld deels als gevolg van het Petrobras-schandaal en de fiscale consolidatie. Inflatie zal eerst verslechteren voordat het beter wordt.

  • India

De groeiverwachtingen voor India zijn opwaarts herzien. India kan China voorbijstreven in groeipercentage. Dit is grotendeels gevolg van een herziening van de samenstelling van het BBP en niet van hervormingen. Het is nog wachten op de bewijzen dat er structureel iets verandert.

  • Rusland

De zwakke olieprijs is slecht nieuws voor Rusland. Het lot van de Russische beer wordt grotendeels bepaald door de prijs van het zwarte goud (Foto: Duclo Alazzi). De outlook voor het land lijkt meer en meer op een stuurloos schip. Een lage olieprijs raakt de export, fiscale inkomsten en investeringen. Maar het jaagt ook de inflatie op. Schroders heeft de inflatieverwachting verhoogd tot 13,4% (van 7,6%).

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.